Kako se koristi ChatGPT

Poslednjih godina veštačka inteligencija (obično skraćeno kao AI na engleskom jeziku) je počela da igra važnu ulogu u našem društvu i njene primene su dostigle mnoga polja, uključujući ona koja se odnose na svet Veba. Primeri su DALL·E generator slika i ChatGPT chatbot.

Da li smo u poslednje vreme čuli mnogo o ovom poslednjem, ali još uvek nismo shvatili šta je to i, pre svega, kako funkcioniše? Da li bismo želeli da saznamo? Ako smo na ova pitanja odgovorili potvrdno, očigledno smo na pravom mestu u pravo vreme! U ovom vodiču ćemo, zapravo, pronaći objašnjenje kako koristiti ChatGPT.

Ukoliko ne znate kako deliti ekran, posetite ovaj link i otkrijte više detalja.

Šta je ChatGPT

Hajde da započnemo ovu analizu tako što ćemo prvo videti šta je ChatGPT, tako da kada krenemo da koristimo uslugu, budemo još svesniji šta se dešava „iza kulisa“ (tačnije iza linija koda složenog algoritma koji je u osnovi funkcionisanja od ChatGPT). Dozvolite nam da počnemo tako što ćemo vam reći da je ChatGPT softver dizajniran da simulira razgovor sa ljudskim bićem za generisanje teksta koji je razvio OpenAI, poznata organizacija za istraživanje veštačke inteligencije. Njegov rad je zasnovan na GPT-3 (Generativni unapred obučeni transformator 3), modelu obrade prirodnog jezika (ili NLP) koji je razvio sam OpenAI. GPT-3, pošto je „obučen“ koristeći veliku količinu i raznovrsnost tekstova (uključujući preko 500 GB podataka iz knjiga, članaka, veb sadržaja, ljudskih razgovora, itd.), ne samo da je u stanju da generiše tekst na autonoman način, već je takođe u stanju da ga učini veoma sličnim tekstu koji generiše ljudski korisnik. Njegovih 175 milijardi parametara čini ga jednim od najsvestranijih modela u svojoj kategoriji, jer se može koristiti na više načina.

Da bismo bili malo precizniji o izvorima obuke, znajte da je ChatGPT obučen počevši od OpenAI Instruct GPT ili GPT-3.5 modela (kao što su code-davinci-002 i tekt-davinci-003), koji su u stvari ažurirane verzije gore navedenih GPT-3 modela. U stvari, Instruct GPT su unapred obučeni modeli optimizovani zahvaljujući „ručnoj“ intervenciji trenera, što je u velikoj meri doprinelo poboljšanju tečnosti jezika četbota i prirodnosti njegovih odgovora.

Upotreba ChatGPT-a može biti višestruka, kao što možete videti u nastavku:

  • Automatizovana pomoć – ChatGPT algoritam je sposoban da generiše automatske odgovore u razgovoru sa ljudskim korisnikom i proaktivno reaguje, koristeći donekle prirodni jezik, što ga čini savršenim za pružanje pomoći na automatizovan način. 
  • Generisanje teksta – zbog svoje sposobnosti da samostalno generiše tekst, može se koristiti za izradu opisa proizvoda, postova na društvenim mrežama, novinskih članaka, e-poruka, video skripti i slično. 
  • Automatsko sažimanje – njegova sposobnost da nauči i razume tekst čini ga pogodnim za autonomno sumiranje dugih razgovora i dokumenata, što može biti korisno za studente i profesionalce koji treba da izdvoje sažetak informacija iz dugog teksta. 
  • Automatski prevod – u stanju je da prevede “izvorni” tekst na više jezika na potpuno automatski način. 
  • Generisanje koda – može generisati skripte i linije koda na različitim programskim jezicima.

Prilikom korišćenja usluge, međutim, imajte na umu da je baza podataka na kojoj je sistem obučen zaustavljena 2021. godine i da nema pristup Internetu za pronalaženje izvora iz kojih se mogu dobiti ažurirane informacije. To znači da, ako pokušate da pitate ChatGPT o aktuelnim stvarima, na primer “Ko je osvojio Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022.”, nećete dobiti odgovor na svoje pitanje, jer nije u mogućnosti da vrati tačne rezultate za događaje koji su se desili nakon 2021.

Što se tiče podržanih jezika, ChatGPT takođe može da se koristi na našem jeziku, prema testovima koje smo sproveli, čini se da zaista dobro funkcioniše. Međutim, može dati manje tačne rezultate nego neko ko ga koristi postavljajući pitanja na engleskom jeziku. Kao opšte pravilo, međutim, imajte na umu da bez obzira na jezik koji se koristi za interakciju sa ChatGPT-om, rezultati mogu sadržati različite greške i netačnosti i, stoga, informacije dobijene putem četbota uvek treba uzeti sa rezervom.

Što se tiče korišćenja usluge, znajte da je u vreme pisanja ChatGPT besplatan u svom osnovnom planu (za komercijalnu upotrebu, nijedna licenca tek treba da se kupi, ali se mora voditi računa jer neke informacije vraćene iz sistema mogu doći iz izvora na kojima je autorsko pravo na snazi, stoga se ne može koristiti bez potrebnih dozvola). Postoji i plaćeni plan koji omogućava, po ceni od 20 USD mesečno, pristup alatu čak i kada je potražnja velika, brže odgovore i rani pristup novim funkcijama. Budite oprezni sa svim aplikacijama i veb lokacijama trećih strana koje traže mesečne ili nedeljne pretplate za korišćenje ChatGPT-a (nažalost, već je bilo slučajeva prevare od strane zlonamernih ljudi koji su iskoristili neznanje korisnika u vezi sa ovim aspektom da ukradu novac od njih).

Kako funkcioniše ChatGPT

Sada kada smo sa vama prošli kroz objašnjenje šta je ChatGPT i kako funkcioniše, možemo preći na to kako koristiti ChatGPT.

Da biste započeli, idite na glavnu stranicu usluge i kliknite na ovaj link. Kliknite na dugme “Probaj ChatGPT ↗” (Try ChatGPT) i zatim pritisnite dugme “Registruj se” na novoj stranici koja se otvara. Registrujte se koristeći svoju adresu e-pošte (Email adresa), koristeći svoj Google nalog (Nastavi sa Google) ili koristeći svoj Microsoft nalog (Nastavi sa Microsoft nalogom). Vodite računa da koristite polje za tekst ili odgovarajuće dugme i pratite uputstva na ekranu za finalizaciju procedure.

Nakon registracije unesite svoje ime i prezime u tekstualna polja Ime i Prezime, kliknite na dugme “Nastavi”, unesite svoj broj telefona u odgovarajuće polje za tekst, ponovo kliknite na dugme “Pošalji kod” i unesite verifikacioni kod na šest cifara koji vam je poslat putem SMS-a u odgovarajuće tekstualno polje.

Kada završite sa ovom fazom, sada ste spremni da koristite ChatGPT. Kao što vidite, interfejs usluge je prilično jednostavan i minimalistički, da biste počeli sa korišćenjem usluge, jednostavno unesite svoj zahtev u polje za kucanje na dnu stranice.

Kada postavljate zahtev, koristite prirodan, specifičan i direktan jezik. Zatim kliknite na ikonu aviona (slično kao u “klasičnim” servisima za razmenu trenutnih poruka) da biste poslali svoj zahtev ChatGPT-u.

Na primer, možete nameravati da formulišete generički zahtev (npr. “Predložite mi neku knjigu za čitanje”) ili tražite da se zadovolje određeni detalji (npr. “Predložite mi knjigu o putovanjima u Aziji”).

Kada završite sa unosom, samo sačekajte odgovor od ChatGPT algoritma: ako je vaš zahtev veoma složen, može potrajati nekoliko minuta pre nego što bude završen; za one najjednostavnije i najbanalnije, međutim, odgovori su gotovo trenutni.

Kada dobijete odgovor od ChatGPT-a, ako ne izgleda dovoljno detaljno ili želite da postavite dodatna pitanja kako biste dobili sveobuhvatniji odgovor, možete nastaviti razgovor slanjem dodatnih poruka, baš kao što biste to uradili sa pravom osobom. Sistem može da koristi prethodne poruke u razgovoru kako bi kontekstualizovao odgovore i pružio pametne odgovore. Ako se čini da ste izgubili nit razgovora, možete jednostavno izdati komandu “nastavi” da biste dobili dodatne informacije. Na primer, ako vam nedostaje sastojak ili kuhinjski pribor za recept, možete reći ChatGPT-u “zamijenite krompir graškom u receptu” ili “zamijenite pergament papir drugim materijalom” i vidjeti hoće li algoritam predložiti odgovarajuću zamjenu.

Kada želite da dobijete drugačiji odgovor na isto pitanje, možete kliknuti na dugme Regeneriši odgovor kako biste ponovo generisali odgovor. Takođe možete dati povratne informacije klikom na dugme Da ili Ne koje odgovara svakom odgovoru koji vam je dat od servisa. Kada završite razgovor sa ChatGPT-om, kliknite na dugme (+) Novo ćaskanje (gore levo) da biste započeli novi razgovor. Ako želite da obrišete prethodni razgovor, kliknite na simbol kante za smeće koji se nalazi na levoj bočnoj traci i zatim kliknite na dugme Potvrdi da biste potvrdili vašu nameru. Za više detalja, pogledajte zvaničnu podršku.

Etička pitanja

Završavamo ovaj članak sa malom etičkom digresijom o ChatGPT-u i, uopštenije, o upotrebi veštačke inteligencije u kreiranju sadržaja. Kao i kod svih alata za automatsko generisanje teksta sa AI, ChatGPT može imati neke probleme koje ne bismo trebali zanemariti. Jedan od njih se odnosi na neverovatnu sposobnost ChatGPT-a da imitira ljudski jezik. U stvari, kada smo testirali servis za pisanje ovog članka, imali smo utisak da su odgovori koje nam je dao ChatGPT ponekad generisali stvarni ljudi; samo kod dužih i artikulisanijih odgovora smo primetili neka ponavljanja i male greške koje su “izdale” prisustvo algoritma. Nemogućnost da se lako razlikuje da li je tekst generisao algoritam ili čovek, po našem mišljenju, moglo bi u budućnosti da dovede do toga da se suočavamo sa sve više obmanjujućih ili čak lažnih tekstova, koji se mogu koristiti na potencijalno zlonameran način, uključujući i diskreditovanje javnih ličnosti (i ne samo njih).

Tehnologije poput one koja stoji iza funkcionisanja ChatGPT-a mogu uticati na obrazovni sektor, posebno ako ih korisnici nepravilno koriste. Nastavnici mogu imati poteškoće u prepoznavanju teksta koji je napisao algoritam, a ne osoba, što može uticati na objektivnu procenu sposobnosti učenika. Postoje alati kao što su GPTZero, OpenAIDetector i DetectGPT koji vam mogu pomoći da utvrdite da li je tekst generisan od strane veštačke inteligencije ili od strane čoveka, ali ova rešenja nisu 100% pouzdana i ne rešavaju ovaj problem definitivno.

Druga refleksija se odnosi na kreativnost koja stoji iza sadržaja, posebno onih za veb. Iako poveravanje dela posla algoritmu može biti prednost za kreatore u smislu uštede vremena, treba razmotriti moguće negativne efekte upotrebe sličnih rešenja, uključujući “lošije” sadržaje u smislu originalnosti i kreativnosti, kao i profesionalne osobe koje su u opasnosti zbog sve moćnijih i obučenijih algoritama.

Ne znamo kakav će uticaj razvoj i upotreba ChatGPT-a i sličnih tehnologija imati u budućnosti. Nadamo se da će njihova upotreba doprineti poboljšanju društva i korišćenju tehnologije.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu