Kako povratiti hakovani Instagram nalog

Nakon što ste pročitali vodič na ovu temu, zaključili ste da je vaš Instagram nalog hakovan. Više se ne možete prijaviti jer je sajber kriminalac koji je verovatno hakovao vaš profil promenio lozinku. Šta sada treba da uradite? Prvo, pokušajte da ostanete smireni: nažalost, ovakve stvari se dešavaju, ali postoji rešenje za sve, a mi smo ovde da vam objasnimo kako da rešite ovaj problem.

U današnjem vodiču objasnićemo vam kako da povratite hakovani Instagram nalog prateći standardnu proceduru koju je postavio tim čuvene fotografske društvene mreže za situacije poput ove u kojoj se trenutno nalazite, kako bi legitimnim korisnicima omogućili da povrate svoj hakovani nalog. Pored objašnjenja procedure, u poslednjem delu vodiča ćete pronaći i korisne informacije o tome kako da zaštitite svoj nalog i izbegnete ponavljanje kršenja istog.

Kako znati da li je haker provalio u vaš telefon objasnićemo vam u tekstu koji možete otvoriti putem ovog linka.

Instagram nalog je hakovan: šta da radim

Suočavanje sa hakovanjem Instagram naloga može biti zastrašujuće, ali rešavanje ovog problema može biti jednostavno ako se pridržavate navedenih koraka. Prvo, neophodno je obavestiti Instagram Tim o vašoj situaciji kako bi bili svesni problema. Sledeći korak je da prijavite hakovan nalog putem formulara koji je predviđen za takve situacije. Ovaj korak omogućava Instagramu da istraži vaš slučaj i preduzme odgovarajuće mere. Konačno, važno je obavestiti svoje prijatelje o hakovanom nalogu i zamoliti ih da ga prijave kako bi podržali vašu prijavu i povećali šanse za brzo rešavanje problema. Ako budete pažljivo pratili ove korake, šanse za povratak vašeg Instagram naloga će biti znatno veće.

Hakovan Instagram nalog: kako prijaviti

Ukoliko ste nevoljno postali žrtva sajber napada i vaš Instagram nalog je ukraden, moraćete da pokrenete proceduru oporavka kako biste ga povratili. Za sada, to je moguće samo sa pametnog telefona. Ako to ne uspe, moraćete da zatražite pomoć Instagrama. Dozvolite nam da vam objasnimo kako možete povratiti hakovani Instagram nalog i da preduzmete neophodne korake. Na Android uređaju, nakon što otvorite Instagram aplikaciju, dodirnite opciju “Get help signing in” koja se nalazi odmah ispod forme za prijavljivanje. Zatim, na novom ekranu, pritisnite “Need more help?” opciju koja se nalazi na dnu. U Vodiču za pristup, unesite svoje korisničko ime, adresu e-pošte ili telefonski broj u odgovarajuće polje i pritisnite “Next”. Zatim, izaberite jedan od dostupnih metoda oporavka (na primer, slanje SMS-a) i unesite kod za potvrdu koji ste dobili na gore navedeni način koristeći odgovarajuće polje. Nastavite da pritiskate “Next” kako biste nastavili. Ako uspete da povratite pristup svom nalogu, preporučujemo da primenite mere bezbednosti koje ćemo navesti u nastavku.

Na iOS-u, kada pokušate da se prijavite na Instagram aplikaciju, dodirnite tekst “Pošalji vezu”, a zatim dodirnite dugme “Otvori aplikaciju za e-poštu” (odaberite odgovarajuću aplikaciju ako imate više njih instaliranih). Zatim dodirnite “Ne mogu da pristupim ovoj adresi e-pošte ili broju telefona” (u okviru “Pošalji bezbednosni kod”) i pratite uputstva na ekranu da biste oporavili svoj nalog.

Ova procedura važi i za slučaj hakovanog ili onemogućenog Instagram naloga: ponovnim prijavljivanjem se privremeno onemogućavanje naloga poništava.

Šta ako niste u mogućnosti da vratite svoj nalog sledeći gore navedene korake? Velika je verovatnoća da vam je hakovan Instagram nalog sa promenjenom e-poštom. U tom slučaju možete odbiti zahtev sa originalne adrese e-pošte povezane sa vašim Instagram nalogom. Zatim potražite imejl sa security@mail.instagram.com: sadrži posebnu vezu na koju možete da kliknete da biste poništili promenu adrese e-pošte i tako zaštitili svoj nalog.

Takođe, ako želite da zatražite pomoć za nalog bez fotografije (ili u slučaju da se ne prikazujete), trebalo bi da dobijete automatski odgovor od Meta tima za pomoć (kompanija koja upravlja Facebook-om i Instagram-om), u kojem će vam biti zatraženo da nastavite sa verifikacijom svog identiteta tako što ćete navesti adresu e-pošte sa kojom ste se registrovali i uređaj koji ste u tom trenutku koristili (npr. Android, iPhone, itd.).

Ukoliko, međutim, imate problem sa nalogom koji ima vašu fotografiju, možete verifikaciju nastaviti snimanjem selfi videa u kojem pomerate glavu u različitim pravcima kako biste pomogli Instagram timu da potvrdi vaš identitet. Na taj način ćete dokazati da ste stvarna osoba. Nakon toga, na bezbednu e-adresu koju ste prethodno naveli, stići će vam e-poruka od Instagrama sa svim potrebnim instrukcijama za povratak naloga. Ako želite da saznate više o ovome, savetujemo vam da posetite stranicu “Mislim da mi je Instagram nalog hakovan” u Instagram centru za pomoć.

Instagram nalog hakovan: kotakt Instagram-a

Vaš hakovan nalog treba da prijavite na phish@instagram.com i support@instagram.com.

Kako da izbegnete hakovanje vašeg Instagram naloga

Nakon uspešnog oporavka hakovanog Instagram naloga, želim da podelim nekoliko saveta kako biste sprečili buduće incidente.

Koristite sigurnu lozinku

Korišćenje sigurne lozinke je od izuzetne važnosti kako biste sprečili neovlašćen pristup vašem Instagram nalogu. Lozinka mora da bude sigurna, što znači da mora da sadrži najmanje 16 alfanumeričkih znakova, uključujući mala i velika slova, brojeve i simbole poput ?, !, %. Pored korišćenja sigurne lozinke, ne zaboravite da je često menjate, najmanje jednom mesečno. Ako mislite da trenutna lozinka na vašem Instagram nalogu ne ispunjava ove uslove ili ako je prošlo dosta vremena od kada ste je promenili, odmah je promenite. Postupak je vrlo jednostavan. Ako koristite pametni telefon, pristupite svom nalogu putem Instagram aplikacije, dodirnite ikonu profila (dole desno), dodirnite tri crte (≡) i pritisnite stavku Podešavanja. Zatim dodirnite stavku Bezbednost, a zatim Lozinka i popunite polja Trenutna lozinka, Nova lozinka, Ponovite novu lozinku i pritisnite ✓ ili Sačuvaj da biste sačuvali promene. Ako pristupate svom nalogu sa računara, pristupite svom profilu putem Instagram web verzije ili aplikacije za Windows 10/11, kliknite na ikonu profila (gore desno), odaberite stavku Profil u meniju koji se otvori, a zatim kliknite na dugme Uredi profil. Zatim kliknite na stavku Promeni lozinku, popunite polja Stara lozinka, Nova lozinka, Potvrdite novu lozinku i kliknite na dugme Promenite svoju lozinku. 

Uključite dvofaktorsku autentifikaciju

Aktiviranje dvofaktorske autentifikacije predstavlja još jedan značajan korak u zaštiti vašeg Instagram naloga od neovlašćenih upada. Postavljanjem dvofaktorske autentifikacije na vašem nalogu, neophodno je da unesete dodatni ključ koji se šalje SMS-om ili pomoću aplikacije za autentifikaciju (npr. Google Authenticator) pored klasične lozinke, kako biste pristupili svom nalogu. To otežava napadačima da pristupe vašem nalogu, osim ako fizički ne pristupe nekom od vaših uređaja. Ovako možete postaviti dvofaktorsku autentifikaciju:

Koristeći pametni telefon – pristupite svom nalogu iz aplikacije Instagram, kliknite na simbol malog čoveka ili sličicu fotografije vašeg profila (dole desno), dodirnite dugme (≡), zatim Podešavanja > Bezbednost > Potvrda identiteta sa dva faktora i kliknite na Get Started dugme. Zatim pomerite prekidač pored teksta SMS ili aplikacije za autentifikaciju na UKLJUČENO i pratite uputstva na ekranu kako biste sačuvali podešavanja.

Koristeći računar – pristupite svom nalogu putem Instagram weba ili iz aplikacije za društvene mreže za fotografije za Windows 10/11, kliknite na ikonu malog čoveka ili na sličicu fotografije vašeg profila u gornjem desnom uglu, zatim izaberite stavku Profil u otvorenom meniju. Kliknite na dugme Uredi profil vidljivo na ekranu, izaberite stavku Privatnost i bezbednost (na levoj strani), kliknite na stavku Promeni podešavanja dvofaktorske autentifikacije (u odeljku Dvofaktorska autentifikacija), izaberite metod na koji ćete primiti bezbednosne kodove (npr. Koristite SMS ili Koristite aplikaciju za autentifikaciju) i pratite jednostavna uputstva na ekranu kako biste dovršili postavljanje.

Opozovite pristup sumnjivim aplikacijama i sajtovima

Ukoliko želite da spavate mirno, takođe bismo vam preporučili da opozovete pristup sumnjivim aplikacijama i sajtovima koji su povezani sa vašim Instagram nalogom. Ponekad, baš pristupanjem nekim od ovih rešenja (kao što su ona koja obećavaju da će otkriti ko gleda vaš Instagram profil), loši momci uspevaju da prodru na naloge žrtava. Da biste ih uklonili, sledite sledeće korake.

Sa pametnog telefona – pristupite svom nalogu iz aplikacije Instagram, pritisnite simbol malog čoveka ili sličicu fotografije profila (dole desno), pritisnite dugme (≡) i zatim izaberite Podešavanja > Bezbednost > Aplikacije i web-sajtovi. Na kraju, uklonite pristup svim sumnjivim aplikacijama/sajtovima pritiskom na odgovarajuća dugmad i to je sve.

Sa računara – pristupite svom Instagram nalogu preko web ili desktop verzije, kliknite na ikonu čovečuljka ili na sličicu fotografije vašeg profila i izaberite stavku Profil u otvorenom meniju. Zatim pritisnite dugme Uredi profil i kliknite na stavku Aplikacije i web stranice koja se nalazi na levoj strani. Identifikujte aplikaciju kojoj želite da opozovete pristup i pritisnite plavo dugme Ukloni. Na kraju, potvrdite uklanjanje na upozorenje koje se pojavljuje u centru ekrana.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu