Kako rotirati ekran računara

Rotiranje ekrana može biti korisna opcija kada želite da promenite orijentaciju prikaza slike na vašem računaru, bilo za praktične ili estetske svrhe. U ovom članku ćemo objasniti kako rotirati ekran na različitim operativnim sistemima, uz korak-po-korak uputstva i savete za najbolju upotrebu. Bez obzira na to da li ste profesionalni programer, dizajner ili jednostavno tražite način za promenu pozicije ekrana, na pravom ste mestu!

Rotiranje ekrana na Windows 10 računaru korak po korak

Rotiranje ekrana na Windows 10 računaru je vrlo jednostavan postupak koji može biti koristan ako koristite više monitora ili ako vam je potreban drugačiji prikaz ekrana za određene aktivnosti.

Da biste rotirali ekran na Windows 10 računaru, potrebno je da pratite samo nekoliko koraka.

Korak 1: Desni klik na desktop
Prvi korak je da desnim klikom miša kliknete na desktop i otvorite izbornik.

Korak 2: Izaberite opciju “Ekran pomoću postavki prikaza”
Kada otvorite izbornik, izaberite opciju “Ekran pomoću postavki prikaza” koja se nalazi na dnu izbornika.

Korak 3: Pronađite “Orientacija” sekciju
Kada se otvori nova stranica, pronadjite sekciju “Orientacija” i kliknite na padajući meni.

Korak 4: Odaberite željenu opciju rotacije ekrana
Padajući meni nudi četiri opcije za rotiranje ekrana: “Pejzaž (podrazumevana)”, “Pejzaž (obrnuto)”, “Portret” i “Portret (obrnuto)”. Odaberite opciju koja vam najbolje odgovara.

Kliknite na dugme “Primijeni” da potvrdite promene.

Korak 5: Potvrdite izmene
Kada primenite promene, ekran će se automatski rotirati u odabranu poziciju.

Zaključno, rotiranje ekrana na Windows 10 računaru zahteva samo nekoliko klikova mišem. Ukoliko imate problema, proverite da li vaš računar koristi adekvatne grafičke drajvere koji omogućavaju rotiranje ekrana.

Rotiranje ekrana na Mac računaru: vodič

Rotiranje ekrana na Mac računaru je vrlo korisna funkcija, pogotovo kada radite s multimedijalnim sadržajem ili kada želite da postavite ekran u određeni položaj. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako možete lako rotirati ekran na svom Mac računaru.

Prva stvar koju trebate učiniti jeste da kliknete ikonu “System Preferences” s vašeg dock-a. Nakon što se otvori prozor “System Preferences”, kliknite na opciju “Displays”. Ovdje ćete pronaći mogućnost rotiranja ekrana.

Ako imate vanjski monitor povezan s vašim Mac računarom, kliknite na opciju “Arrangement” i potom odaberite “Rotate”. Možete odabrati rotaciju ekrana u smjeru kazaljke na satu ili u suprotnom smjeru. Osim toga, možete postaviti ekran vertikalno ili horizontalno.

Ako tražite mogućnost rotiranja ekrana na vašem ugrađenom MacBook ekranu, kliknite na opciju “Displays” i potom odaberite “Rotate”. Tada odaberite smjer rotacije ekrana.

Napomena: Rotiranje ekrana može utjecati na način prikaza cjelokupnog sadržaja i nekim aplikacijama možda neće biti prilagođen. Također, neki modeli Mac računara možda neće imati mogućnost rotiranja ekrana. Potražite informacije o uređaju na stranici proizvođača kako biste provjerili jesu li dostupne opcije za rotiranje ekrana.

U zaključku, rotiranje ekrana na Mac računaru može vam biti korisno kada želite optimizirati prikaz multimedijalnih sadržaja ili kada želite ugodniji položaj ekrana. U ovom smo vodiču pokazali kako to možete napraviti i nadamo se da će vam biti korisne informacije.

Kako rotirati ekran računara na Ubuntu operativnom sistemu

Rotiranje ekrana računara na Ubuntu operativnom sistemu je jednostavan proces koji vam omogućava da promenite orijentaciju vašeg ekrana sa standardne horizontalne na vertikalnu ili bilo koju drugu orijentaciju koju želite.

Postupak rotacije ekrana na Ubuntu može se izvesti na više načina. Jedan od najčešćih načina je preko podešavanja sistema.

Da biste rotirali ekran, prvo otvorite Sistemski meni i kliknite na Postavke sistema. Zatim izaberite Ekran i otvorite opciju Rotacija. Na ovoj stranici možete odabrati jednu od tri orijentacije ekrana: horizontalna (0°), vertikalna (90° ulevo) i drugačiji ugao rotacije.

Nakon što ste odabrali orijentaciju, kliknite na dugme Primene i izaberite Potvrdi da biste sačuvali promene.

Ako ne uspete da rotirate ekran preko sistema, možete koristiti i komandu xrandr u terminalu da biste promenili orijentaciju ekrana. U ovom slučaju, koristite sledeću sintaksu: “xrandr –output [naziv-ekrana] –rotate [orijentacija]”.

Nakon što ste umerili svoj ekran, možete uživati u vašem novom orijentisanju ekrana i pokazati vašim prijateljima kako da to isto urade.

Kako napraviti snimke ekrana na Windows 10 pogledajte ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu