Kako učiniti pozadinu slike transparentnom

Transparentna pozadina slike je korisna kada želite da uklonite nepotrebni deo slike, a zadržite samo objekat kao što su logo ili slika proizvoda. U ovom članku će biti objašnjeno kako jednostavno učiniti pozadinu slike transparentnom koristeći nekoliko različitih alata i programa. Bez obzira da li koristite Adobe Photoshop, Canva, Paint ili drugi program, pročitajte ovaj članak da biste naučili kako to da uradite na nekoliko jednostavnih načina.

Kako koristiti Photoshop za transparentnost pozadine slike

Photoshop je jedan od najpopularnijih softvera za obradu slika na svetu, a jedna od njegovih ključnih funkcija je mogućnost kreiranja transparentne pozadine slike. Transparentna pozadina omogućava vam da učinite pozadinu prozirnom, što je korisno kada želite da umetnete sliku u drugi projekat ili dizajn. U sledeća dva koraka će biti objašnjeno kako koristiti Photoshop za transparentnost pozadine slike:

1. Odaberite pozadinu – Počnite otvaranjem željene slike u Photoshopu, a zatim odaberite Alatka “Laso” (Lasso Tool) sa bočne trake. Koristeći to Alatka, pažljivo selektujte sliku i pozadinu koju želite da uklonite. Kada je selekcija potpuna, kliknite na dugme Delete na tastaturi. To će ukloniti pozadinu, ostavljajući samo izabrani deo transparentan.

2. Sačuvajte kao PNG – Nakon uklanjanja pozadine, sačuvajte novu sliku kao PNG. PNG format čuva transparentnost slike, što je važno za upotrebu u drugim projektima. Idite na File > Save As, izaberite PNG kao format i pritisnite Save.

Sada imate potpuno transparentnu pozadinu koja vam omogućava da svoju sliku koristite u drugim projektima bez problema i lakoće.

PhotoWorks – jednostavan način za transparentnost pozadine slike

PhotoWorks je izuzetan alat za uređivanje fotografija koji omogućava korisnicima da uklone pozadinu sa slika u samo nekoliko klikova. Ovaj softver je dizajniran tako da učinkovito ukloni pozadinu slika i zamijeni je s prozirnom pozadinom. Bez obzira jeste li profesionalni fotograf ili samo želite poboljšati svoje fotografije, PhotoWorks vam omogućava da dobijete profesionalni izgled fotografije.

Foto editor koristi najnoviju tehnologiju kako bi pružio najbolje moguće rezultate. Ovaj softver je vrlo intuitivan, s lako razumljivim sučeljem. Svatko može koristiti PhotoWorks i dobiti savršenu prozirnost pozadine slike.

Također, alat vam omogućava da poboljšate kvalitetu slike i uklonite razne neželjene elemente. Izaberite željenu veličinu i format slike i spremite je za dijeljenje na internetu ili ispis. Sa PhotoWorks-om, dobijate vrhunske rezultate s minimalnim naporom.

Ako tražite jednostavan način za transparentnost pozadine slike i kvalitetno uređivanje, PhotoWorks je savršen izbor. Sa ovim alatom, vaše slike će izgledati profesionalno uređene i besprijekorne. Isprobajte PhotoWorks i učinite svoje fotografije boljim.

Korišćenje GIMP ekstenzije za učinjavanje pozadine slike transparentnom

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatni alat za obradu slika koji pruža brojne funkcionalnosti i mogućnosti. Jedna od popularnih funkcija GIMP-a je mogućnost učinjavanja pozadine slike transparentnom.

Učinjavanje pozadine transparentnom je od suštinske važnosti za web dizajnere i grafičke dizajnere jer omogućuje da se objekti iz slika mogu koristiti bez neugodnog i ružnog belog kvadrata pozadine oko objekta.

Postoji nekoliko načina za učinjavanje pozadine transparentnom u GIMP-u, ali najlakši način je korišćenje ekstenzije “Fuzzy Select Tool” ili “Čarobni štapić”.

Prvo, otvorite sliku u GIMP-u i izaberite “Fuzzy Select Tool” iz alatki. Zatim odaberite područje koje želite da bude transparentno i pritisnite tipku “Delete” na tastaturi. To će ukloniti područje koje ste označili i stvoriti transparentnu pozadinu oko objekta.

Ova metoda može biti korisna za jednostavne slike sa jednim objektom, ali može biti teška za složenije slike sa više objekata i nijansi boja. Kada radite sa složenijim slikama, možda je bolje koristiti slojeve da biste učinili pozadinu transparentnom.

Korišćenje GIMP-a za učinjavanje pozadine slike transparentnom može uštedeti vreme i novac u poređenju sa kupovinom skupih programa za obradu slika. GIMP je besplatan i dostupan za preuzimanje na više platformi, pa ako imate potrebu za čestim uređivanjem slika ili web dizajnom, GIMP može biti odličan izbor.

Ovde možete saznati koji su najbolji Sajtovi za besplatno uklanjanje pozadine.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu