Kako promeniti lozinku

Svakodnevno koristimo razne naloge i usluge, a sigurnost naših podataka zavisi od naše sposobnosti da odaberemo jaku lozinku. Međutim, samo imati jaku lozinku nije dovoljno – važno je redovno menjati lozinke kako bismo smanjili rizik od hakerskih napada. Pitate se kako promeniti lozinku na brz i efikasan način? U ovom članku ćemo vas uputiti u osnovne korake za promenu lozinke na različitim platformama i otkriti savete za kreiranje snažnih lozinki koje će vam pomoći da zaštite vaše lične informacije. Pročitajte dalje i unapredite svoju digitalnu sigurnost!

Takođe vam preporučujemo da pročitate članak Kako da vidim svoje lozinke.

Promena lozinke: saveti i trikovi za veću sigurnost

Lozinke su jedan od najvažnijih segmenata u zaštiti naših digitalnih identiteta, privatnih podataka i onlajn transakcija. Pravite li česte greške prilikom odabira lozinke? Pitate li se kako promenom lozinke unaprediti sopstvenu sigurnost? Donosimo vam korisne savete i trikove za postavljanje optimalnih, snažnih lozinki.

1. Redovna promena lozinke: Menjajte lozinku svakih nekoliko meseci kako biste umanjili rizik od hakerskih napada.

2. Složene kombinacije: Pravilo korišćenja kombinacija velikih i malih slova, brojeva i specijalnih karaktera stvara otporniju lozinku.

3. Bez očiglednih podataka: Izbegavajte da u lozinkama koristite lične podatke, kao što su ime, prezime, datumi rođenja ili slične informacije.

4. Jedinstvene lozinke: Nemojte koristiti istu lozinku za sve naloge, već odvojite različite kombinacije za različite svrhe.

5. Dugačke lozinke: Što je lozinka duža, hackerima je teže da je pogode. Preporučujemo upotrebu lozinki dužine minimalno 12 karaktera.

6. Korišćenje menadžera lozinki: Alati poput menadžera lozinki olakšavaju čuvanje i upravljanje različitim lozinkama, dok smanjuju šansu njihovog korišćenja od strane neovlašćenih osoba.

7. Upotreba dvofaktorske autentifikacije: Gde god je to moguće, koristite dvofaktorsku autentifikaciju, jer pruža dodatni sloj sigurnosti čak i ako je vaša lozinka probijena.

Uz primenu ovih saveta, obezbedićete sebi veći nivo sigurnosti i zaštite svojih digitalnih profila i identiteta.

Kako promeniti lozinku na popularnim online platformama

Sa porastom popularnosti raznih društvenih mreža, e-mail platformi i usluga za skladištenje podataka u oblaku, neophodno je osigurati sigurnost sopstvenih podataka putem jačih i jedinstvenijih lozinki. Ukoliko želite da ažurirate svoju lozinku ili verujete da je došlo do neovlašćenog pristupa vašem nalogu, pročitajte uputstva o promeni lozinke na popularnim online platformama.

1. Facebook: Kliknite na ikonu podešavanja (zupčanik) u gornjem desnom uglu ekrana, zatim odaberite „Postavke i privatnost“ i kliknite na „Postavka“. U kartičnom meniju sa leve strane odaberite „Bezbednost i prijava“, zatim pronađite opciju „Promeni lozinku“.

2. Instagram: Otvorite svoj profil, kliknite na ikonicu „izbornik“ u gornjem desnom uglu i odaberite opciju „Postavke“. Zatim, u meniju sa leve strane, kliknite na „Bezbednost“ i pronađite opcionu „Promeni lozinku“.

3. Twitter: Kliknite na svoju profilnu sliku, zatim izaberite opciju „Postavke i privatnost“. U meniju sa leve strane kliknite na „Lozinka“ i pratite korake za promenu lozinke.

4. Google (Gmail, Google Drive, itd.): U gornjem desnom uglu kliknite na svoju profilnu sliku, zatim odaberite „Upravljanje svojim Google nalogom“. U kartičnom meniju sa leve strane odaberite „Bezbednost“, a kasnije „Menjanje lozinke“.

5. LinkedIn: Zaljubite se na nalog, kliknite na svoju profilnu sliku, pa na „Postavke i privatnost“. U novom ekranu pronađite karticu „Bezbednost“, zatim kliknite na „Promeni lozinku“.

Svaka od ovih platformi navodi da koristite slova, brojeve i posebne znakove kako biste povećali sigurnost svoje lozinke, a preporučuje se da promenite lozinku svakih nekoliko meseci.

Kako lako i brzo promeniti lozinku za modem i računar

U današnje vreme, kada je sve više uređaja i informacija povezano preko interneta, važnost dobre zaštite podataka je na prvom mestu. Zbog toga je bitno pratiti korak s pretnjama koje se stalno pojavljuju i adekvatno zaštititi svoj računar i mrežu od eventualnih napada. Jedan od najjednostavnijih, ali izuzetno važnih koraka ka boljoj bezbednosti, jeste promena lozinke za pristup modemu i računaru.

U ovom tekstu, saznaćemo kako lako i brzo promeniti lozinku za modem i računar koristeći osnovna podešavanja uređaja. Proći ćemo kroz korake za promenu lozinke na modemu, kao i na računarima sa operativnim sistemima Windows i MacOS. Takođe, naučićemo kako osmisliti jače i sigurnije lozinke koje će štititi vaše podatke od neovlašćenog pristupa.

Ne čekajte da postanete žrtva hakerskog napada ili da vam neko provali u računar ili mrežu – pročitajte kako bezbednost vaših uređaja možete povisiti na viši nivo promenom lozinke i uvođenjem nekoliko jednostavnih pravila.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu