Kako deinstalirati aplikacije

Kada nam naši uređaji postanu pretrpani sa previše aplikacija, njihovo brisanje je neizbežno. Međutim, neki korisnici se plaše da brišu aplikacije, jer ne znaju šta će se dogoditi sa podacima koji su vezani za aplikaciju, ili ne znaju kako da obrišu aplikaciju na pravilan način. U ovom članku ćemo vam objasniti kako da deinstalirate aplikacije sa vaših uređaja, bez rizika da izgubite vaše podatke ili oštetite operativni sistem.

Deinstalirajte aplikacije sa Android telefona

Ako koristite Android telefon, verovatno ste navikli da preuzimate i instalirate različite aplikacije. Međutim, neke od njih vam možda više ne služe ili čak već dugo niste pokrenuli. Takve aplikacije mogu zauzimati dragocen prostor na memoriji telefona i usporiti njegovo funkcionisanje. Zbog toga je važno redovno proveravati koje aplikacije koristite i deinstalirati one koje vam više ne trebaju.

Postupak deinstalacije je jednostavan i obično se obavlja preko menija “Aplikacije” u podešavanjima Android telefona. Nakon što otvorite ovaj meni, potrebno je samo pronaći aplikaciju koju želite da deinstalirate i izabrati opciju “Deinstaliraj”. Moguće je da će biti potrebna potvrda da želite da deinstalirate aplikaciju, nakon čega će ona biti uklonjena sa vašeg telefona.

Važno je napomenuti da neke aplikacije mogu biti integrisane u sistem i neće se moći ukloniti bez posebnih ovlašćenja. Takve aplikacije se obično nazivaju “sistemskim aplikacijama” i korisnici ne bi trebalo da ih deinstaliraju ako nisu sigurni šta rade.

Ukratko, redovno proveravajte liste aplikacija na svom Android telefonu i deinstalirajte one koje više ne koristite. Tako ćete osloboditi prostor na telefonu, ubrzati njegovo funkcionisanje i očistiti pretrpane menije.

Kako ukloniti aplikacije sa iPhone uređaja

Uklanjanje aplikacija sa iPhone uređaja je jednostavan proces koji često ne zahteva posebno znanje ili veštine. Ako želite da oslobodite nešto prostora ili jednostavno vam određena aplikacija više nije potrebna, iPhone vam omogućava da vrlo lako i brzo izbrišete aplikaciju sa uređaja.

Da biste uklonili aplikaciju sa svog iPhonea, jednostavno pritisnite i držite ikonu aplikacije koju želite da izbrišete dok se ikone ne počnu tresti. Kada se ikone počnu tresti, na gornjem desnom uglu ikone pojavi se mali “x”. Klikom na “x” otvara se prozor sa opcijom da potvrdite brisanje aplikacije. Nakon što kliknete na “Obriši”, aplikacija će biti uklonjena sa uređaja.

Postoje slučajevi kada nije moguće ukloniti neke aplikacije sa uređaja, jer su one ugrađene u operativni sistem. U ovom slučaju, možete pokušati da sakrijete aplikaciju tako što ćete je prebaciti u “jamičicu”. Ovo je metoda koja će aplikaciju “sakriti” sa početnog ekrana uređaja, bez brisanja same aplikacije. Možete je pronaći u aplikaciji “Postavke” i “Opšte” podešavanja, a nakon toga izabrete “O aplikacijama” i zatim “Sakrij aplikaciju”.

Sada kada znate kako izbrisati aplikaciju sa vašeg iPhonea, nemojte se ustručavati da to učinite ako neka aplikacija više nije potrebna ili ako želite da oslobodite prostor na uređaju. Samo budite oprezni pri brisanju aplikacija koje su vam potrebne, jer jednom kada ih izbrišete, biće vam potrebno ponovo ih instalirati ako vam budu trebale u budućnosti.

Na ovom linku vam otkrivamo koje su najbolje Aplikacije za čišćenje telefona.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu