Kako staviti pozadinu na Power Point

PowerPoint je popularan program za prezentaciju koji omogućava korisnicima da kreiraju ubedljive prezentacije za različite događaje ili poslovne sastanke. Jedna od mogućnosti uređivanja prezentacija jeste i dodavanje pozadine. Pozadina može biti jednostavna boja, slika ili čak niz slika. U ovom članku ćemo objasniti kako staviti pozadinu na PowerPoint na jednostavan način.

Kako postaviti obojenu pozadinu u PowerPointu

Postavljanje obojene pozadine u PowerPointu je jedan od načina da se vaši slajdovi istaknu i učine interesantnijim za vašu publiku. Postupak nije komplikovan i može se obaviti u samo nekoliko koraka.

Prvi korak jeste odabir slajda na kome želite da postavite obojenu pozadinu. Zatim kliknite na tablu “Dizajn” u gornjem delu ekrana i izaberite opciju “Slika pozadine”.

Sada će se pojaviti novi prozor koji vam nudi mnogo opcija za podešavanje pozadine slajda. Odaberite opciju “Boja pozadine” i kliknite na dugme “Više boja” koje se nalazi na dnu ekrana.

Sada možete birati između mnogo različitih boja i nijansi. Možete birati neki od gotovih paleta, ili sami kreirati svoju boju, ukoliko već nemate konkretnu ideju u glavi.

Nakon što ste odabrali boju, kliknite na dugme “U redu” i vaš slajd će se automatski promeniti u pozadinu koju ste odabrali. To je sve – obojena pozadina je postavljena i spremna za dalje uređivanje.

Važno je napomenuti da dobra obojena pozadina može dodati mnogo atraktivnosti vašem slajdu, ali preterivanje može biti kontraproduktivno. Uvek razmislite o svrsi i temi pre slanja manipulisanja pozadinom i drugim detaljima slajda.

Kako dodati sliku u pozadinu PowerPoint prezentacije

Dodavanje slike u pozadinu može biti sjajan način da unesete vizualni efekat i poboljšate prezentaciju. Ako želite da dodate sliku u pozadinu vaše PowerPoint prezentacije, pročitajte sledeće korake.

1. Kliknite na pozadinu slajda koju želite da promenite.

2. Izaberite “Design” (Dizajn) na traci za navigaciju.

3. Izaberite “Format Background” (Formatiraj pozadinu) iz opcija koje se pojavljuju.

4. Izaberite “Picture or texture fill” (Slika ili teksturno punjenje) iz menija sa leve strane.

5. Izaberite “File” (Fajl) pod “Insert picture from” (Unesi sliku iz).

6. Pronađite i izaberite sliku koju želite da koristite kao pozadinu.

7. Izaberite “Insert” (Unesi).

8. Ako vam je potrebno, podešavajte opcije poput “Tile picture as texture” (Popuni sliku kao teksturu) i “Transparency” (Prozirnost) u meniju “Picture Options” (Opcije slike).

9. Kliknite “Close” (Zatvori) da biste sačuvali promene.

Preporučuje se korišćenje slike sa manje detalja i bojama koje se uklapaju u vašu prezentaciju. Takođe, važno je voditi računa da slika ne zaseni sadržaj slajda. Uz ove savete, dodavanje slike u pozadinu može poboljšati vizuelni efekat vaše prezentacije i privući pažnju publike.

Kako napraviti providnu pozadinu u PowerPointu

Kada radite prezentaciju u PowerPointu, možda ćete se naći u situaciji da vam je potrebna transparentna pozadina. To je veoma korisno kada želite da prezentujete neke grafičke elemente ili slike a da ih ne prekrije bela pozadina.

Da biste napravili providnu pozadinu, prvo morate da otvorite PowerPoint i da izaberete slide na kojem želite da napravite ovaj efekat. Zatim, kliknite na “Design” karticu na vrhu ekrana, a zatim kliknite na “Slide Size” dugme i izaberite “Custom Slide Size”.

U novootvorenom prozoru možete videti “Slides Sized For” opciju, koja će podrazumevano biti “On-screen Show (4:3)”. Kliknite na strelicu pored ove opcije i izaberite “Widescreen (16:9)” ili neku drugu opciju koja vam odgovara.

Kada ste izabrali željenu veličinu slajda, kliknite na “Background” karticu i izaberite “More Backgrounds”. Zatim izaberite “Fill Effect” opciju, pa “Picture” i učitajte svoju sliku. Kada se slika učita, potrebno je da kliknete na dugme “Insert” i vaša pozadina će postati transparentna.

Sada možete dodavati slike i tekste na slajdove i videćete da se pozadina neće ometati, što će vašu prezentaciju činiti estetski privlačnijom i preglednijom za publiku. Nadamo se da će vam ove informacije biti od koristi u vašim budućim prezentacijama u PowerPointu.

Na ovom linku možete pogledati Kako ukloniti pozadinu sa slike.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu