Šta je LinkedIn

Posle završenog radnog iskustva, tražite novi posao. Prijatelji na internetu preporučili su vam da se pridružite LinkedIn-u kako biste registrovali svoj CV na mreži. Međutim, sumnjate u efikasnost ovog alata, jer ne znate dobro šta je LinkedIn i kako funkcioniše.

Ako je to slučaj, onda ne morate da brinete. Detaljno ćemo objasniti šta je LinkedIn i njegove glavne karakteristike. To je zapravo društvena mreža – u vlasništvu Microsofta – posvećena svetu rada. Kroz nju možete maksimalno iskoristiti svoje radno iskustvo i tražiti novi posao.

U ovom vodiču ćemo vam detaljno objasniti koje alate LinkedIn nudi za kreiranje onlajn CV-a i kako ih možete koristiti za traženje posla. Takođe ću vam dati nekoliko predloga kako da privučete pažnju poslodavaca. Odvojite nekoliko minuta da detaljno istražite ovu društvenu mrežu; videćete da ćete nakon što pratite naš vodič, postati stručnjak za LinkedIn.

Šta je LinkedIn i kako funkcioniše

Pogledajmo sve osnovne informacije koje su vam potrebne da biste brzo napravili efikasan i funkcionalan profil.

Kako se registrovati na LinkedIn

Kako biste detaljno razumeli šta je LinkedIn i koji alati se nude za traženje posla, prvi korak je da se registrujete, ukoliko to već niste, ili da se prijavite na vaš nalog. Krenite na početnu stranicu LinkedIn-a i kliknite na dugme “Prijavite se sada” u gornjem desnom uglu. Unesite vašu e-mail adresu ili broj telefona i željenu lozinku za prijavu (ili se registrujte korišćenjem Google naloga) i pritisnite dugme “Registruj se odmah”. Zatim unesite vaše ime i prezime, kliknite na dugme “Nastavi”, pratite uputstva za captcha i unesite detalje koji se odnose na vašu geografsku oblast, nakon čega pritisnite “Dalje”. Dodajte vaše najnovije kvalifikacije i pritisnite “Nastavi”. Na kraju, upišite kod koji je LinkedIn poslao na vašu e-mail adresu u predviđeno polje i kliknite “Prihvati i potvrdi”. Na ovom koraku će platforma pitati da li tražite novi posao, a ako je vaš odgovor potvrdan, treba da definišete detalje pozicije koju tražite. Nakon četiri puta pritiskanja dugmeta “Dalje”, dodajte linkove (prijatelje, članove porodice ili kolege) ili preskočite korak korišćenjem opcije “Ignorisanje”, odlučite da li želite da pratite kompanije koje vas interesuju i pritisnite “Sledeći”.

Ukoliko ste već registrovani i želite da se prijavite, unesite svoju e-mail adresu i lozinku u polja “Email” i “Lozinka” i pritisnite dugme “Prijava”.

Ako koristite pametne telefone ili tablete, važno je znati da je LinkedIn dostupan u veoma praktičnoj i funkcionalnoj aplikaciji za Android i iOS/iPadOS. Nakon preuzimanja aplikacije, možete da dodirnete opciju “Prijavite se sada” ili pristupite svom profilu unoseći vaše akreditive. Procedura je slična onoj za PC, ali ukoliko želite da saznate više, pogledajte vodič o tome kako napraviti LinkedIn profil, gde ćete naći savete za kreiranje zanimljivog profila za regrutere.

Mreža i veze

Hajde sada da pričamo o društvenoj funkciji LinkedIn-a: kao društvenoj mreži, jasno je da se sastoji od ljudi. Prvi korak da biste se istakli, posebno ako tražite novi posao, je dodavanje veza na svoju mrežu. Moguće je da ste to već učinili prilikom registracije, ali možda želite proširiti svoje kontakte kasnije, pa da vidimo zajedno kako to učiniti. Da biste dodali veze u svoju mrežu, kliknite na dugme “Mreža” u gornjem meniju. U ovom odeljku možete upravljati i pratiti listu ljudi koje ste dodali na LinkedIn. Odeljak “Upravljanje pozivnicama na čekanju” omogućava vam da prihvatite ili odbijete zahteve za prijateljstvo. Način na koji funkcionišu veze na LinkedIn-u je veoma sličan sistemu prijateljstva na Facebook-u. 

Predlažem da se povežete sa ljudima koje poznajete, kao što su vaši prijatelji, poznanici ili sadašnji i bivši kolege sa posla. LinkedIn je društvena mreža koja vam pomaže da ostanete u kontaktu sa svojim poslovnim krugom. Povezivanje sa ljudima sa kojima ste radili u prošlosti može vam takođe pomoći da dobijete reference koje će vam biti korisne u budućim poslovnim prilikama.

Možete ih pronaći pomoću polja za pretragu ili korišćenjem predloga koje LinkedIn nudi na osnovu vašeg radnog iskustva, a zahtev za povezivanje možete poslati pritiskom na dugme Poveži. Takođe možete uvesti listu svojih adresa e-pošte u LinkedIn da biste pronašli ljude koje želite dodati u svoju mrežu. Da biste to uradili, pritisnite tekst “Proširi moju mrežu” u levoj koloni, unesite svoju adresu e-pošte i potom se prijavite sa svojim akreditivima dobavljača e-pošte kako biste dovršili postupak.

U mobilnoj aplikaciji LinkedIn za pametne telefone i tablete, možete pronaći ikonu “Moja mreža” na donjoj traci i pretraživati kontakte koristeći traku za pretragu na vrhu ili korišćenjem ponuđenih predloga. Kada pronađete osobu sa kojom želite da se povežete, pritisnite dugme Poveži da biste poslali zahtev.

Napravite onlajn CV

Ukoliko ste pažljivo pratili sva naša uputstva, do sada ste trebali da dodate neke kontakte na LinkedIn-u. Odlično. Sada je vreme da ponudite nešto za čitanje vašim LinkedIn kontaktima: u narednim koracima ću vas voditi kroz proces kreiranja vašeg profila na ovoj mreži. Prva stvar koju trebate da uradite kako biste kreirali svoj profil na LinkedIn-u jeste da pristupite odeljku svog profila. Kliknite na “Vi” na vrhu trake menija, zatim izaberite “Prikaži profil”. Ovo će vas odvesti na ekran gde možete sastaviti vaš profil, a LinkedIn će vam pomoći uz nekoliko saveta i smernica. Prvo polje na ovom ekranu uključuje vašu profilnu sliku, naslovnu fotografiju i osnovne informacije o vama koje ste već uneli prilikom kreiranja profila. Možete urediti svaki detalj klikom na ikonu olovke i ažuriranjem različitih informacija, ili klikom na fotografiju za profil i na ikonu kamere za naslovnu fotografiju. Ovo je samo početak vašeg CV-a, koji bi trebalo da obuhvati vašu obuku i sve prethodne poslovne pozicije. Međutim, moraćete dodati još gradivnih blokova kako biste upotpunili vaš profil. Ovde možete uneti detaljna iskustva, veštine i rezime vašeg rada.

Kada pritisnete dugme “Dodaj profil” u odeljku, možete dodati informacije o svojim radnim mestima, veštinama, pauzama u karijeri, preporukama i mnogim drugim stvarima. Važno je da vaš profil bude sveobuhvatan, ali da izbegavate dodavanje nepotrebnih detalja ili poslova koji nisu relevantni za vašu trenutnu profesionalnu ulogu.

Pored toga, preko LinkedIn profila možete navesti svoje publikacije, pohađane kurseve ili profesionalne nagrade, jezike koje govorite, kao i ispite koje ste položili. Važno je da odgovorite na pitanja detaljno i opišete sebe sa profesionalne tačke gledišta. Ako želite, možete kreirati profil na drugom jeziku (koristeći ikonu sveta u gornjem desnom uglu) i dodati spoljne veze do dokumenata, fotografija, video snimaka i prezentacija koje će obogatiti vašu biografiju.

Sve delove svog profila možete uređivati čak i sa svog pametnog telefona na sličan način kao i sa računara. Jednostavno kliknite na svoju fotografiju u gornjem levom uglu, a zatim odaberite “Prikaži profil”. Tu možete kliknuti na olovku pored različitih blokova da biste ih uredili ili dodajte novi odeljak pomoću dugmeta “Dodaj odeljak”. 

Traženje posla

Kao što je spomenuto ranije, LinkedIn je moćan alat za pronalaženje posla. U gornjem meniju kliknite na dugme Poslovi da biste pristupili odeljku posvećenom pretraživanju poslova. U ovom odeljku možete pretraživati i odgovoriti na oglase za posao koje su postavile kompanije na LinkedIn-u.

Jasno je da ćete pronaći oglase za posao najnaprednijih kompanija koje se odlučuju za LinkedIn, pored klasičnih metoda pronalaženja zaposlenih preko agencija za privremeno zapošljavanje, jer razumeju potencijal ovog alata za društveno umrežavanje.

Zapravo, ovde možete pretraživati po kvalifikaciji, ključnoj reči ili kompaniji, na lokaciji koju najviše želite. Ako kliknete na objavljeni oglas za posao, moći ćete da pročitate opis posla i potrebne uslove, a zatim eventualno poslati svoju prijavu.

Za neke poslove moraćete se prijaviti na veb lokaciji kompanije, dok ćete za druge moći da se prijavite direktno preko LinkedIn-a. Postavljanjem vaše prijave na drugi način, postavljač oglasa za posao će dobiti e-poštu sa vašim kontakt informacijama i linkom do vašeg LinkedIn profila.

Ako, pak, tražite posao putem LinkedIn aplikacije za pametne telefone ili tablete, proces je praktično isti. Na donjoj traci Početna ćete pronaći ikonu Ponude poslova i klikom na nju biće vam ponuđene relevantne ponude sa vašim kvalifikacijama, kao i traka za pretragu zahvaljujući kojoj možete pronaći nešto drugačije ili preciznije. Možete se prijaviti koristeći odgovarajuće dugme (koje vas može uputiti na sajt treće strane).

Šta je LinkedIn Premium?

Korišćenje LinkedIn-a za traženje posla je besplatno, ali ako želite, možete se prijaviti za članstvo u LinkedIn Premium-u. Ovo vam omogućava pristup nizu zanimljivih pogodnosti za one koji intenzivno koriste ovu platformu, čineći ga gotovo nezamenjivim. Na primer, ako želite da maksimalno iskoristite LinkedIn alate za traženje posla, možete se pretplatiti na LinkedIn Premium Career (za 35,28 € mesečno). To će vam omogućiti da svoju prijavu stavite ispred prijava drugih kandidata, otkrijete kompanije i ljude koji posećuju vaš profil, direktno kontaktirate poslodavce i čak uporedite svoju biografiju sa biografijom vaših rivala za posao. Druge pretplate za posao (50,40 € mesečno), prodaju (80,65 € mesečno) i zapošljavanje (161,31 € mesečno) su prikladnije za kompanije koje traže potencijalne kupce ili kandidate za određene poslove. Više detalja možete pronaći na glavnoj stranici LinkedIn Premium-a i na zvaničnoj stranici podrške.

Šta je LinkedIn učenje?

Svaki LinkedIn Premium profil uključuje pristup LinkedIn Learning, još jednom zanimljivom alatu. To je veliki deo platforme gde korisnici mogu pratiti kurseve koje su kreirali profesionalci, besplatno dok god imaju Premium pretplatu. Da biste pristupili ovom odeljku, kliknite na 9 malih kvadrata u gornjem desnom uglu na LinkedIn početnoj stranici, ispod ikone Posao, i izaberite ikonu Učenje. Tamo možete pronaći pregled najpopularnijih kurseva ili koristiti traku za pretragu da biste pronašli kurs za određenu veštinu. U prvom mesecu imate pravo na besplatnu probnu verziju pre nego što odlučite da li želite da se pretplatite na Premium profil. Međutim, LinkedIn Learning ima jedan veliki nedostatak – u potpunosti je fokusiran na engleski jezik, tako da je teško korisnicima koji ne govore engleski da iskoriste ovaj alat. Trenutno su svi kursevi uglavnom na engleskom jeziku, pa ako ne govorite engleski, ovaj alat možda neće biti od koristi. Postoji i aplikacija za LinkedIn Learning za Android i iOS/iPadOS uređaje, čak i za one koji nemaju pristup Play prodavnici. 

Šta je LinkedIn Pulse?

LinkedIn Pulse je interesantna karakteristika ove društvene mreže, naročito za one sa veštinama pisanja i komunikacije. To je mogućnost kreiranja pravih članaka unutar LinkedIn-a, dajući vašem ličnom blogu život na platformi. Kada odete na početnu stranicu svog profila i skrolujete nadole, naći ćete traku “Započni objavu”, a među donjim ikonama nalazi se “Napišite članak”. Klikom na to vas LinkedIn vodi do osnovnog, ali efikasnog uređivača teksta koji može kreirati članke dobrog kvaliteta. Ovde možete početi da delite vaše poslovne misli ili inovativne ideje u dužim, detaljnijim postovima, koji mogu poslužiti kao portfolio za potencijalnog poslodavca. Međutim, pre nego što počnete da pišete, želimo da podelimo nekoliko malih, ali delotvornih saveta. Nemojte ulaziti u Pulse samo radi zabave, misleći da “više je bolje” za potencijalne svrhe zapošljavanja. Ako pišete ovde, morate imati nešto da kažete i morate biti sposobni da to dobro kažete, inače možete dobiti suprotan efekat. Pišite samo na teme koje se odnose na vašu sferu rada, ili teme koje su povezane sa vašim ciljevima, samo na taj način ima smisla provoditi vreme ovde. Ova funkcija je dostupna samo na računarima, nije prisutna u aplikaciji. 

Šta je LinkedIn Recruiter?

LinkedIn Recruiter je plan na LinkedIn mreži koji je namenjen kompanijama ili agencijama za privremeno zapošljavanje, pružajući pristup nizu naprednih alata za pretragu poslova. Za one koji ne vrše detaljno istraživanje ili za male preduzetnike, dostupan je Recrutier Lite plan po ceni od 161,31 €.

Međutim, ako je potrebno nešto više za kompaniju ili instituciju, tada su dostupni Recrutier Professional Services i Recruiter Corporate planovi, koji omogućavaju pristup naprednim filterima, upozorenjima za pretragu, označavanju, deljenim projektima i mnogo više. Ukoliko ste zainteresovani za napredni plan regrutera, prodajni tim LinkedIn-a vam može pružiti direktnu podršku. Postoji i aplikacija LinkedIn Recruiter koja je dostupna za Android i iOS/iPadOS uređaje.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu