Kako pratiti temperaturu procesora

Pratiti temperaturu procesora je od vitalnog značaja za održavanje performansi i dugovečnosti računara. Prekomerna toplota može negativno uticati na rad procesora i druge komponente, te smanjiti životni vek računara. Postoje brojni alati koji omogućavaju praćenje temperature procesora, od aplikacija preko BIOS-a do hardverskih uređaja. U ovom članku ćemo istražiti najpopularnije metode praćenja temperature procesora i kako ih koristiti.

Kako pratiti temperaturu procesora u Windows 10: Open Hardware Monitor i HWiNFO

Kada radite zahtevne zadatke, kao što su igranje video igara ili renderovanje video sadržaja, vaš procesor može dostići visoke temperature koje mogu negativno uticati na njegovu performansu ili čak dovesti do kvara.

Da biste pratili temperaturu procesora u Windows 10, postoji nekoliko programa, a mi ćemo se fokusirati na dva besplatna: Open Hardware Monitor i HWiNFO.

Open Hardware Monitor prikazuje temperaturu, sadašnji i maksimalni takt procesora, te frekvenciju RAM-a. Takođe prati i nekoliko drugih senzora, kao što su napajanje i temperatura grafičke kartice. Možete postaviti prilagođene upozorenja za najviše temperature i takt procesora.

HWiNFO ima mnogo naprednije opcije i prikazuje veliki broj podataka, uključujući temperature, napone, brzine ventilatora i druge senzore. Takođe možete podesiti prilagođene upozorenja i pratiti performanse u realnom vremenu.

Kombinacija ovih programa omogućava vam da budete sigurni da vaš procesor radi u optimalnim uslovima i da izbegnete mogući kvar usled pregrevanja ili ostalih problema.

Kako pratiti temperaturu procesora na Macu pomoću Stats i iStat Menus

Ako želite da pratite temperaturu procesora svog Mac računara, postoji nekoliko alatki koje vam mogu pomoći. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na dva popularna programa – Stats i iStat Menus.

Stats je besplatni program koji vam omogućava da pratite temperaturu procesora, kao i druge informacije o računaru, poput korišćenja procesora, memorije, baterije i sl. Nakon što preuzmete i instalirate program, otvorite ga i kliknite na karticu “CPU” da biste videli temperaturu procesora.

iStat Menus je komercijalni program koji nudi širi spektar podataka o vašem Mac računaru, uključujući i temperaturu procesora. Nakon instalacije i pokretanja programa, kliknite na ikonicu iStat Menus na traci za meni na vrhu ekrana. Iz padajućeg menija, odaberite “CPU” da biste videli temperaturu procesora.

Važno je napomenuti da visoka temperatura procesora može biti znak problema, posebno ako se često javlja. Ukoliko primetite znake pregrevanja, preporučuje se da se obratite profesionalcu za assitenciju.

U ovom članku se nalazi Aplikacija za merenje sobne temperature.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu