Kako locirati nečiji mobilni telefon

Govorimo samo o slučajevima u kojima se može smatrati legitimnim locirati mobilni telefon druge osobe. Na primer, kada je potrebno pronaći izgubljeni mobilni telefon prijatelja ili poznanika, možete koristiti unapred definisane alate za daljinsko lociranje Android ili iOS pametnih telefona: GPS tehnologija integrisana u mobilne uređaje zapravo omogućava određivanje geografskog položaja osobe na osnovu njenog pametnog telefona. Ako, pak, želite da pratite aktivnost maloletnika, možete koristiti rešenje za roditeljsku kontrolu. U svakom slučaju, moramo naglasiti da su aplikacije za praćenje/roditeljska kontrola dizajnirane za ličnu upotrebu, jer vam omogućavaju da pronađete svoj mobilni telefon u slučajevima kao što su krađa ili slučajni gubitak, ili da kontrolišete osobu za koju se smatra da je legalno štitite. Korišćenje ovih alata za lociranje tuđeg mobilnog telefona bez izričitog pristanka te osobe smatralo bi se neispravnim. Upozorili smo vas!

Kako besplatno locirati tuđi mobilni telefon: Android

Ako vam je potrebno da besplatno pronađete mobilni telefon druge osobe kada se izgubi, možete iskoristiti funkciju Pronađi moj Android uređaj u kombinaciji sa web sajtom Pronađi moj telefon ili aplikacijom Pronađi moj uređaj. Ovaj servis vam omogućava da izvršite bezbednosne operacije na bilo kom uređaju koji koristi Android operativni sistem, uključujući i praćenje, pod uslovom da su ispunjeni određeni uslovi. Funkcija Pronađi moj uređaj mora biti prethodno aktivirana u meniju Podešavanja > Bezbednost > Pronađi moj uređaj. Ova funkcija je obično već automatski aktivirana tokom početnog podešavanja uređaja. Telefon koji se prati mora biti uključen i usluge lokacije (GPS) moraju biti aktivne. Takođe, potrebno je da znate šifru Google naloga koji je konfigurisan na uređaju kako biste pratili uređaj.

Ako su ovi uslovi ispunjeni, pametni telefoni se mogu početi pratiti gotovo odmah. Dakle, koristeći pretraživač po vašem izboru, povezan sa Google stranicom posvećenom praćenju pametnih telefona, pritisnite dugme za prijavu da biste pokrenuli i unesite, kada se to od vas zatraži, adresu e-pošte i lozinku Google naloga koji je konfigurisan na telefonima da budu praćeni.

Kada se jednom prijavite, ako je više uređaja povezano sa profilom, od vas će biti zatraženo da izaberete onaj za praćenje. Zatim identifikujte pametne telefone koji vas zanimaju sa predložene liste, pritisnite njihova imena i to je to. Ako pametni telefoni ispunjavaju uslove navedene nedavno, nakon nekoliko sekundi, njihovi položaji će biti naznačeni na mapi koja se pojavi. Takođe vas upozoravamo da će na dotičnim telefonima biti prikazano obaveštenje o zahtevu za lokaciju od Google Play usluga.

Alternativno, možete postići isti rezultat koristeći aplikaciju Google Find My Device, koja je besplatna na Android Play prodavnici i koja funkcioniše skoro identično kao i web aplikacija.

Neki proizvođači pametnih telefona, kao što su Samsung i Xiaomi, implementiraju dodatni sistem za praćenje, koji funkcioniše slično kao osnovni Androidov, ali zasnovan na vlasničkim web platformama proizvođača. Pokazaćemo vam kako funkcioniše u nastavku.

Kako locirati tuđi Samsung telefon

Ako su ovi uslovi ispunjeni, moguće je locirati pametni telefon Samsung brenda za nekoliko minuta. Da biste to učinili, morate otići na web stranicu Find My Device i pritisnuti dugme za prijavu. Nakon toga, unesite akreditive Samsung naloga konfigurisanog na uređaju u odgovarajuća polja i pritisnite ponovo na Login. Važno je napomenuti da pametni telefon mora biti prethodno povezan sa Samsung nalogom, čiji akreditivi moraju biti poznati, i da usluga Find My Device mora biti aktivirana u Android podešavanjima. Telefon mora biti uključen i njegov GPS mora biti aktivan kako bi se uspešno locirao.

Praktično smo završili: za nekoliko trenutaka trebalo bi da se prikaže položaj uređaja na mapi, zajedno sa “administrativnom” konzolom koja ima neke funkcije za hitne slučajeve. Ako želite automatsko praćenje kretanja telefona u redovnim intervalima od 15 minuta, pritisnite dugme “Lociraj uređaj” i zatim dugme “Pokreni”: nakon ove operacije biće prikazana adresa koja odgovara položaju uređaja, ažurirana svakih 15 minuta. Da biste prekinuli kontinuirano praćenje telefona, dvaput uzastopno pritisnite dugme “Stop”.

Kako locirati nečiji Xiaomi mobilni telefon

Usluga za lociranje integrisana u Xiaomi pametne telefone naziva se Find device i zasniva se na Xiaomi Cloud servisu. Da bismo mogli da koristimo ovu uslugu, potrebno je da na telefonu bude povezan Xiaomi nalog i da znamo njegove akreditive. Takođe, da bismo uspešno locirali telefon, moramo omogućiti uslugu Pronađi uređaj (iz menija Podešavanja > Mi nalog > Xiaomi oblak > Pronađi uređaj) i da je telefon uključen. Da bismo dobili tačnu poziciju, takođe moramo omogućiti GPS. Ako su ovi uslovi ispunjeni, možemo locirati Xiaomi pametni telefon tako što ćemo posetiti web stranicu posvećenu ovom servisu. Nakon otvaranja stranice, kliknite na stavku Prijava, unesite akreditive Xiaomi naloga konfigurisanog na telefonu u odgovarajuća polja i kliknite na dugme Prijava da biste se prijavili. Kada se prijavite, trebalo bi da vidite listu uređaja koji su povezani sa Xiaomi nalogom. Kliknite na naziv telefona koji želite da locirate i sačekajte nekoliko trenutaka dok se pozicija uređaja ne prikaže na mapi.

Kako locirati nečiji mobilni telefon: iPhone

Ako iygubite svoj iPhone možete iskoristiti Apple-ovo rešenje za „protiv krađe“, pod nazivom Find My. Ovo sigurnosno rešenje je dostupno za pametne telefone, tablete, računare i druge uređaje brenda Apple (ili one koji koriste istu mrežu), a omogućava vam da u kratkom vremenskom roku pratite njihovu poziciju (i, ako je potrebno, da ga obnovite). Da biste koristili ovu funkciju, neophodno je da je funkcija Pronađi moj iPhone prethodno aktivirana na dotičnom uređaju. Obično je funkcija Find My aktivna automatski, ali možete prilagoditi povezane opcije tako što ćete otići na Postavke > [Vaše ime] > Pronađi moj > Pronađi moj iPhone. Takođe, usluge lokacije moraju biti omogućene unapred, inače ćete dobiti samo poslednju otkrivenu poziciju uređaja. Budući da je usluga zasnovana na iCloud-u, morate znati akreditive Apple ID-a konfigurisanog na uređaju. Nakon što se prijavite na iCloud, izaberite opciju Find My iPhone i odaberite uređaj koji želite da pronađete. Ako je uređaj dostupan i uslovi su ispunjeni, prikazaće se pozicija uređaja na mapi. Ako je uređaj nedostupan, možete ga označiti kao izgubljen, a kada postane dostupan, obnoviti ga.

U svakom slučaju, da bismo pratili položaj iPhone-a, moramo se povezati na web stranicu Find my, uneti Apple ID povezan sa pametnim telefonom u odgovarajuće polje, pritisnuti Enter i na isti način uneti lozinku za račun. Ako je sve prošlo glatko, u roku od nekoliko sekundi, videćemo poziciju svih uređaja povezanih sa istim nalogom, u okviru mape koja se pojavljuje na ekranu; da bismo izabrali određeni uređaj, treba pritisnuti stavku Svi uređaji , a zatim naziv iPhone-a čiju poziciju želimo da identifikujemo, koja se nalazi na prikazanoj listi. Kao alternativu web lokaciji, možemo koristiti i aplikaciju Find My iPhone, koja funkcioniše slično i dostupna je besplatno u App Store-u . 

Napomena: ako je iPhone opremljen iOS-om 15 , može se identifikovati čak i kada je isključen, zahvaljujući funkciji koja ostavlja bateriju uvek aktivnom (iako u “niskoj potrošnji”), omogućavajući detekciju uređaja preko Bluetooth-a i vraćanje njegovog položaja kao što je slučaj sa AirTag-ovima.

Kako locirati nečiji mobilni telefon pomoću WhatsApp-a

Lociranje tuđeg mobilnog telefona pomoću WhatsApp-a je jednostavno: potrebno je da zamolite osobu da vam podeli svoju poziciju u ćaskanju ili u grupi. Da biste to uradili, pitajte osobu da otvori WhatsApp i ode na vaš razgovor. Kada se to uradi, korisnik treba da pritisne simbol spajalice (na Android-u) ili dugme [+] (na iPhone-u) koje se nalazi na dnu i da izabere stavku “Položaj” iz menija koji se pojavi. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno dati dozvolu WhatsApp-u da pristupi lokaciji uređaja, potvrdno reagujući na upozorenje koje se pojavi ispod. Nakon toga, mapa koja pokazuje trenutnu poziciju uređaja bi trebalo da se pojavi nakon nekoliko sekundi. Da biste podelili poziciju, jednostavno dodirnite stavku “Trenutna pozicija / Pošalji trenutnu poziciju”.

Možemo omogućiti kontinuirano praćenje kretanja u realnom vremenu tako što ćemo odabrati opciju Položaj u realnom vremenu i podesiti vreme trajanja deljenja na 15 minuta, 1 sat ili 8 sati. To možemo uraditi jednostavno pritiskom na odgovarajuću opciju i podešavanjem trajanja. Kada vaš prijatelj izvrši ove operacije, moći ćete da dobijete trenutnu ili kontinuiranu poziciju tako što ćete dodirnuti poruku ćaskanja koja vam je poslata, a koja prikazuje mapu. Takođe, napomenuli bismo da se i trenutna i kontinuirana pozicija mogu deliti u okviru grupnih poruka.

Druge metode za lociranje tuđeg mobilnog telefona

Da li su vam ranije navedena rešenja bila neupotrebljiva jer želite da pratite kretanje određenog uređaja, a ne da ga pronađete u slučaju gubitka? U ovom slučaju, možete se osloniti na roditeljske nadzorne funkcije koje su integrisane u Android i iOS uređaje, ili na neke aplikacije trećih strana (uključujući i one za sprečavanje krađe) posebno dizajnirane za ovu svrhu. Pre nego što vam predstavim nekoliko opcija, želim da napomenem da praćenje kretanja uređaja može predstavljati povredu privatnosti vlasnika uređaja: neovlašćeno i neetičko ponašanje može predstavljati krivično delo i dovesti do ozbiljnih problema. Takođe, imajte na umu da je tajno lociranje tuđeg mobilnog telefona izuzetno teško, ako ne i nemoguće, jer sistemi roditeljske kontrole moraju biti konfigurisani direktno na uređajima koji su podvrgnuti praćenju.

S obzirom na to, da smo napomenuli da je važno da imate legitimno ovlašćenje za nadgledanje pametnog telefona koji želite da locirate i pratite, predstavićemo vam nekoliko aplikacija za roditeljsku kontrolu koje su trenutno dostupne.

Google Family Link (Android): Ovo je zvanično rešenje koje nudi Google, koje vam omogućava da locirate i pratite pametne telefone (i tablete) povezane sa Gmail nalozima vaše dece ili tinejdžera. Više informacija o aplikaciji možete pronaći ovde.

Mobile Fence (Android): Ova aplikacija je uglavnom posvećena roditeljskoj kontroli, a omogućava vam da nadgledate povezane uređaje u 360 stepeni, uključujući njihov položaj.

Prey (Android/iOS): Ovo je još jedna odlična aplikacija protiv krađe, koja vam omogućava da pratite položaj konfigurisanih uređaja pomoću jednostavnog web panela. Iako je Prey besplatna aplikacija, neke funkcije zahtevaju plaćenu pretplatu.

Norton Family (Android/iOS): Ovo je rešenje za roditeljsku kontrolu koje distribuira softverska kuća Norton Antivirusa. Aplikacija je besplatna za preuzimanje, ali zahteva plaćenu godišnju pretplatu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu