Kako skratiti web adresu

Korišćenje skraćenih web adresa je korisno u mnogim situacijama, naročito kada deljenje linkova na socijalnim mrežama poput Twitter-a ili ograničenim formatima e-pošte. Postoji nekoliko besplatnih alata koji to mogu učiniti za vas, bez potrebe da se registrujete za bilo kakav nalog ili instalirate dodatne programe. U ovom članku, objasnićemo kako skratiti bilo koju web adresu koristeći ove jednostavne alate.

Kratke web adrese za bolju SEO optimizaciju

Kratke web adrese, odnosno URL-ovi, igraju važnu ulogu u SEO optimizaciji jer pružaju jasnije informacije o sadržaju stranice. Osim toga, kraće web adrese olakšavaju deljenje linkova na društvenim mrežama i drugim platformama.

Da biste stvorili kratke i jasne URL-ove, treba da obratite pažnju na par stvari. Prvo, izbegavajte koristiti brojeve i simbole u adresama, osim ako zaista nisu potrebni. To će učiniti URL-ove jednostavnijim za čitanje i zapamtiti.

Drugo, ubacite ključne reči koje se tiču teme stranice u web adresu. Ovo nije samo korisno za SEO optimizaciju, već olakšava i posetiocima da shvate o čemu se radi na stranici.

Takođe, dobro je izbegavati suvišne reči u URL-u, kao što su “i”, “na”, “ali” i slično. Ovakve reči samo produžavaju adresu, bez da dodaju značajnu vrednost.

Konačno, obratite pažnju da za svaku stranicu na sajtu postoji jedinstvena adresa, bez duplikata. To može imati značajan uticaj na SEO optimizaciju, jer pretraživači neće morati da se bore s različitim stranicama koje imaju iste URL-ove.

Ukratko, koristeći kratke web adrese s ključnim rečima i bez suvišnih reči, možete poboljšati SEO optimizaciju i pomoci posetiocima da bolje razumeju sadržaj vaše stranice. S tim u vezi, sledimo ove savete za stvaranje efikasnih i SEO-optimizovanih URL-ova.

Kako skratiti web adresu: Bitly i T.LY

Ako ste ikada hteli da podelite link na društvenim mrežama ili putem poruka, verovatno ste se susreli sa dužim i nezgodnim URL adresama. Međutim, postoji nekoliko online servisa koji vam mogu pomoći da skratite web adresu i učinite je jednostavnijom za deljenje. Dva popularna servisa za skraćivanje URL adresa su Bitly i T.LY.

Bitly je alat koji vam omogućava da besplatno skratite URL adresu i pratite njenu uspešnost – možete saznati koliko je puta link kliknut, iz koje zemlje su korisnici koji su kliknuli na vaš link, i još mnogo toga. Bitly takođe nudi i plaćene aplikacije koje omogućavaju proširenje analitičkih i marketinških mogućnosti.

T.LY je noviji igrač na tržištu skraćivača URL adresa. Ovaj servis nudi mogućnost skraćivanja web adresa, ali takođe nudi i personalizaciju skraćenih linkova. To znači da možete kreirati sopstvenu domenu i koristiti je za svoje skraćene URL adrese. T.LY takođe nudi plaćene usluge koje pružaju poboljšane mogućnosti personalizacije i analitiku.

Korišćenje servisa za skraćivanje URL adresa poput Bitly i T.LY može značajno olakšati deljenje linkova na društvenim mrežama i drugim digitalnim kanalima. Ako ste marketinški profesionalac, ovi alati takođe mogu biti korisni za praćenje uspešnosti vaših kampanja i merenje ROI.

Kako skratiti web adresu: Tiny URL, Urly i WP.me

Svima nam je poznato da URL adrese mogu biti izuzetno duge i komplikovane. Međutim, postoji nekoliko alata koji nam omogućavaju da skratimo te adrese i učinimo ih preglednijim i lakšim za deljenje.

Prvi alat koji ćemo pomenuti je Tiny URL. Ova platforma radi tako što korisnik kopira i zalepi dugu URL adresu u predviđeno polje, nakon čega će se kreira kratka URL adresa koja će biti podjednako funkcionalna kao i originalna. Kod korišćenja ove platforme, važno je naglasiti da ne postoji potreba za kreiranjem naloga, jer se sve može obaviti anonimno.

Druga platforma koju možete iskoristiti je Urly. Ovo je alat koji će vam omogućiti kreiranje kratkih URL adresa bez prisustva bilo kakvih reklama. Nakon što se registrujete na Urly, jednostavno kopirate dugu URL adresu i pritisnete dugme “Shorten”. Dobijena kratka URL adresa će biti sačuvana na vašem nalogu, gde ih kasnije možete pregledati i deliti po potrebi.

Treća platforma koju ćemo spomenuti je WP.me, a koja je eksplicitno namenjena vlasnicima sajtova koji koriste WordPress kao platformu za objavu sadržaja. Ova platforma skraćuje URL adrese kako bi se postigla što veća efikasnost pri deljenju sadržaja na društvenim mrežama. WP.me funkcioniše tako što automatski kreira kratke URL adrese za sve stranice koje kreirate unutar WordPress platforme.

Sve tri platforme su jednostavne za korišćenje, a omogućavaju vam da URL adrese skratite i učinite ih preglednijim i funkcionalnijim. Isprobajte ih i učinite deljenje sadržaja na internetu još lakšim i efikasnijim!

Kako znati da li je sajt bezbedan pročitajte u ovom članku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu