Kako očistiti keš na Androidu

Svaki Android telefon ima memoriju sačuvanu u kešu koji omogućava brži pristup aplikacijama koje ste nedavno koristili. Međutim, nakupljanje keša može usporiti performanse vašeg telefona i zauzeti značajni deo prostora za skladištenje. Zato je važno redovno čistiti keš na svojim Android uređajima. U ovom članku ćemo objasniti kako to učiniti u nekoliko jednostavnih koraka.

Takođe vam preporučujemo da pročitate ovaj članak i saznate korisne informacije o tome Kako očistiti Android viruse.

Najbolji načini za čišćenje keš memorije na Androidu

Korišćenjem Android uređaja, nakuplja se velika količina podataka u keš memoriji, što može dovesti do usporenog rada i smanjenja performansi uređaja. Zbog toga je važno da redovno čistite keš memoriju, kako biste oslobodili prostor i poboljšali funkcionalnost svog Android uređaja.

Postoji nekoliko najboljih načina za čišćenje keš memorije na Androidu. Prvi je korišćenje unapred instalirane aplikacije “Čistač memorije” koju većina Android uređaja poseduje. Ova aplikacija vrši brzo i jednostavno čišćenje keš memorije, što je idealno za korisnike koji su manje upućeni u hardver.

Druga opcija je korišćenje aplikacija za čišćenje memorije dostupnih u Google Play prodavnici. Među popularnim aplikacijama su “Clean Master” i “CCleaner“. One su dizajnirane da pronalaze i brišu neiskorišćene fajlove i aplikacije, čime se oslobađa značajna količina prostora.

Takođe, možete podesiti i opcije memorije i keša u podešavanjima vašeg uređaja. U podešavanjima izaberite “Aplikacije” i pronađite aplikacije koje želite da očistite, klikom na dugme “Očisti podatke” ili “Obriši keš memoriju”.

Učestalim čišćenjem keš memorije na vašem Android uređaju poboljšaćete njegovu performansu i brzinu, što će omogućiti bolje iskustvo korišćenja.

Kako očistiti keš aplikacija i pretraživača na Androidu

Ako vam se telefon usporava, može biti potrebno da očistite keš memoriju aplikacija i pretraživača na Androidu. Keš memorija čuva podatke koji se koriste često kako bi aplikacije mogle brže da pokrenu procese. Međutim, ovo može dovesti do problema sa memorijom i usporiti telefon.

Da biste očistili keš memoriju aplikacija, otiđite u “Postavke” i pronađite “Aplikacije” (možda se razlikuje na različitim verzijama Androida). Odaberite aplikaciju za koju želite da obrišete keš memoriju i kliknite na “Skladište”. Tada kliknite “Očisti keš” i potvrdite akciju. Pojedine aplikacije, kao što su Facebook i Chrome, imaju opciju automatskog brisanja keš memorije nakon određenog vremena, što može biti korisno za održavanje brzine.

Da biste očistili keš memoriju pretraživača, otvorite pretraživač i pronađite postavku za čišćenje podataka. U Chrome pretraživaču možete pronaći opciju live transparentnosti u glavnom meniju da biste obrisali keš, pretraživačku istoriju, kolačiće ili lozinke sa sajta koji posećujete.

Redovno čišćenje keš memorije može pomoći u poboljšanju performanse vašeg Android uređaja i uštedeti vam memoriju. Ovo je naročito važno na uređajima sa manje RAM-a.

Korak po korak vodič za čišćenje keš memorije na Androidu

Kada god koristimo aplikacije na našem Android uređaju, ostavljamo tragove u keš memoriji. To su privremene datoteke koje se koriste kako bi se aplikacije brže učitavale i koristile. Međutim, sa vremenom se te datoteke gomilaju i mogu negativno uticati na performanse uređaja. Zato je važno čistiti keš perioidično. U ovom korak po korak vodiču objasnićemo kako to možete da uradite na vašem Android uređaju.

Korak 1: Otvorite Settings

Otvorite Settings na vašem Android uređaju.

Korak 2: Pronađite Storage

Pronađite opciju Storage ili Device care, zavisno od toga koji tip Android uređaja koristite.

Korak 3: Izaberite Cached data

Kada ste pronašli Storage opciju, izaberite Cached data.

Korak 4: Potvrdite brisanje

Potvrdite brisanje keš memorije. Ovo će izbrisati sve privremene datoteke koje su spremljene u keš memoriji.

Nakon što ste obrisali keš memoriju, primetićete da se vaš uređaj brže učitava aplikacije i da su performanse poboljšane. Preporučljivo je izvoditi ovaj proces na redovnoj osnovi kako bi se ubrzao rad vašeg Android uređaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu