Kako napraviti preslikavanje ekrana (screen mirroring)

Preslikavanje ekrana (screen mirroring) omogućava vam da bez kabla projekcijom na drugom uređaju, bilo da je to televizor, monitor ili projektor, prikažete istu sliku koja se nalazi na vašem mobilnom uređaju ili računaru. Ovaj proces može biti koristan za prezentovanje sadržaja iz udobnosti vašeg kauča ili za deljenje fotografija, video snimaka i igara sa prijateljima i porodicom. Ako želite da saznate kako napraviti preslikavanje ekrana, pratite naš jednostavan vodič.

Kako uraditi preslikavanje ekrana na računaru

Preslikavanje ekrana na računaru je praktična funkcija koja vam omogućava da prikaz sadržaja vašeg ekrana na drugom uređaju. To je idealno kada želite da prikažete prezentaciju, film ili druge sadržaje na većem ekranu ili kada želite da testirate neke aplikacije na drugim uređajima.

Evo kako možete uraditi preslikavanje ekrana na računaru.

Korak 1: Proverite da li vaš računar i uređaj podržavaju preslikavanje ekrana. Mnogi uređaji podržavaju Miracast, DNLA ili Chromecast za bežično preslikavanje ekrana, dok se USB kabl može koristiti za žično preslikavanje.

Korak 2: Uključite bežični adapter ili priključite USB kabl.

Korak 3: Otvorite postavke na računaru i odaberite “Ažuriranje i bezbednost” i “Dodatne opcije”.

Korak 4: Odaberite “Projekcija” i izaberite opciju koja vam najviše odgovara, kao što su “Ekran drugog uređaja” ili “Duplikovati”.

Korak 5: Povežite se sa uređajem na koji želite da se preslika ekran.

Korak 6: Prijavite se na uređaj na koji ste omogućili prikazivanje ekrana.

Korak 7: Sada ćete videti preslikani ekran svog računara, upotrebite ga kao što biste radili na računaru.

Preslikavanje ekrana na računaru može biti praktično kada ga koristite za različite vrste prezentacija ili zabavnih sadržaja. Sledite ove korake kako biste značajno poboljšali svoje iskustvo.

Kako uraditi preslikavanje ekrana na Mac-u pomoću AirPlay-a

Uraditi preslikavanje ekrana na Mac-u pomoću AirPlay-a može biti veoma korisno u različitim situacijama, od gledanja filmova do prezentacija. Sledećim koracima možete lako preslikati svoj Mac ekran na drugu Apple uređaj povezan na istu mrežu:

1. Uključite Wi-Fi i otvorite Control Center
Pristupite Control Center-u tako što ćete kliknuti na ikonicu koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. Ili jednostavno pomaknite pokazivač miša prema dolje s gornjeg desna uglu ekrana.

2. Omogućite AirPlay
Kliknite na AirPlay ikonicu koja se nalazi u Control Center-u i obezbedite da je ta opcija postavljena na „On”.

3. Povežite se s drugim uređajem
Otvorite AirPlay listu uređaja i izaberite uređaj na kome želite da prikažete svoj Mac ekran. Ako se drugi uređaj nalazi u drugoj mreži koju ne koristite, unesite lozinku za tu mrežu.

4. Prijavite se
Nakon što se povežete s drugim uređajem preko AirPlay-a, potrebno je da se prijavite ako je to potrebno. Ako postoji lozinka za prijavu, unesite je i pritisnite „Enter”.

5. Preslikajte svoj ekran
Nakon prijave, vaš Mac će automatski početi preslikavati svoj ekran na drugi uređaj. Da biste prekinuli preslikavanje, jednostavno kliknite na AirPlay ikonicu u Control Center-u i izaberite „Stop AirPlay-ing”.

Korišćenje AirPlay-a za preslikavanje ekrana vašeg Mac-a omogućava vam postavljanje jednostavnih prezentacija i gledanje filmova na većem ekranu. Takođe, možete koristiti ovu funkciju kako biste udaljenim saradnicima prikazali neki proces ili aktivnost na vašem računaru.

Kako koristiti Chromecast za preslikavanje ekrana na TV-u

Chromecast je uređaj koji vam omogućava da gledate sadržaj sa vašeg mobilnog uređaja ili računara na vašem televizoru. Međutim, jedna od manje poznatih funkcija Chromecasta jeste njegova sposobnost da preslika vaš ekran na TV-u.

Da biste koristili ovu funkciju, prvo morate povezati Chromecast sa vašim televizorom i istom Wi-Fi mrežom kao i vaš mobilni uređaj ili računar. Otvorite Google Home aplikaciju i pronađite svoj Chromecast uređaj. Kliknite na ikonicu tri tačke u gornjem desnom uglu i odaberite “Cast screen / audio”.

Vaš ekran će biti preslikan na televizoru, zajedno sa zvukom. Možete gledati filmove, igrati igre, ili čak raditi prezentaciju. Međutim, treba imati u vidu da ova funkcija može biti malo spora i sa zakašnjenjem.

Ako želite da završite preslikavanje ekrana, jednostavno kliknite na ikonicu “Stop casting” u Google Home aplikaciji.

Preslikavanje ekrana na TV-u putem Chromecasta je odličan način da delite sadržaj sa prijateljima i porodicom ili da uživate u većoj slici kada se bavite nekim zadatkom na telefonu ili računaru.

Kako slikati ekran na računaru objasnićemo vam u ovom članku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu