Kako ažurirati drajvere za video karticu

Kada se radi o performansama računara, video kartica igra ključnu ulogu u tome. Ako primetite da igrate igre ili radite bilo šta drugo na računaru sa manje performansama nego obično, može biti da su vaši drajveri za video karticu zastareli ili oštećeni. Srećom, ažuriranje svojih video drajvera nije previše teško, a u ovom članku saznaćete kako da to uradite korak po korak.

Takođe preporučujemo da pogledate Kako ažurirati DirectX.

Kako ažurirati drajver za video karticu za Windows 10

Ažuriranje drajvera za video karticu veoma je važno za optimalan rad računara, kako bi grafičke performanse bile maksimalne. Postupak ažuriranja drajvera za video karticu je veoma jednostavan i može se izvršiti na različite načine, u zavisnosti od modela video kartice.

Prvi korak u ažuriranju drajvera za video karticu je da pronađete proizvođača video kartice. Nakon toga, možete posetiti oficijalnu internet stranicu proizvođača i pronaći odgovarajući drajver za vašu video karticu. Ukoliko ne znate tačan model vaše video kartice, možete koristiti softver poput CPU-Z-a ili GPU-Z-a, kako biste saznali sve potrebne informacije.

Drugi način za ažuriranje drajvera za video karticu je korišćenje Windows update opcije. Ukoliko imate Windows 10 operativni sistem, možete koristiti Windows update opciju koja će automatski pronaći i instalirati odgovarajući drajver za vašu video karticu.

Treći način je korišćenje softvera za ažuriranje drajvera, kao što su Driver Booster, DriverPack Solution ili SlimDrivers. Ovi softveri pretražuju i ažuriraju drajvere za sve komponente računara, uključujući video karticu.

Kada ažurirate drajver za video karticu, treba da se pobrinete da je prethodna verzija deinstalirana pre nego što instalirate novu. Takođe, preporučuje se da kreirate sistemsku tačku kako biste mogli da se vratite na prethodno stanje u slučaju problema sa novim drajverom. Ažuriranje drajvera za video karticu važno je za stabilan rad računara i uklanjanje problema sa grafičkim performansama.

Kako ažurirati drajver za Intel video karticu

Ažuriranje drajvera za Intel video karticu vrlo je jednostavan proces i može pomoći u rešavanju problema sa performansama na računaru. Ova video kartica je najčešća kod prenosnih računara i jednostavno se može ažurirati. Ovaj proces se može izvesti putem sajta proizvođača ili ručno.

Prvi korak pri ažuriranju drajvera je identifikacija tačne verzije koju koristite. To se može uraditi otvaranjem Menija Start i pretrage „Device Manager“, a potom klikom na opciju Video kartice. Desnim klikom miša na Intel video kartici, izaberite opciju Properties, pa odaberite Choose Driver i Update Driver.

Ovo će vas odvesti do prozora u kojem možete izabrati opciju „Search automatically for updated driver software“ i nakon toga program će preuzeti i instalirati najnoviju verziju drajvera.

Alternativno, možete posetiti sajt proizvođača kompjutera i preuzeti najnoviju verziju drajvera koja odgovara vašem modelu laptopa. Nakon što preuzmete drajver sa sajta, samo ga instalirajte i restartujte računar kako bi se promene primenile.

Ažuriranje drajvera za Intel video karticu neće samo poboljšati performanse vašeg računara, već će takođe pomoći u rešavanju problema sa prikazivanjem grafike ili se mogu pojaviti sitni problemi sa zastarelim ili neispravnim drajverima koje možete rešiti na ovaj način.

Kako ažurirati drajver za video karticu za Mac

Ažuriranje drajvera za video karticu može poboljšati performanse vašeg Mac računara. Ukoliko imate problem sa performansama, lošim kvalitetom grafike, ili se vaš sistem često zamrzava, dodavanje najnovijeg drajvera može biti rešenje. Postupak je jednostavan:

1. Potražite proizvođačevu internet stranicu i preuzmite najnoviji drajver za vaš model video kartice.
2. Kliknite na Apple logo u gornjem levom uglu ekrana i izaberite opciju “O ovom Macu”.
3. Kliknite na “Više informacija” i izaberite opciju “Sistemski izveštaj”.
4. Pronađite video karticu (under Hardware > Graphics/Displays) i zapamtite njen model i korisnički ID.
5. Otvorite Terminal: Applications > Utilities > Terminal.
6. Upotrebom komande “cd” navigirajte do direktorijuma gde je preuzet drajver.
7. Upotrebom komande “sudo” unesite svoj administratorski nalog i lozinku.
8. Instalirajte drajver koristeći komandu “sudo sh ./naziv_datoteke” (upotrebiti ime preuzete datoteke).
9. Restartujte računar.

Nakon restarta, video kartica bi trebalo da bude ažurirana sa najnovijim drajverom. Proverite performanse sistema i uživajte u poboljšanim performansama.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu