Kako otvoriti 7z datoteke

7z je popularan format za kompresiju datoteka koji može značajno smanjiti veličinu fajlova. Međutim, ako niste upoznati sa ovim formatom, otvaranje 7z datoteka može izgledati kao izazov. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da lako otvorite 7z datoteke bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera. Koraci su jednostavni i biće objašnjeni korak po korak.

Kako otvoriti 7z datoteke na računaru

7z je popularan format za arhiviranje koji koristi kompresiju podataka kako bi smanjio veličinu datoteka. Međutim, otvaranje 7z datoteka može biti teško ako na vašem računaru nije instaliran odgovarajući program.

Da biste otvorili 7z datoteke na računaru, možete instalirati WinZip ili WinRAR softver. Oba programa su popularna i lako se koriste za komprimiranje i dekomprimiranje datoteka u različitim formatima, uključujući i 7z format.

Najpre preuzmite i instalirajte jedan od ova dva programa na računar. Nakon što instalirate softver, desnim klikom na 7z datoteku možete izabrati opciju „Extract Here“ da biste izvukli sadržaj datoteke u odabrani folder.

Ukoliko niste zainteresovani za instaliranje dodatnog softvera, možete preuzeti besplatni program 7-Zip. Ovaj program je sposoban da otvori 7z datoteke i ima korisnički interfejs sličan WinZip-u i WinRAR-u.

U slučaju da je datoteka lozinkom zaštićena, potrebno je da unesete lozinku kako biste izvukli sadržaj datoteke. Ako ne znate lozinku, nećete moći pristupiti sadržaju datoteke.

Korišćenje jednog od ovih programa za otvaranje 7z datoteka na računaru je jednostavno i lako. Nakon instalacije softvera, otvaranje 7z datoteka neće predstavljati probleme, a na raspolaganju ćete imati sadržaj kojem pristup nije bio moguć ranije.

Kako otvoriti 7z datoteke na internetu

Ako vam je potreban pristup 7z datotekama, ali nemate instaliran program za raspakivanje arhiva, postoji nekoliko online alata koji vam mogu pomoći. Jedan od popularnijih alata je 7-Zip Online, koji omogućava otvaranje 7z datoteka bez instalacije programa na vašem računaru.

Kada otvorite 7-Zip Online, jednostavno odaberite datoteku koju želite da otvorite i pritisnite dugme “Otvori”. Zatim će se datoteka raspakovati i prikazati vam se sadržaj.

Još jedna opcija je Extract.me, online alat koji podržava različite vrste arhiva, uključujući i 7z. Nakon što otvorite sajt, jednostavno odaberite datoteku koju želite da otvorite i kliknite na dugme “Extract”. Ovaj alat vam takođe omogućava da raspakujete datoteke direktno sa Dropbox, Google Drive ili OneDrive naloga.

Ako vam je potreban privremeni pristup 7z datotekama, ovi online alati su odlična opcija. Međutim, ako često koristite 7z datoteke, preporučujemo da instalirate 7-Zip ili drugi program za raspakivanje arhiva na vašem računaru.

Kako otvoriti 7z datoteke na pametnim telefonima i tabletima

Ako želite da otvorite 7z datoteke na svom pametnom telefonu ili tabletu, postoji nekoliko koraka koje možete pratiti. Postoji nekoliko Android aplikacija koje vam mogu pomoći da otvorite ove datoteke na vašem uređaju.

Jedna od najpopularnijih aplikacija je 7Zipper, koja podržava gotovo sve vrste arhivskih datoteka, uključujući 7z format. Nakon što instalirate 7Zipper, jednostavno otvorite datoteku koju želite da dekompresujete i odaberite opciju “Izvuci” iz menija. Takođe možete preuzeti aplikaciju RAR koji takođe podržava 7z format.

Druga popularna aplikacija koja može pomoći u otvaranju 7z datoteka je ZArchiver. Ova aplikacija omogućava vam da otvorite i kreirate arhivske datoteke u različitim formatima, uključujući 7z. Nakon što instalirate aplikaciju, jednostavno otvorite datoteku koju želite da dekompresujete, odaberete opciju “Izvuci” i sačuvate fajlove na vaš uređaj ili šerujete putem društvenih mreža ili mail-a.

Ukratko, ako želite da otvorite 7z datoteke na svom mobilnom telefonu ili tabletu, preuzmite jednu od pomenutih aplikacija i pratite navedene korake.

Takođe preporučujemo da pročitate Kako otvoriti ZIP datoteke/fajlove.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu