Kako restartovati telefon

Kada se susretnemo sa problemima na našem telefonu, jedno od prvih rešenja koje nam pada na pamet jeste restartovanje uređaja. Ova jednostavna metoda može da reši mnoge probleme i da poboljša performanse telefona. U ovom članku ćemo se fokusirati na načine na koje možete bezbedno i efikasno restartovati različite modele telefona. Bez obzira na vrstu uređaja koji posedujete, ovaj članak će vam pomoći da se sa lakoćom nosite sa problemima koji se mogu javiti tokom korišćenja telefona.

Posetite ovaj link i istražite Kako resetovati telefon.

Kako restartovati telefon koristeći dugmad

Kada se vaš telefon zaledi ili se ne ponaša kako bi trebalo, možda će biti potrebno da ga restartujete. Ukoliko vam ne radi ekran ili vam je potrebno da ga restartujete brzo, postoji jednostavan način za to – koristeći dugmad.

Ako koristite iPhone, držite dugme za uključivanje i dugme za smanjivanje zvuka istovremeno. Ovo će zatim pokrenuti opciju zumiranja koja će vas pitati da li želite da isključite uređaj. Potvrdite izbor i vaš iPhone će se restartovati.

Ako koristite Android telefon, držite dugme za uključivanje i dugme za smanjivanje zvuka istovremeno. Zatim birajte opciju koja vam omogućava da pokrenete opciju “Restart” ili “Power off” (ukoliko se telefon ne pokreće, izaberite “Power off”, pa će se telefon isključiti. Zatim ga ponovo uključite pritiskom na dugme za uključivanje.) Nakon što izaberete “Restart”, telefon će se ponovo pokrenuti.

Ovaj način resetovanja telefona koristeći dugmad neće obrisati bilo koju od vaših podataka ili postavki, već samo resetuje uređaj, vraćajući ga u funkcionalno stanje.

Android

Android je najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje u svetu. Kao i kod drugih operativnih sistema, moguće je da se pojave razni problemi dok koristite vaš Android telefon. Ako vam se neki problem pojavi, možda ćete morati da restartujete vaš telefon. Postoji nekoliko načina da ovo uradite na Android telefonu, u zavisnosti od verzije operativnog sistema i modela telefona.

Jedan od najčešćih načina za restartovanje Android telefona je držanje dugmeta za napajanje nekoliko sekundi dok se ne pojavi opcija za restartovanje ili isključivanje uređaja. Ova opcija je dostupna na skoro svim modelima Android telefona, ali se možda razlikuje po tome koliko dugo treba držati dugme. Na nekim uređajima možete pritisnuti dugme za napajanje tri puta da biste automatski restartovali vaš telefon.

Ako ovo ne funkcioniše, možete probati da restartujete vaš Android telefon pomoću opcije za “Soft reset” u postavkama sistema. Ova opcija će softverski restartovati vaš telefon, što može pomoći da se privremeni problemi otklone. Ovo se može uraditi na sledeći način: Otvorite Postavke > Opcije za napajanje > Soft reset.

Na kraju, ako nijedna od ovih opcija ne radi, možda ćete morati da isključite vaš telefon na neko vreme, a zatim ponovo uključite. Ovo može pomoći da se resetuje vaš telefon i otklone problemi.

Uz ove jednostavne korake, možete lako restartovati vaš Android telefon i vratiti ga u radno stanje. Ako se problemi u daljem toku budu pojavljivali, to bi mogao biti znak za ozbiljnije probleme koji zahtevaju profesionalni tretman.

iPhone

Restartovanje iPhone telefona može biti korisno za rešavanje tehničkih problema, kao što su aplikacije koje se ne otvaraju ili telefon koji se zaglavio. Postoji nekoliko načina na koje se može restartovati vaš iPhone.

Prvi način je korišćenjem dugmeta za gašenje. Da biste uradili to, pritisnite i držite dugme za gašenje na vašem iPhone-u dok se ne pojavi opcija za isključivanje. Povucite klizač koji se pojavio na ekranu kako biste isključili telefon. Nakon što se telefon isključi, pritisnite i držite dugme za gašenje ponovo dok se ne pojavi Apple logo.

Drugi način je preko podešavanja. Otvorite aplikaciju “Postavke”, odaberite “Opšte”, a zatim “Isključi”. Povucite klizač da biste isključili telefon. Da biste ponovo pokrenuli telefon, pritisnite i držite dugme za gašenje dok se ne pojavi Apple logo.

Treći način je korišćenjem Siri. Ako imate aktiviranu Siri, možete je pitati da vas izbaci iz aplikacije ili da restartuje telefon. Da biste to uradili, izgovorite “Hey Siri” ili pritisnite i držite dugme “Home”. Zatim, izgovorite “Izbaci me iz aplikacije” ili “Restartuj moj telefon”.

Bez obzira na način na koji restartujete vaš iPhone, ovaj postupak može pomoći u rešavanju manjih i većih problema. Uvek imajte na umu da će ponovnim pokretanjem svih funkcija vašeg telefona biti u potpunosti obnovljene.

Kako restartovati telefon bez dugmeta

Ukoliko ste se našli u situaciji da vam dugme za restart telefona nije aktivno ili ne funkcioniše, postoji nekoliko alternativnih načina za ponovno pokretanje uređaja.

Prva opcija je da koristite funkciju “Hard reset” koju telefoni obično imaju. Ova opcija je dostupna u podešavanjima telefona, pod opcijom “Backup and reset”. Međutim, budite oprezni prilikom korišćenja ove opcije, jer ona briše sve podatke i podešavanja sa telefona i vraća ga na fabričke postavke.

Druga opcija je da koristite kombinaciju fizičkih dugmadi na telefonu. Ova kombinacija može varirati u zavisnosti od proizvođača i modela telefona, ali na primer, kod Samsung uređaja može se koristiti kombinacija dugmadi “Power” + “Volume down” dugme kako bi se pokrenuo “Recovery mode”, iz kog se može izabrati opcija za restart telefona.

Ukoliko i ova opcija ne funkcioniše, treća opcija je da povežete telefon sa punjačem i pričekate da se baterija u potpunosti isprazni, nakon čega će se telefon sam pokrenuti. Ipak, ova opcija može potrajati više sati i nije preporučljiva ukoliko vam je telefon neophodan u kratkom vremenskom roku.

Android

Kako restartovati telefon: korak po korak vodič za Android uređaje

Restartovanje telefona je jedan od najjednostavnijih načina da rešite probleme sa performansama vašeg uređaja. Ako primetite da vam telefon radi sporo, da se aplikacije često ruše ili jednostavno želite da osvežite uređaj, restartovanje je rešenje za vas.

U ovom vodiču ćemo pokazati kako da restartujete svoj Android telefon.

Korak 1: Držite dugme za napajanje

Da biste restartovali telefon, prvo morate da držite dugme za napajanje na vašem uređaju. Obično se nalazi na desnoj ili gornjoj strani uređaja. Dugme držite dok se ne pojavi meni sa opcijama.

Korak 2: Izaberite opciju Restart

Kada se pojavi meni sa opcijama, izaberite opciju Restart. Ova opcija će isključiti telefon i ponovo ga uključiti bez gubitka podataka.

Korak 3: Potvrdite izbor

Ako se pojavi upit za potvrdu, izaberite opciju Potvrdi da biste pokrenuli proces restartovanja.

Korak 4: Sačekajte

Vaš telefon će sada preći u stanje mirovanja i nakon nekoliko trenutaka će se ponovo pokrenuti. Sačekajte dok se uređaj ne pokrene i proverite da li su problemi sa performansama rešeni.

Restartovanje telefona je jednostavno i može biti efikasno rešenje za probleme sa Android uređajima. Primenite ovaj korak po korak vodič i otklonite probleme sa performansama vašeg uređaja.

iPhone

Ako ste vlasnik iPhone uređaja, verovatno znate da imaju drugačiji način za restartovanje od mnogih drugih uređaja. Srećom, postupak je prilično jednostavan i trebalo bi da ga obavite za nekoliko trenutaka.

Kako biste restartovali svoj iPhone, treba da pritisnete dugme za uključivanje/isključivanje i jedan od dugmadi za kontrolu glasnoće u isto vreme dok ne vidite Apple logo na ekranu. Zatim samo sačekajte da uređaj pokrene sistem.

Ako vaš iPhone nije reaguje i zato što ne možete da pristupite meniju za isključivanje, postoji alternativni način za restartovanje. Ovo se često koristi kada se iPhone “zamrzne”. Ovaj postupak zavisi od modela iPhone-a. Na primer, za iPhone 11, prvo treba da pritisnete pa brzo otpustite dugme za podizanje glasnoće, a zatim isto da uradite i sa dugmetom za smanjivanje glasnoće. Na kraju pritisnite dugme za uključivanje/isključivanje i držite ga dok ne vidite Apple logo na ekranu.

Ovo su neke osnovne tehničke operacije koje su korisne za vlasnike iPhone-a. Zapamtite, ako vam je potrebna dodatna pomoć, uvek možete da potražite podršku putem Apple podrške ili u Apple radnjama. Sada, kada znate kako restartovati svoj iPhone, brzo i lako možete rešiti probleme sa vašim uređajem.

Kako restartovati telefon preko podešavanja

Ukoliko se vaš telefon ne ponaša kako treba, poput usporenog rada ili problema sa aplikacijama, možda ćete želeti da ga restartujete. Najlakši način da to uradite je da dugme za paljenje držite pritisnutim i odaberete opciju “Restart” ili “Ponovo pokreni”. Međutim, ponekad ova opcija nije dostupna, ili jednostavno želite da restartujete telefon na drugi način. Srećom, postoji alternativni način da ga restartujete – preko podešavanja.

Prvo, otvorite podešavanja svog telefona i odaberite opciju “Sistem”. U okviru ove sekcije, pronađite opciju “Resetovanje” koja bi mogla biti nazvana i “Backup & reset” (bez obzira na naziv, ova opcija bi trebalo da bude na istom mestu).

Kada kliknete na ovu opciju, bićete predstavljeni sa nekoliko izbora. Jedan od njih je “Restartovanje telefona”. Kliknite na ovu opciju i telefon će se isključiti i ponovo pokrenuti.

Sada kada ste iskusili kako se ovo radi, možete da se predomislite i koristite ovaj način ukoliko je dugme za paljenje na neki način oštećeno ili ne reaguje na prvi način.

Android

Restartovanje telefona može biti korisno kada se susretnemo sa različitim problemima koji utiču na funkcionalnost našeg uređaja. Android telefoni su poznati po svojoj stabilnosti, ali ipak se ponekad desi da se nešto “zakoči” i da jednostavno ne možemo da koristimo uređaj onako kako smo navikli.

Kada je reč o Android telefonima, postoji nekoliko načina za resetovanje uređaja. Jedan od najčešćih je “meekanicko” resetovanje, što uključuje dugme za uključivanje i isključivanje (Power) i dugme za smanjivanje jačine (Volume-down) koje se drži dok se ne pojavi na ekranu opcija za ponovno podizanje sistema.

Drugim rečima, kako biste restartovali vaš Android telefon, držite dugme za uključivanje i isključivanje i dugme za smanjivanje jačine dok se ne pojavi meni sa opcijama. Na ovoj listi izaberite opciju “Ponovno pokretanje” i sačekajte da se vaš telefon ponovo pokrene. Vaš telefon će sada biti “ogreban” i on će raditi kao novo, što znači da će se eventualni problemi koji su uticali na funkcionisanje vašeg telefona rešiti.

Ovo je vrlo jednostavan proces i može biti od velike pomoći ako ste u potrebi da vaš telefon poboljša svoju efikasnost. Međutim, ako i dalje imate problema sa vašim Android telefonom, možda biste trebali da posetite stranicu proizvođača svog telefona ili da obratite pažnju na korisničke forume kako biste saznali šta možete da uradite da biste rešili probleme.

iPhone

Kako restartovati iPhone?

Kao svaki drugi uređaj, i iPhone se ponekad može “zaglaviti” ili neće raditi ispravno. U slučaju ovakvih problema, restartovanje telefona može biti od pomoći.

Postoji nekoliko načina da resetujete svoj iPhone, a jedan od najjednostavnijih je da ga jednostavno isključite i ponovo pokrenete. Da biste ovo uradili, pritisnite i držite dugme za uključivanje koje se nalazi na vrhu uređaja nekoliko sekundi dok se ne pojavi opcija za isključivanje. Zatim, pomerite slajs na ekranu da biste isključili telefon. Da biste ponovo pokrenuli telefon, ponovo pritiskajte dugme za uključivanje.

Ako se vaš iPhone i dalje ne pokrene ispravno nakon restartovanja, postoji još nekoliko načina da ga resetujete. Možete pokušati sa hard resetom tako što će te istovremeno pritisnuti i držati dugme za uključivanje i Home dugme dok se na ekranu ne pojavi Apple simbol. Ova opcija obriše sve privremene podatke i vraća iPhone u njegovu osnovnu konfiguraciju.

Ako ni hard reset ne rešava problem, razmislite o vraćanju uređaja na fabrička podešavanja. Ovo će izbrisati sve podatke sa vašeg iPhone-a i vratiti ga u stanje kada ste ga prvi put pokrenuli. Ovaj proces možete obaviti iz podešavanja na telefonu ili putem iTunesa na računaru.

Restartovanje iPhone-a nije težak postupak, ali može biti od pomoći kada se vaš telefon ne ponaša ispravno. Ako se problemi nastave, razmislite o poseti Apple prodavnici ili kontaktirajte njihovu podršku za dalju pomoć.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu