Kako povratiti lozinku za Wi-Fi

Jeste li se ikada našli u situaciji gde ste zaboravili lozinku za vaš Wi-Fi i ne znate kako da se povežete na internet? Ne brinite, postoji nekoliko načina da povratite vašu lozinku i ponovo se povežete. Ništa nije gora situacija od toga da ste bez interneta, ali uz naše korisne savete, nadamo se da ćete uspešno povratiti vašu lozinku i nastaviti sa surfovanjem.

Možda će vas zanimati Kako da vidim lozinku za Wi-Fi na koji sam povezan.

Kako povratiti lozinku za Wi-Fi sa računara

Prvo, treba da se uključi u korisnički nalog računara i pronađe kontrolnu tablu. Nakon toga, treba pronaći opciju “Wi-Fi” i kliknuti na nju. Potom, treba potražiti opciju “Podešavanja mreže i zajedničkog korišćenja” i kliknuti na nju.

Sledeći korak jeste da se pronađe Wi-Fi mreža na koju se želi povezati, klikne na nju i izabere opciju “Poveži se”. Kada se pojavi prozor za unošenje lozinke, treba izabrati opciju “zaboravljena lozinka” kako bi se otvorio prozor koji omogućava unošenje novog ključa.

Nakon što je uneta nova lozinka, treba sačekati dok se u potpunosti uspostavi veza sa mrežom. Kada se povezivanje uspešno završi, treba zatvoriti sve prozore i testirati konekciju.

Zapamtite da je bitno zapamtiti novu lozinku kako se ne biste vratili na početnu tačku. Takođe, neka nova lozinka treba biti kompleksna i sadržavati kombinaciju brojeva, velikih i malih slova i simbola kako bi se održala bezbednost povezivanja.

Kako povratiti lozinku za Wi-Fi sa pametnog telefona

Ukoliko ste zaboravili lozinku za Wi-Fi mrežu koju ste ranije povezivali sa svog pametnog telefona, ne brinite – postoji jednostavan način da je povratite. Prva opcija koju možete probati jeste da odete na “Postavke”, a potom na “Wi-Fi”. Tu će biti spisak svih dostupnih mreža, od kojih je jedna verovatno i ona koju tražite. Nakon što pronađete tu mrežu, odaberite opciju “Zaboravljena lozinka” i slijedite sve upute koje će vam se na ekranu pojaviti.

Ako ovaj način nije zaživio, možete iskoristiti aplikacije poput Wi-Fi Password Recovery koja će vam pomoći da pronađete sve upisane lozinke za mreže na vašem uređaju – uključujući i one koju tražite. Nakon instalacije, pokrenite aplikaciju i sačekajte da ona pronađe sve mreže za koje ste povezani, sa svim informacijama uključujući i lozinke koja se odnosi na mrežu koju tražite.

Ukoliko ne želite da koristite aplikaciju, posljednja opcija koju možete probati jeste da pokušate resetirati lozinku priključivanjem uređaja na sam ruter. Ovo zahtijeva pristup postavkama rutera preko vašeg pametnog telefona, tako da će biti potrebno da pronađete IP adresu rutera. Nakon što se prijavite na rutere, pronađite sekciju za bežičnu vezu, gdje ćete moći promijeniti lozinku.

Kako povratiti lozinku za rutere

Svako ko poseduje ruter zna da su lozinke ključne za bezbednost mreže. Međutim, ponekad se dešava da izgubimo lozinku za ruter. Srećom, postoji nekoliko načina za povrat lozinke.

Prvi način je da se koristi “default” lozinka koja se nalazi na nalepnici na samom ruteru. Ova lozinka može biti veoma jednostavna i lako se može naći na internetu. Zato se ovaj način ne preporučuje ako želimo da zaštitimo mrežu.

Drugi način je da se lozinka povrati preko veb interfejsa rutera. Potrebno je da se povežemo sa ruterom putem kabla ili bežično, otvorimo internet pretraživač i unesemo IP adresu rutera (obično 192.168.1.1 ili 192.168.0.1). Nakon toga se otvara stranica za prijavu, gde treba uneti korisničko ime i lozinku. Ako smo izgubili lozinku, uz opciju prijave treba da se nalazi i opcija za povrat lozinke. Nakon toga nam se šalje nova lozinka na email adresu koju smo naveli prilikom podešavanja rutera.

Treći način je da se ruter resetuje na fabrička podešavanja, čime se brišu sve promene koje smo napravili i vraćaju se “default” korisničko ime i lozinka. Ovaj način se koristi samo ako smo izgubili i korisničko ime i lozinku, ali nosi rizik da će se sva podešavanja izgubiti i da ponovo treba podesiti ceo ruter.

U svakom slučaju, važno je da se korisničko ime i lozinka za ruter ne dele sa drugima i da ne koristimo jednostavne lozinke koje lako može da se pogodi.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu