Kako ukloniti pozadinu sa slike

Uklanjanje pozadine sa slike može biti korisno u mnogim situacijama, bilo da želite da izdvojite objekat na slici, ili da kreirate novu pozadinu. Postoji mnogo alata i programa koji to omogućavaju, a na vama je da izaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti kako ukloniti pozadinu sa slike, korak po korak, i načine na koji to može biti korisno u vašem svakodnevnom radu.

Kako ukloniti pozadinu sa slike u Photoshopu

Uklanjanje pozadine sa slike u Photoshopu može biti prilično jednostavno ako znate koji su koraci neophodni. Prvo što treba da uradite je da otvorite sliku koju želite da uredite. Zatim izaberite alatku za selekciju pozadine koju želite da uklonite. Možete koristiti lasso, magic wand ili quick selection tool za ovaj korak.

Nakon što ste selektovali pozadinu, kliknite na “Delete” ili “Backspace” na tastaturi vašeg računara kako biste uklonili pozadinu sa selektovanim područjem. Ako je potrebno, možete nastaviti sa selektovanjem i uklanjanjem pozadine sve dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Ukoliko želite više preciznosti u uklanjanju pozadine, možete koristiti i “Refine Edge” opciju koja će vam pomoći da poboljšate ivice selektovanog područja. Kada ste zadovoljni sa selektovanim i uklonjenim delom, sačuvajte sliku kao novi PSD ili JPEG fajl.

Kada ste završili sa uklanjanjem pozadine, možete dodati novu pozadinu, ili ostaviti sliku u pozadini bez pozadine. Ovo može biti korisno za kreiranje logotipa, banera, ili drugih grafika za vašu web stranicu ili društvene mreže. Uklanjanje pozadine može biti i zabavno, pa se igrajte i eksperimentišite sa različitim načinima.

Kako bez problema odstraniti pozadinu sa slike u GIMP-u

GIMP, jedan od najpopularnijih grafičkih programa, moćan alat za uređivanje fotografija i omiljen među profesionalcima i amaterima. Među beskrajnom mogućnošću GIMP-a je i uklanjanje pozadine sa slike, što je često neophodno za kreiranje vizualnog sadržaja za veb stranice, reklame ili druge projekte.

Postoji nekoliko načina kako to možete uraditi u GIMP-u, a mi ćemo vam predstaviti jedan od najjednostavnijih. Pre nego što počnete, obezbedite dobru kvalitetu slika koje su u visokoj rezoluciji, a pozadinu treba da bude jednobojna ili sa kontrastnom bojom koja se jasno razlikuje od ostatka slike.

Koraci za brisanje pozadine sa slike u GIMP-u:
– Otvorite sliku u GIMP-u i izaberite “Magic Wand” alat.
– Izaberite deo slike koji želite da uklonite. Alat će automatski prepoznati oblasti na slici koje odgovaraju onome što ste izabrali.
– Izaberite opciju “Layer” i kliknite na “Transparency”.
– Izaberite “Add Alpha Channel”.
– Kliknite na “Delete”. Slika će se automatski prebaciti u transparentnu i ukloniti deo koji ste odabrali.

Ovo su osnovna pravila za brisanje određenog dela slike u GIMP-u. Naravno, postoje i naprednije opcije koje će ispuniti vaše potrebe u zavisnosti od vašeg projekta. Sa ovim alatom, uklanjanje pozadine sa slike će biti lakše nego što ste mislili i brzo će postati rutinski deo svakog projektovanja.

Kako u PowerPoint-u ukloniti pozadinu sa slike

Uklanjanje pozadine sa slike u PowerPointu je jednostavno i može biti korisno kada želite da dodate sliku na slajd, a da se ona ne “sudara” sa tekstom ili drugim elementima slajda.

Da biste uklonili pozadinu sa slike, prvo kliknite na nju da biste je selektovali. Zatim idite na karticu “Format” u PowerPointu i kliknite na dugme “Ukloni pozadinu”.

Nakon toga će se pojaviti alatka “Pozadina za uklanjanje slike”, koja će vam omogućiti da označite delove slike koje želite da uklonite. Alatka će automatski prepoznati pozadinu i označiti je crvenom bojom.

Ako želite da zadržite neke delove pozadine, jednostavno pređite preko njih alatom za označavanje, koji je smešten na vrhu alatke “Pozadina za uklanjanje slike”.

Kada završite sa označavanjem, kliknite na dugme “Završi uklanjanje pozadine” da biste potvrdili izmene.

Napomena: Ova funkcija nije potpuno precizna i može biti potrebno dodatno ručno kannjavanje slike nakon što alatka označi oblasti koje nisu povezne sa pozadinom.

Kako učiniti pozadinu slike transparentnom pogledajte ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu