Snimanje ekrana računara

Snimanje ekrana računara postalo je esencijalno u savremenom dobu tehnologije. Ovo je korisna funkcija koja vam omogućava da snimite sve što radite na računaru, bilo da je u pitanju videozapis, prezentacija ili tutorijal. Postoji mnoštvo programa za snimanje ekrana, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Bez obzira na to šta nam treba, snimanje ekrana daje nam širok spektar mogućnosti koje nam pomažu u našem radu ili zabavi. U ovom članku ćemo istražiti neke od najboljih programa za snimanje ekrana računara i kako ih koristiti.

Kako napraviti snimak ekrana u Windowsu pogledajte ovde.

Kako snimiti ekran računara bez programa

Snimanje ekrana računara je proces koji vam omogućava da snimite ono što se prikazuje na vašem ekranu, bilo da je to video-zapis, slika ili tekst. U današnje vreme postoji mnogo programa za snimanje ekrana, ali postoji i način da to uradite bez instaliranja bilo kojeg dodatnog softvera.

Jedan od načina da snimite ekran je da koristite ugrađenu funkciju koju pruža operativni sistem vašeg računara. Na Windows računarima, to se može učiniti pomoću ugrađenog alata za snimanje ekrana – Snipping Tool ili pomoću kombinacije tastera “Windows + G” koji vam omogućava da snimite ekran.

Druga opcija je korišćenje programa koji se zove “Obrt ekranom” na Mac računarima. Ovaj program omogućava korisnicima da snimaju video-snimke, slike ili tekst na svojim ekranima bez instaliranja bilo kakvog dodatnog softvera.

Konačno, možete koristiti i online platforme za snimanje ekrana koje su besplatne i ne zahtevaju instaliranje dodatnog softvera. To uključuje alate poput Screen Recorder, Screencast-O-Matic i ShareX.

U zaključku, snimanje ekrana računara može biti koristan alat za stvaranje video-materijala za prezentaciju, obuku i različite druge svrhe. Iako postoje mnogi programi koje možete koristiti za snimanje ekrana, postoji i nekoliko načina da to uradite bez instaliranja bilo kakvog dodatnog softvera.

Snimanje ekrana računara Windows 11

Snimanje ekrana računara je odličan način da snimite video tutorijal, objasnite neki proces ili jednostavno zabeležite nešto interesantno što ste prezentovali na vašem računaru. Sa novim operativnim sistemom Windows 11, proces snimanja ekrana je postao jednostavniji i efikasniji nego ikad pre.

Za razliku od prethodnih verzija Windowsa, snimanje ekrana u Windows 11 je sada dostupno direktno iz menija Start. Klikom na dugme “Snimi” korisnici mogu odmah započeti snimanje svojih aktivnosti na računaru. Takođe, korisnici mogu odabrati da snimaju ceo ekran, jedan prozor, ili sami načiniti izbor dela ekrana za snimanje.

Jedna od glavnih prednosti snimanja ekrana u Windows 11 je mogućnost da se snimanje zaustavi i započne ponovo bez potrebe za izlaskom iz aplikacije koja se snima. Korisnici mogu takođe da odaberu različite kvalitete snimka, od manje kvalitetnih za brže deljenje do visokih kvaliteta za profesionalne potrebe.

Sada kada su snimanje ekrana i deljenje video snimaka postali standard u radnom okruženju, Windows 11 pruža jednostavan i funkcionalan način da to uradite brzo i bez ometanja svog svakodnevnog rada na računaru.

Snimanje ekrana računara Windows 10

Snimanje ekrana računara Windows 10 jedna je od opcija koje su korisne za sve koji često rade na računaru. Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da snime svoj ekran zajedno sa zvukom i tako lako podelite informacije sa drugima ili napravite tutorijale.

Da bi se snimao ekran na računaru sa Windows 10 potrebno je otvoriti Alatku za snimanje ekrana koja se nalazi u Start meniju. Moguće je odabrati da li će se snimiti ceo ekran ili samo deo ekrana, a takođe postoji i opcija za dodavanje zvuka prilikom snimanja.

Nakon što se snimanje završi, video snimak se automatski čuva u folderu Videos na računaru. Moguće je izmeniti i oblik fajla snimka, npr. odabrati da bude MP4, AVI ili WMV.

Ova funkcija je posebno zgodna za prezentacije, tutorijale, ili snimanje video poziva i igara. Snimanje ekrana Windows 10 računara može biti korisna alatka za sve ljude koji žele da podele vizuelne informacije na lagan i efektivan način.

Snimanje ekrana Mac računara

Snimanje ekrana na Mac računarima odavno je poznato i omiljeno među korisnicima ovog uređaja. Kao i kod drugih operativnih sistema, postoji nekoliko načina na koje se to može obaviti, a korisnici Mac-a mogu da biraju između različitih opcija koje su im na raspolaganju.

Jedan od načina na koji se ekran na Mac računaru može snimiti je pomoću ugrađenog alata Screen Recording. Ovaj alat je posebno dizajniran kako bi korisnicima omogućio snimanje svojih ekrana u stilu screencast-a. Alat se koristi tako što se prvo pokrene program koji se želi snimiti, a potom se aktivira Screen Recording alat. Kada su korisnici spremni da snime svoj ekran, kliknu na dugme za snimanje, a alat automatski beleži sve što se dešava na ekranu.

Drugi način snimanje ekrana na Mac računaru je pomoću različitih programa koje korisnici mogu da preuzmu sa interneta. Postoje mnogi programi za snimanje ekrana na Mac računarima koji su vrlo jednostavni za korišćenje i koji dolaze sa različitim dodatnim funkcijama.

Sve u svemu, snimanje ekrana na Mac računarima je mnogo lakše i jednostavnije nego što mnogi ljudi misle, a korisnicima ovog uređaja omogućuje priliku da snime bilo šta što se dešava na njihovim ekranima.

Programi za snimanje ekrana računara

Kada želite da snimite radnje koje izvodite na svom računaru ili sajtu, potreban vam je kvalitetan alat za snimanje ekrana. Postoji dosta programa koji vam mogu pomoći u tom procesu.

Jedan od najpopularnijih programa za snimanje ekrana je Camtasia Studio. Ovaj program omogućava snimanje ekrana, uređivanje i dodavanje zvuka, tekstova i grafika. Pored toga, Camtasia vam omogućava da svoje video zapise izvezete u različite formate i podelite ih na društvenim mrežama.

Drugi popularan program za snimanje ekrana je OBS Studio. OBS Studio je besplatan i otvoren program za snimanje i emitovanje video zapisa. Pored snimanja ekrana, ovaj program vam omogućava da dodajete web kamere, mikrofone i druge izvore zvuka.

Jednostavni programi za snimanje ekrana uključuju Bandicam i Fraps. Bandicam vam omogućava snimanje ekrana u visokoj kvaliteti, dok Fraps vam omogućava snimanje igara i drugih programa sa visokim FPS-om.

Uz ove i druge programe za snimanje ekrana, možete lako snimati svoje aktivnosti na računaru i podeliti ih sa drugima. Izaberite program koji najbolje odgovara vašim potrebama i počnite sa snimanjem danas!

Kako snimiti ekran računara pomoću OBS-a

Snimanje ekrana računara može biti veoma korisno u različitim situacijama. Možda želite da snimite tutorijal za neki program ili da pokažete kako da uradite određen zadatak na računaru. Jedan od najpopularnijih alata za snimanje ekrana računara je OBS (Open Broadcasting Software).

Prvo što treba da uradite je da instalirate OBS na svoj računar. Ovaj alat je besplatan i dostupan za preuzimanje na njihovom zvaničnom sajtu. Nakon što preuzmete i instalirate program, otvorite ga i kliknite na dugme “Settings”.

U prozoru “Settings” odaberite “Output” i izaberite format u kojem ćete snimati ekran (npr. MP4). Takođe, odredite i lokaciju na kojoj će se snimak čuvati na vašem računaru.

Sada se vratite na glavni prozor programa i kliknite na “+”, zatim odaberite “Display Capture”. Na taj način ćete snimiti svoj ceo ekran. Ako želite da snimite samo određeni deo ekrana, odaberite “Window Capture” i zatim izaberite prozor koji želite da snimite.

Nakon što ste odabrali šta želite da snimite, startujte snimanje klikom na dugme “Start Recording”. Kada završite sa snimanjem, kliknite na dugme “Stop Recording”.

Uz pomoć OBS alata možete lako i jednostavno snimiti šta se dešava na vašem računaru. Ovaj alat vam omogućava da dobijete kvalitetne snimke vašeg ekrana koji mogu biti korisni u različitim situacijama.

Kako snimiti ekran računara pomoću VLC-a

Snimanje ekrana računara predstavlja korisnu funkcionalnost koja može pomoći u obrazovnom radu, prezentacijama, izradi tutorijala, kao i u mnogim drugim situacijama. Ukoliko želite da snimite ekran svog računara, možete koristiti VLC media player, koji je besplatan program za reprodukciju video i audio sadržaja.

Postupak snimanja ekrana uz pomoć VLC-a je veoma jednostavan i podrazumeva nekoliko koraka. Prvo, otvorite VLC program i kliknite na “Media” dugme u gornjem levom uglu ekrana. Zatim odaberite opciju “Convert/Save” iz padajućeg menija. U novom prozoru koji se otvori, kliknite na “Capture Device” karticu, i zatim na ikonicu “Desktop” kao izvor. Potvrdite izbor klikom na “Convert/Save”.

Sledeći korak je podešavanje podešavanja u okviru “Edit Options”. Ovde možete odabrati kvalitet snimka, format i direktorijum u kojem će se snimak čuvati. Potom kliknite na dugme “Start” da biste pokrenuli snimanje.

Kada završite sa snimanjem, kliknite na “Stop” dugme u VLC-u, i snimak će biti sačuvan u izabranom folderu na računaru.

Snimanje ekrana računara pomoću VLC-a može biti veoma praktično i korisno, bez obzira na svrhu koju imate. Ukoliko niste sigurni kako da pokrenete ovaj proces, detaljne upute se mogu naći na internetu.

Drugi programi za snimanje ekrana računara

Uz popularne programe za snimanje ekrana računara kao što su OBS, Bandicam i Fraps, postoje i drugi programi koji mogu pomoći u snimanju video sadržaja sa ekrana. Jedan takav program je Camtasia, koji omogućava ne samo snimanje ekrana već i uređivanje i dodavanje efekata na video snimak. Snagit je još jedan program koji se fokusira na snimanje slika sa ekrana i može biti koristan za pravljenje tutorijala ili tehničke dokumentacije. TinyTake takođe omogućava snimanje ekrana i dodavanje komentara, ali takođe ima opciju za zajedničko korišćenje i kolaboraciju sa drugim korisnicima. Drugi programi za snimanje ekrana uključuju i ScreenFlow za Mac OS, ShareX za Windows, kao i Loom i Screencastify za veb pregledače. Bez obzira na program koji odaberete, važno je da odgovara vašim potrebama i da omogući kvalitetno snimanje i uređivanje video sadržaja sa ekrana računara.

 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu