Kako napraviti rezervnu kopiju računara

Rezervna kopija računara je isplativa i izuzetno važna mera zaštite podataka. Nijedan računar nije potpuno zaštićen od kvarova, grešaka, virusa ili krađe, zato je redovno pravljenje backup-a ključno. Ovaj članak pruža jednostavne savete i preporuke o tome kako napraviti rezervnu kopiju svog računra i na taj način spremno dočekati eventualni problemi koji vas mogu zadesiti.

Takođe vam preporučujemo da pročitate Kako napraviti rezervne kopije na Google-u.

Windows 10 vs Windows 11: Ima li razlike u pravljenju rezervnih kopija

Kada je u pitanju pravljenje rezervnih kopija na Windows operativnim sistemima, korisnici se često pitaju da li je novi Windows 11 doneo neke promene u ovom procesu.

Ključna razlika između Windows 10 i Windows 11 sistema je u tome što se Windows 10 koristi Backup and Restore opciju, dok Windows 11 koristi novi alat pod imenom File History.

Backup and Restore opcija omogućava korisnicima automatsko pravljenje rezervnih kopija na određenom vremenskom intervalu, dok File History funkcioniše sinkronizacijom fajlova i foldera. File History takođe omogućava pregled verzija fajlova i vraćanje na prethodne verzije, što može biti korisna funkcija u slučaju greške ili brisanja podataka.

U svakom slučaju, i Windows 10 i Windows 11 imaju mogućnost pravljenja rezervnih kopija, ali se proces nešto razlikuje i važno je da korisnici prilagode svoje navike i opcije rezervnog kopiranja prema operativnom sistemu kojeg koriste.

Napravite backup: Mediji koje treba koristiti za čuvanje podataka

Kada se radi sa važnim podacima, važno je imati backup kako bi se izbegle neželjene posledice poput gubitka podataka. Postoji nekoliko medija koji se mogu koristiti za čuvanje backup-a.

Prva opcija je eksterni hard disk. Ovo je jedan od najčešćih načina za čuvanje podataka jer se lako povezuje sa računarom i pruža veliki prostor za skladištenje podataka. Važno je izabrati pouzdan model i kvalitetan brend kako bi se izbegle bilo kakve probleme.

Druga opcija su USB flash drajvovi. Oni su dostupni u različitim veličinama, što omogućava praktičnost kada je u pitanju prenos podataka sa jednog računara na drugi. Ova opcija je odlična za ljude koji se često kreću i koriste različite računare.

Treća opcija je Cloud backup. Postoji mnogo kompanija koje nude online servise za čuvanje podataka na daljinu, što omogućava pristup sa bilo kog uređaja sa internet konekcijom. Takođe, ovaj način čuvanja podataka štiti od eventualnih katastrofalnih situacija kao što su požar ili poplava.

Kako bi se izbegle komplikacije i gubitak dragocenih podataka, važno je izabrati najbolji medijum za čuvanje backup-a, u zavisnosti od toga koji najviše odgovara vašim potrebama.

Programi za pravljenje rezervnih kopija: Top tri aplikacije za Windows i Mac

Kada je u pitanju čuvanje podataka na računaru, pravljenje rezervnih kopija je ključno kako bi se izbegli gubici podataka u slučaju kvara hardvera ili napada virusa. Postoje mnoge aplikacije na tržištu koje se mogu koristiti za pravljenje rezervnih kopija na računarima sa Windows i Mac operativnim sistemima. U ovom tekstu, detaljno ćemo istražiti tri najbolje aplikacije za ovu namenu.

Prva na listi je Carbonite, koja nudi automatsko pravljenje rezervnih kopija kako bi se podaci uvek mogli vratiti u slučaju havarije. Ova aplikacija je vrlo user-friendly i omogućava korisnicima da lako pregledaju i restrukuriraju fajlove koje su sačuvali. Carbonite takođe nudi i mogućnost deljenja podataka sa drugim korisnicima.

Druga na listi je Acronis True Image, koja osigurava da podaci budu sigurno sačuvani tako što koristi višestruke backups i enkripciju. Ova aplikacija takođe koristi tehnologiju umetanja blokova kako bi se osigurala brza restauracija podataka čak i u slučaju velikih izgubljenih datoteka.

Konačno, Macrium Reflect se smatra odličnim programom za pravljenje rezervnih kopija na Windows operativnom sistemu. Ovaj program nudi najbržu restauraciju backup podataka zahvaljujući popularnom algoritmu i funkciji disk-imaging. Osim toga, Macrium Reflect takođe omogućava korisnicima da sačuvaju podatke na spoljni hard disk, USB fleš drajv ili drugi uređaj.

Ukratko, Carbonite, Acronis True Image i Macrium Reflect su najbolje aplikacije za pravljenje rezervnih kopija na marketu sa dugačkom listom funkcija koje vam mogu pomoći da najbolje očuvate vaše podatke. Odaberite onu koja vam najviše odgovara i zaštitite svoje podatke od bilo kojih nepredviđenih okolnosti.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu