Kako povratiti podatake sa oštećenog hard diska

Gubitak podataka sa hard diska predstavlja veliki problem za korisnike. Međutim, čak i ako je hard disk oštećen, moguće je povratiti podatke uz određene tehnike i alate. U ovom članku ćemo detaljno objasniti korake koje treba slediti kako biste uspešno povratili podatke sa oštećenog hard diska.

Kako povratiti podatake sa oštećenog hard diska

Kada dođe do oštećenja hard diska, mnogi se pitaju da li je moguće povratiti podatke i kako to uraditi. Prva stvar koju treba uraditi je da ne paničite i da ne pokušavate da sami popravljate disk, jer to može samo pogoršati situaciju.

Postoji nekoliko načina za povrat podataka sa oštećenog hard diska. Jedan od njih je korišćenje softvera za obnovu podataka. Postoji mnogo besplatnih programa koji mogu pomoći u obnovi podataka. Ovi programi rade tako što pretražuju oštećeni disk i pronalaze izgubljene ili obrisane datoteke. Međutim, ovi programi mogu biti ograničeni u obnovi podataka ako je disk ozbiljnije oštećen.

Druga metoda za povrat podataka sa oštećenog hard diska je korišćenje stručnih usluga za obnovu podataka. Ove usluge su obično dostupne od strane specijalizovanih kompanija i mogu biti veoma skupi. Međutim, ovo je obično najpouzdaniji način za povrat podataka, pogotovo ako su podaci veoma važni.

U svakom slučaju, važno je da se odmah obratite stručnjaku za pomoć kako biste maksimizirali šanse za uspešan povrat podataka. Takođe, važno je redovno praviti sigurnosne kopije važnih datoteka kako biste bili spremni za slučaj da dođe do oštećenja hard diska.

Programi za povraćaj oštećenih podataka sa hard diska: Disk Drill i EaseUS Data Recovery

Ukoliko vam se dogodio gubitak podataka sa hard diska, postoje dve odlične aplikacije koje vam mogu pomoći u povraćaju izgubljenih fajlova – Disk Drill i EaseUS Data Recovery.

Disk Drill je program koji može povratiti podatke sa gotovo svih vrsta nosača podataka, uključujući eksterne i interne diskove, USB drive-ove, memorijske kartice i druge uređaje. Ovaj program ima dva režima rada – Quick Scan i Deep Scan. Quick Scan pronalazi izgubljene podatke u roku od nekoliko minuta, dok Deep Scan detaljno skenira vaš hard disk i pronalazi podatke koji su možda trajno izgubljeni. Osim toga, Disk Drill ima i mogućnost zaštite podataka tako što će preventivno čuvati vaše fajlove kako bi se izbegli budući gubici.

EaseUS Data Recovery takođe ima slične funkcije kao Disk Drill, ali se odlikuje brzinom i lakoćom upotrebe. Brzo može skenirati vaš hard disk i pronalaziti izgubljene fajlove, bez potrebe za dubinskim skeniranjem. Takođe, EaseUS omogućava korisniku da odabere samo specifične fajlove koje želi pronaći.

Ukoliko ste izgubili dragocene fajlove, ne očajavajte – pomoću Disk Drill-a i EaseUS Data Recovery-a, vaši podaci se mogu vratiti bezbedno i jednostavno.

Druga rešenja za povraćaj podataka sa hard diska

Kada dođe do gubitka podataka na hard disku, većina korisnika prvo pokušava da ih povrati pomoću raznih softverskih alata. Međutim, ako ova metoda nije uspela ili nije bila moguća zbog oštećenja hard diska, postoje i druga rešenja koja se mogu primeniti.

Jedna od opcija je da se koristi profesionalna usluga za povraćaj podataka. Postoji mnoštvo kompanija koje se bave ovim poslom, i obično nude usluge koje su prilagođene potrebama korisnika. U zavisnosti od vrste gubitka podataka i ozbiljnosti kvara na hard disku, moguće je da će biti potreban fizički rad na samom disku. Stručnjaci za povraćaj podataka koriste posebne alate i tehnike za rekonstrukciju oštećenih datoteka, čime se omogućava da se izgubljeni podaci vrate u većini slučajeva.

Druga opcija koja se može razmotriti je kupovina identičnog hard diska i pokušaj kopiranja podataka sa oštećenog diska na novi. Ovo, naravno, podrazumeva da su neki delovi hard diska i dalje funkcionalni i da je moguće pristupiti podacima. Ako se koristi ova metoda, preporučuje se da se koriste specijalizovani alati za kloniranje, kako bi se smanjio rizik od daljeg oštećenja podataka.

U svakom slučaju, najbolje je izbegavati da se dođe u situaciju gubitka podataka i redovno praviti sigurnosne kopije svih važnih datoteka. To će u velikoj meri smanjiti rizik od trajnog gubitka podataka i većini korisnika omogućiti da se izbegne potreba za bilo kakvim rešenjima za povraćaj podataka.

Putem ovog linka naučite Kako povratiti podatke sa pokvarenog telefona.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu