Kako emulirati PS1 igre na računaru

Svi ljubitelji video igara vole da se povremeno vrate u prošlost i odigraju neke od najboljih igara koje su obeležile njihovo detinjstvo. Ako ste fan PlayStation 1 (PS1) konzole, možete emulirati te igre na svom računaru i ponovo uživati u klasicima poput Crash Bandicoot ili Metal Gear Solid. U ovom članku naučićete kako da pokrenete PS1 igre na računaru putem emulatora i što vam je potrebno da biste započeli ovu zabavu.

Emuliranje PS1 igara na Windows-u

Emuliranje playstation 1 igara na računaru postalo je omiljen korisnicima koji žele da se vrate u vreme kada su odrastali uz ove igre, koje su obeležile jednu generaciju. Emulacija je proces koji omogućava da se igre pokrenu na drugom uređaju koji nije konzola za koju je igra predviđena.

Da bi se emulirale Play Station igre na Windows računaru, korisnicima je potreban emulator – softverski program koji omogućava računaru da simulira rad konzole. Najpopularniji emulatori su ePSXe i PCSX ReARMed.

Nakon instalacije emulatore, korisnicima je potrebno da nabave ISO fajlove igara koje žele da igraju. Ovi fajlovi mogu se naći na internetu, ali je važno upozoriti korisnike da je nelegalno skidati igre koje nisu u vlasništvu.

Nakon što je emulator postavljen, korisnik mora da podesi opcije, kao što su grafičke i zvučne postavke, kako bi igra bila fluidna i bez problema. Neki od problema koji se mogu pojaviti su kašnjenje zvuka ili slike.

Iako emulacija PS1 igara na računaru nije ništa novo, i dalje predstavlja veliku zabavu za gameplayere koji žele da se podsete starih doba i ponovo isprobaju omiljene igre.

Korak po korak: Emuliranje PS1 igara na Mac-u

Emuliranje PS1 igara na Mac-u može biti frustrirajuće, ali sa nekoliko jednostavnih koraka, možete se vratiti na igre iz vašeg detinjstva i ponovo doživeti nostalgiju.

Prvi korak je da preuzmete emulator. Postoji nekoliko opcija, ali “OpenEmu” se smatra najboljim za Mac korisnike. Nakon preuzimanja i instaliranja aplikacije, možete pristupiti svojoj biblioteci igara.

Sledeći korak je da preuzmete BIOS PS1, što je potrebno za pokretanje emulacije. Preuzimanje BIOS-a možda neće biti legalno, pa je važno proveriti lokalne zakone o ovakvoj distribuciji. Nakon što ste preuzeli BIOS, otvorite OpenEmu i kliknite na “Openemu” dugme. Zatim idite na “Preferences” i odaberite “BIOS Files”. Ovde unesite putanju koja vodi do gde ste sačuvali BIOS.

Kada ste to učinili, možete preuzeti PS1 igre. Sledite uputstva za preuzimanje igara, a zatim “drag & drop” igru u OpenEmu. Nakon toga, kliknite na igru i kliknite na “Play”.

Emulacija može biti malo traljava i može se desiti da igre ne rade dobro ili da se čuju šumovi, ali ovaj alternativni način igranja omogućava vam da se vratite u prošlost i uživate u vašim omiljenim igrama.

RetroArch i DuckStation: Popularni emulatori za PS1 igre na računaru

Ako želite da igrate klasične PlayStation 1 igre, a nemate PlayStation konzolu, postoje mnogi emulatori koji vam mogu pomoći. Dva najpopularnija emulatorda su RetroArch i DuckStation.

RetroArch je besplatan, open-source emulator koji podržava širok spektar platformi i sistema. To znači da ne samo da možete koristiti RetroArch za pokretanje PS1 igara, već takođe i za igranje igara iz drugih sistema poput Super Nintendo, Game Boy ili Sega Genesis. RetroArch ima vrlo fleksibilan interfejs koji vam omogućava da prilagodite postavke poput kontrolera, grafike i zvuka. Takođe imaju veliku bazu korisnika koji razmenjuju savete i trikove o korišćenju RetroArch-a.

DuckStation je još jedna popularna opcija za emulaciju PS1 igara. DuckStation je dostupan za Windows, Linux i Android sisteme. Jedna od prednosti DuckStation-a je jednostavnost upotrebe, kao i mogućnost da se igraju video igre na višim rezolucijama od originalne verzije na PS1 konzoli. DuckStation takođe pruža mogućnost podešavanja postavki kako bi se poboljšao izgled i performanse igara.

I dok su RetroArch i DuckStation samo neki od mnogih emulacija koje su dostupne, oni su sigurno među najpopularnijim i najboljim opcijama za one koji žele da uživaju u klasičnim PlayStation 1 igrama.

Ukoliko ne znate Koji Xbox izabrati, ovaj članak će vam pomoći u tome.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu