Kako isključiti Vo LTE

VoLTE je tehnologija koja omogućava pozive preko 4G mreže. Međutim, neki korisnici preferiraju klasične pozive i žele da isključe VoLTE na svom telefonu. U ovom članku ćemo objasniti kako to uraditi i šta su potencijalne prednosti i nedostaci ovakvog izbora.

Ispitajte takođe Kako isključiti glasovnog asistenta.

Zašto koristiti VoLTE

VoLTE (Voice over LTE) predstavlja tehnologiju koja omogućava kvalitetniji i brži prenos glasa putem 4G LTE mreže. Ovo je prilično korisno za ljude koji često obavljaju razgovore putem mobilnog telefona, jer VoLTE pruža bolji kvalitet zvuka, preciznije prepoznavanje govora i manji broj prekida u pozivima. Takođe, VoLTE omogućava da se glas i podaci prenose istovremeno, što znači da možete da šaljete poruke ili koristite aplikacije dok razgovarate telefonom, bez da poziv bude prekinut.

Zašto onda isključiti VoLTE? U nekim slučajevima, postoji problem sa kompatibilnošću između VoLTE i određenih mobilnih mreža ili telefonskih uređaja. To može dovesti do prekida veze, slabog kvaliteta zvuka i gubitka poziva. Takođe, neke mreže mogu naplaćivati dodatne troškove za korišćenje VoLTE usluge.

Ako imate problema prilikom korišćenja VoLTE usluge, ili jednostavno ne želite da je koristite, možete je lako isključiti. Postupak se razlikuje u zavisnosti od telefonskog uređaja i mreže koju koristite, ali u većini slučajeva možete pronaći opciju u postavkama mreže ili poziva. Iako se VoLTE tehnologija smatra naprednom i korisnom, njeno korišćenje neće biti neophodno za sve korisnike.

Kako isključiti Vo LTE na Androidu

Ako ste korisnik Android uređaja i naišli ste na problem sa funkcijom VoLTE (Voice over LTE), postoji jednostavan način da je isključite. VoLTE omogućava korišćenje telefonskih poziva preko LTE mreže sa poboljšanom kvalitetom zvuka, ali neki korisnici mogu primetiti da ovaj način pozivanja može uticati na životni vek baterije. Kako bi isključili VoLTE na vašem Android uređaju, pratite ovaj korak po korak vodič:

1. Otvorite aplikaciju “Settings” na vašem Android uređaju.
2. Pronađite opciju “Mobile networks” ili “Cellular networks” i izaberite je.
3. Pronađite opciju “VoLTE calls” i isključite je tako što ćete pomeriti prekidač u desnoj strani ekrana.
4. Sačekajte da se podešavanja sačuvaju i zatvorite aplikaciju “Settings”.

To je to! Sada će VoLTE biti isključen na vašem Android uređaju i pozivi će se vršiti preko klasične mreže. Ako se u budućnosti odlučite za korišćenje VoLTE funkcije, možete jednostavno vratiti podešavanja na prethodno stanje.

Kako isključiti VoLTE na HUAWEI-ju

Ako imate neke problema sa pozivima i primanjem poruka na svom HUAWEI telefonu kada ste povezani sa mobilnom mrežom, dajemo vam savet kako da isključite VoLTE (Voice over Long-Term Evolution).

VoLTE je tehnologija koja omogućava slanje glasovnih poruka preko mreže LTE. Ovo takođe omogućuje da telefoni prebacuju pozive na Wi-Fi iako niste na mobilnoj mreži. Međutim, ako se sa ovom tehnologijom susrećete sa problemima, lako je to isključiti.

Evo kako:

1. Idite u “Settings” meni u vašem telefonu.
2. Pronađite opciju “Wireless & Networks”
3. Kliknite na “Mobile network”
4. Otkucajte “VoLTE” u pretragu i kliknite na “Enhanced 4G LTE Mode”
5. Pomerite klizač na “Off”.

I to je to! Nakon što uradite ove korake, VoLTE će biti isključen, a vi ćete moći da koristite vaš telefon normalno.

Međutim, valja napomenuti da se VoLTE ne može isključiti na svim modelima HUAWEI telefona jer zavisi od modela i verzije operativnog sistema. Ukoliko niste sigurni, proverite ovo pre nego što probate da isključite VoLTE.

Kako isključiti VoLTE na Samsungu

VoLTE (Voice over LTE) je tehnologija koja vam omogućava da razgovarate dok koristite mobilni internet. Međutim, ako imate Samsung telefon, možda nećete hteti da koristite ovu funkciju zbog potrošnje baterije, loše pokrivenosti mrežom ili drugih razloga. U ovom članku će vam biti objašnjeno kako da isključite VoLTE na Samsungu.

Prvo, idite na “Podešavanja” na vašem telefonu, a zatim odaberite “Mrežne postavke”. Zatim odaberite “Mobilne mreže” i pronađite opciju “VoLTE calls”. Ovo će se razlikovati u zavisnosti od vašeg modela Samsung telefona, ali bi trebalo da bude nešto slično “Enable VoLTE Calls”. Kliknite na ovu opciju i prebacite je u “Off” ili “Disabled”. Nakon toga, izađite iz podešavanja i Vaš telefon više neće koristiti VoLTE za telefonske pozive.

Ovaj proces će učiniti da Vaš telefonski poziv bude uspostavljen običnim putem, ne koristeći VoLTE, što će smanjiti potrošnju baterije i možda čak poboljšati kvalitet razgovora u područjima sa lošijim signalom. Zapravo, ako ste često u područjima gde je slab signal, možda nećete hteti da koristite VoLTE, jer ovaj slučaj sve više može kvotirati mrežni kvar. Zbog toga je isključivanje VoLTEa dobra opcija za korisnike Samsung telefona.

Kako isključiti VoLTE na Xiaomi-ju

Ako vam nekad smeta što vam telefon automatski prebacuje pozive na 4G mrežu, što se kod nekih telefona zove i VoLTE, postoji način kako to možete isključiti. Upravljanje ovim postavkama nešto je što možete vrlo lako napraviti na pametnom telefonu Xiaomi. Evo kako:

Kada zamenjujete 4G pozive običnim pozivima, možete imati poboljšano kvalitet zvuka tijekom poziva i brže da uspostaviti poziv. Ali ako vam se ovo ne sviđa, možete jednostavno uključiti i isključiti VoLTE po vašoj želji.

Da biste to uradili na Xiaomi telefonima, prvo idite u Postavke. Odatle, nastavite pritiskom na Dodatne postavke i iz padajućeg menija odaberite Mrežne postavke. Klizite prema dolje dok ne pronađete opciju “OMA biranje” i otvorite je. U ovoj postavci pronaći ćete mogućnost da isključite VoLTE.

Međutim, imajte na umu da isključivanje ove opcije znači da nećete moći koristiti 4G mrežu tijekom obavljanja poziva, tako da ćete se morati osloniti na 2G/3G mrežu.

Ako želite da koristite 4G mrežu za surfanje internetom, ali ne i za pozive, ovo je idealan način da se riješite automatskog prebacivanja na VoLTE.

Kako isključiti VoLTE na iPhone-u

Ako imate iPhone i želite da isključite funkciju VoLTE (Voice over LTE) koja omogućava prenos glasa putem mobilnih podataka, možete to učiniti u nekoliko jednostavnih koraka.

Prvo, otvorite meni “Postavke” na vašem iPhone-u i odaberite “Mobilna mreža”. Zatim isključite opciju “Omogući LTE” ili “Omogući 4G” i VoLTE će biti isključen. Takođe, možete kontaktirati svog mobilnog operatera i pitati ih da isključe VoLTE za vaš broj.

Iako VoLTE omogućava bolji kvalitet zvuka i brži pozivni broj, neki korisnici mogu želeti da ga isključe zbog ograničene pristupne tačke mobilnih podataka ili lošeg signala u njihovom području. Isključivanje VoLTE nije neophodno ako imate dovoljno pristupnih tačaka mobilnih podataka i signal je dobar.

Međutim, ako primetite da se Vaš iPhone zagreva ili baterija se brzo troši, isključivanje VoLTE može pomoći da produžite vek trajanja baterije i smanjite stres na telefonu. 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu