Kako smanjiti veličinu videa

Smanjivanje veličine videa postaje sve važniji zadatak, obzirom na povećanje kvaliteta snimanja i time, i zauzimanja mnogo prostora. Osim što to predstavlja problem za skladištenje, preveliki video može postati težak za deljenje, slanje i puštanje na različitim uređajima. U ovom članku saznajte neke jednostavne metode za smanjivanje veličine videa.

Kako besplatno smanjiti veličinu videa

Sve više ljudi danas koristi video formate za snimanje i deljenje sadržaja sa drugima. Međutim, veličina videa može biti problem kada se radi o slanju e-mailova, deljenju preko društvenih mreža ili ograničenom prostoru za skladištenje na uređaju.

Srećom, postoje besplatne aplikacije i online alati koji mogu pomoći u smanjenju veličine videa bez gubitka kvaliteta. Jedan od popularnih načina je korišćenje konvertera sajtova poput Zamzar ili CloudConvert. Ove platforme omogućavaju konverziju videa u drugi format (poput MP4 ili AVI) sa manjim fajl veličinama.

Druga opcija je korišćenje specijalizovanih programa poput HandBrake, koji pruža sveobuhvatne mogućnosti za smanjenje veličine videa, uključujući smanjenje rezolucije, kvaliteta zvuka i optimizovanje fajl formata. Ovaj program je besplatan za preuzimanje i dostupan za Windows, Mac i Linux.

U svakom slučaju, preporučujemo da prvo testirate smanjenu veličinu videa pre nego ga podelite sa drugima kako biste se uverili da ne postoji gubitak kvaliteta. Sa malo prakse, smanjivanje fajl veličina može biti jednostavan proces koji će vam omogućiti da lako delite vaš sadržaj sa svetom.

Kako smanjiti veličinu videa pomoću VLC-a

VLC je popularan medijski plejer koji omogućava dodatne funkcije, uključujući i mogućnost smanjivanja veličine video snimaka. Ova funkcionalnost je posebno korisna ukoliko želite da snimite video na mobilnom uređaju koji ima ograničenu memoriju ili kada želite da video pošaljete putem Interneta brže.

Postupak smanjenja veličine videa je prilično jednostavan i ne zahteva nikakve posebne veštine ili znanja. Da biste smanjili veličinu videa, otvorite VLC i izaberite opciju “Media” – “Convert/Save”.

Zatim kliknite na dugme “Add” i učitajte video koji želite da smanjite. Kada se video učita, kliknite na dugme “Convert/Save” na dnu prozora i otvoriće se novi prozor sa opcijama konverzije.

U ovom prozoru, izaberite format u koji želite da konvertujete video. Obično se za smanjenje veličine videa koristi format MP4 ili AVI. Kada izaberete format, kliknite na dugme “Edit selected profile” i otvoriće se novi prozor.

U ovom prozoru, izaberite tab “Video Codec” i pronađite opciju “Bitrate”. Ovde možete smanjiti bitrate videa, što će automatski smanjiti veličinu vašeg videa. Ali, imajte na umu da će smanjenje bitrate smanjiti i kvalitet videa.

Kada završite sa podešavanjem, kliknite na dugme “Save” da biste sačuvali izmene. Kliknite na dugme “Start” da biste započeli konverziju i sačekajte da se proces završi.

Kada se konverzija završi, snimak će biti sačuvan u formatu koji ste izabrali, uz smanjenje veličine videa zavisno od podešavanja bitrejta. Ovaj proces može trajati nekoliko minuta i zavisi od veličine videa i brzine vašeg računara.

Ova funkcionalnost je samo jedna od mnogih mogućnosti koje VLC pruža, pa možete eksperimentisati sa drugim opcijama da biste postigli željeni rezultat. U svakom slučaju, VLC je efikasno rešenje za smanjenje veličine videa na vašem računaru.

Najbolji programi za smanjenje veličine video zapisa

Ako ste ikada pokušali poslati velike video zapise preko e-pošte ili ih podijeliti na društvenim mrežama, sigurno ste se suočili s problemom ograničene veličine datoteke. Srećom, postoji nekoliko programa koji vam mogu pomoći smanjiti veličinu video zapisa bez utjecaja na kvalitetu slike.

Jedan od najboljih programa za smanjenje veličine videozapisa je HandBrake, besplatan program otvorenog koda. Ovaj program vam omogućuje pretvaranje videozapisa u različite formate i podešavanje kvalitete i veličine datoteke.

Drugi popularni program je Adobe Premiere Pro koji se koristi za profesionalnu video produkciju, a pruža mogućnosti za kompresiju videozapisa bez gubitka kvalitete. Međutim, ovaj program može biti skup za one koji ne planiraju koristiti ga redovito.

Ostali besplatni programi uključuju MeGUI, Avidemux i VirtualDub. Međutim, ovi programi mogu zahtijevati više tehničkog znanja i vremena za korištenje.

Uz nekoliko jednostavnih koraka, ovih pet programa su vam na raspolaganju da smanjite veličinu vaših video zapisa bez da utječete na njihovu kvalitetu i bez da potrošite previše novca.

Kako smanjiti video fajlove pročitajte ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu