Kako slikati ekran na računaru

Prošlo je mnogo dana kada ste imali dosadan problem na računaru koji nikako niste mogli da rešite. Vaš prijatelj, koji je stručnjak za računare, predložio vam je da mu pokažete neke snimke ekrana vašeg računara kako bi bolje razumeo situaciju i pokušao da vam pomogne. Međutim, ako sada čitate ovaj vodič, verovatno ste zakolutali očima i ne znate šta da radite. Ipak, ne brinite se, jer ću vam objasniti kako da snimite ekran računara i koje alate da koristite za to. Postoji nekoliko resursa na raspolaganju za snimanje ekrana računara, zavisno od vaših preferencija i potreba. Možete birati između alata i funkcija koje su standardne na Windows ili macOS operativnim sistemima, ili možete koristiti rešenja treće strane. U svakom slučaju, svi ovi alati su veoma dobri, a izbor zavisi samo od vas. 

Kako snimati ekran (video) na Windows 10 otkrićemo vam putem ovog linka.

Kako slikati ekran na Windows računaru

Ukoliko ne želite ili ne možete da instalirate novi softver na vaš računar, ali i dalje morate da saznate kako da snimite ekran na računaru, predlažemo da iskoristite odgovarajuće alatke koje su već integrisane u Windows operativnom sistemu, o čemu ćemo vam detaljnije objasniti u sledećim poglavljima.

Kombinacija tastera

Ako želite da koristite prečice na tastaturi za pravljenje snimka ekrana na računaru, imamo rešenje za vas koje će vam olakšati. Ukoliko koristite računar sa najnovijom verzijom operativnog sistema Windows (XP i noviji), celu radnu površinu možete snimiti pritiskom na taster Print Screen ili Print Screen, koji se nalazi u gornjem desnom uglu tastature. Nakon što pritisnete taster, snimak ekrana će biti sačuvan u klipbordu. Da biste ga pronašli, potrebno ga je nalepiti u neki grafički softver, kao što je Paint, koristeći funkciju Paste. Tu funkciju možete pristupiti desnim klikom miša ili kombinacijom tastera Ctrl+V na tastaturi.

Kada se slika pojavi u grafičkom programu, možete nastaviti sa njenim uređivanjem (npr. isecanjem snimka ekrana, dodavanjem teksta, itd.) korišćenjem odgovarajućih alata koji su dostupni u okviru istog softvera. Pre nego što sačuvate sliku, možete izabrati format u kojem želite da je sačuvate (JPG, PNG ili BMP) koristeći opciju “Datoteka” u meniju i zatim izaberite “Sačuvaj kao”.

Ukoliko koristite operativne sisteme Windows 11, Windows 10, Windows 8.1 ili Windows 7, takođe možete napraviti snimak ekrana koristeći kombinaciju tastera Vin+Print Screen/Stamp. Snimak će biti automatski sačuvan u fascikli “Slike” na vašem računaru.

Alat za sečenje

Za snimanje ekrana na vašem Windows računaru, možete koristiti ugrađeni alat pod nazivom Alatka za isecanje. To je originalni softver dostupan za Windows 11, 10, 8.1 i 7 koji omogućava snimanje celog ekrana ili njegovih delova i dodavanje beležaka. U ovom vodiču koristim Windows 11, najnoviju verziju Microsoft operativnog sistema (u vreme pisanja), pa imajte na umu da se neke reči i dugmad mogu razlikovati u poređenju sa drugim izdanjima Windows-a.

Da biste koristili alatku za isecanje i napravili snimak ekrana, prvo kliknite na dugme Start, unesite “Alatka za isecanje” u polje za pretragu i kliknite na prvi rezultat. Kada se alatka za isecanje otvori, videćete malu pločicu sa nekoliko dugmadi na vašoj radnoj površini.

Da biste napravili snimak ekrana, pritisnite dugme (+) Novo, a zatim koristite miša da nacrtate pravougaonik oko dela ekrana koji želite da snimite. Kada završite, otvoriće se uređivač slika koji vam omogućava da modifikujete snimak koristeći različite alatke, kao što su olovka ili marker, i sačuvate ga u GIF, JPG ili PNG formatu koristeći ikonu diska u gornjem desnom uglu.

Ako želite da napravite snimak jednog prozora ili celog ekrana, moraćete da izvršite dodatne korake. Nakon što otvorite alatku za isecanje, kliknite na meni pravougaonog režima i izaberite opciju “Režim prozora”, “Režim celog ekrana” ili “Režim slobodnog formata” u zavisnosti od toga šta želite da snimite. To je sve!

Kako napraviti snimak ekrana na Mac-u

Ako imate Mac računar i treba vam snimak radne površine ili njenog dela, evo nekoliko koraka koje možete pratiti.

Kombinacija tastera

Postoje određene kombinacije tastera na macOS-u koje vam omogućavaju da jednostavno i brzo napravite snimak ekrana. Na primer, ako želite da napravite snimak celog ekrana na vašem Mac-u, jednostavno pritisnite kombinaciju cmd+shift+3, i slika će biti sačuvana u PNG formatu na vašoj radnoj površini.

U verziji macOS Mojave ili novijoj, nakon što pritisnete ovu kombinaciju, pojaviće se mali pregled u donjem desnom uglu ekrana. Klikom na pregled, možete da uređujete sliku, dodajete beleške ili bilo koji drugi element.

Međutim, ako pritisnete kombinaciju cmd+shift+ctrl+3, ceo snimak ekrana će biti snimljen u klipbordu, tako da ga možete zalepiti koristeći tastere cmd+v u bilo koji softver koji koristite na vašem Mac-u, kao što su dokumenti teksta ili beleške.

Ako želite da snimite samo deo ekrana, pritisnite kombinaciju cmd+shift+4 i pojaviće se kursor u obliku krsta. Pomoću desnog dugmeta miša, nacrtajte pravougaonu površinu koju želite da snimite.

Na kraju, ako želite da snimite aktivni prozor, prvo pritisnite kombinaciju cmd+shift+4, a zatim odmah pritisnite razmaknicu. Kursor će se promeniti u ikonu kamere, a zatim kliknite na prozor koji želite da snimite i snimak će se odmah sačuvati na vašoj radnoj površini.

Snimak ekrana

Ukoliko ne preferirate korišćenje prečice na tastaturi, postoji mogućnost da koristite macOS alatku za snimanje ekrana, poznatu kao Snimak ekrana. Za pokretanje ove alatke, koristite prečicu cmd+shift+5 ili jednostavno kliknite na ikonu koju ćete naći u fascikli “Other” na Launchpad-u. Nakon toga će se pojaviti traka sa alatkama koja se sastoji od nekoliko tastera koji vam omogućavaju da prilagodite parametre i režim akvizicije. Na levoj strani trake se nalaze tri dugmeta koja označavaju režime snimanja: ceo ekran, deo ekrana ili trenutni prozor. Pritiskom na dugme “Opcije”, možete pristupiti konfiguracionim parametrima, poput izbora fascikle na koju želite da sačuvate snimak ili podešavanje vremenskog kašnjenja akvizicije. Kada ste sve podešavanja uneli, jednostavno pritisnite dugme “Snimi” da biste započeli snimanje ekrana.

Druga rešenja za screenshot-ovanje ekrana na računaru

Ukoliko vam se ne dopadaju opcije za pregled ekrana koje smovam prethodno predstavili, možete obratiti pažnju na savete koje ćemo vam dati u ostatku teksta.

Lightshot (Windows/macOS)

Jedna od opcija za korišćenje alata za snimanje ekrana na Windowsu i macOS-u je Lightshot , softver koji vam omogućava da snimite delove ekrana i da ih uredite korišćenjem naprednih alata. Da biste instalirali ovaj softver na Windowsu, posetite ovaj link i kliknite na dugme Preuzmi za Windows kako biste preuzeli .exe datoteku. Kada se preuzimanje završi, pokrenite izvršnu datoteku i kliknite na Da i OK da biste potvrdili korišćenje italijanskog jezika. Nakon toga prihvatite uslove korišćenja softvera i kliknite na dugme Dalje i Završi kako biste dovršili instalaciju. Ako, pak, koristite Mac, posetite zvaničnu veb lokaciju programera, kliknite na dugme Preuzmi za Mac i bićete preusmereni na Mac App Store. Kada se Mac virtuelna prodavnica otvori, kliknite na dugme Get , a zatim na dugme Instaliraj da biste započeli preuzimanje i instaliranje aplikacije. Može vam biti zatraženo da potvrdite korišćenje Touch ID-a (ako vaš Mac nudi tu opciju) ili da unesete lozinku za Apple ID.

Rad sa alatkom Lightshot je isti i na Windows-u i na macOS-u, jedino se razlikuje način pokretanja. Na Windows operativnom sistemu, jednostavno pritisnite taster Print Screen/Print Screen na tastaturi. Na macOS-u, pokrenite softver klikom na njegovu ikonu na Launchpad-u, a zatim izaberite opciju “Napravi snimak ekrana” koju možete pronaći u meniju koji se otvara klikom na ikonu olovke u gornjoj traci menija. Sada treba da držite pritisnut desni taster miša i povučete ga da biste označili područje koje želite da snimite. Nakon što otpustite taster miša, videćete dve trake sa alatkama pored okvira za crtanje. Vertikalna traka nudi sve alate za uređivanje slike, kao što su dodavanje geometrijskih oblika, tekstova ili isticanje određenih delova. Sa druge strane, horizontalna traka omogućava kopiranje snimljene slike u međuspremnik, čuvanje u datoteku, štampanje, deljenje ili čuvanje na mreži.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu