Kako napraviti snimak ekrana u Windowsu

Ponekad je neophodno napraviti snimak ekrana kako biste sačuvali neki zanimljiv sadržaj ili pokazali nešto drugima. Međutim, mnogi ljudi ne znaju kako da to urade. Srećom, Windows ima ugrađenu funkciju koja vam omogućava da napravite snimak ekrana jednostavnim pritiskom na dugme. U ovom članku objasnićemo vam kako da to uradite korak po korak i koje opcije su vam dostupne.

Ukoliko vas zanima Kako snimiti ekran računara sa zvukom, pogledajte ovde.

Kako napraviti snimak ekrana u Windowsu 10

Snimanje ekrana je veoma korisna funkcija, naročito ako želite da prikažete nešto drugome na vašem računaru. Ovaj proces je jednostavan i lako se može izvršiti putem alata koji se nalaze u vašem Windows 10 operativnom sistemu.

Kliknite na dugme “Start” na vašem radnom stolu ili u traci zadataka. Unesite “Snipping Tool” u polje za pretraživanje. Kada se aplikacija učita, kliknite na dugme “Novo” da biste započeli snimanje ekrana. Odaberite željenu vrstu snimka ekrana (izrez, slobodhandi izrez ili celokupni snimak ekrana) i označite željeno područje ekrana koje želite da snimite.

Pored “Snipping Tool”-a, postoje i druge opcije na raspolaganju. Na primer, možete koristiti kombinaciju tastera “Windows” i “Print Screen” da biste izvršili snimanje celog ekrana. Takođe, možete koristiti Windows 10 ugrađeni alat “Xbox Game Bar” za snimanje igara i drugih aplikacija.

Kada završite sa snimanjem, snimak će automatski biti spremljen u vaš Windows 10 “Pictures” direktorijum, u poddirektorijumu “Screenshots”. Odatle, možete da izaberete kada god poželite da vidite snimak koji ste upravo napravili.

Ukratko, snimanje ekrana u Windows 10 operativnom sistemu je vrlo jednostavan proces i pruža vam mnogo mogućnosti da podelite ono što želite videti sa drugima. Probajte snimati ekran na različite načine i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Funkcija snimka ekrana u Windowsu 10

Funkcija snimka ekrana u Windowsu 10 omogućava jednostavno snimanje svega što se prikazuje na ekranu. Ova funkcija može biti korisna za pravljenje video prezentacija, tutorijala, ili čak za rešavanje problema sa tehničkom podrškom.

Postoje tri načina za pravljenje snimka ekrana u Windowsu 10: pomoću ugrađene Screen Sketch aplikacije, pomoću Windows Game Bar, ili pomoću Microsoft PowerPointa.

Screen Sketch je ugrađena aplikacija koja omogućava da se snimi ili izrenderuje snimak ekrana. Ova aplikacija omogućava da se dodaju komentari, crteži ili tekst na snimak kako bi se bolje razumela situacija ili proces.

Windows Game Bar je opcija koja stoji na raspolaganju svim Window korisnicima i omogućava im snimanje igrica. Ova funkcija može biti vrlo korisna ako neko želi da snimi igru ili da pokaže drukčije opcije i tehnike.

Microsoft PowerPoint takođe nudi mogućnost snimanja ekrana. Ova funkcija može biti vrlo korisna ako neko želi da napravi PowerPoint prezentaciju koja uključuje snimljeni ekran.

Ukoliko želite da napravite snimak ekrana u Windowsu 10, imate nekoliko opcija koje vam stoje na raspolaganju, što predstavlja ogromnu prednost u odnosu na neka druga operativna sistema. Uz malo prakse i igranja sa ugrađenim opcijama, moguće je kreirati vrlo profesionalne snimke ekrana koji će biti korisni u radu, školovanju ili poslu.

Kopiranje snimka ekrana u međuspremnik

Kopiranje snimka ekrana je jednostavna opcija u Windowsu koja vam omogućava da brzo i lako podijelite informacije sa drugim ljudima. Nakon što napravite snimak ekrana, možete ga kopirati u međuspremnik, što vam omogućava da ga zalijepite u bilo koju aplikaciju. Na taj način možete vrlo brzo poslati snimak ekrana kolegama ili ga koristiti za personalne potrebe.

Kopiranje snimka ekrana u međuspremnik vrlo je jednostavno. Nakon što napravite snimak ekrana, jednostavno kliknite desnim dugmetom miša na snimak i odaberite opciju “Kopiraj”. Nakon toga, snimak će se automatski spremiti u međuspremnik i moći ćete ga zalijepiti u bilo koju aplikaciju.

Ova opcija je korisna za sve one koji žele podijeliti informacije sa drugim ljudima na brz i jednostavan način. Bez obzira da li je riječ o izradi prezentacije, pomoći korisnicima ili obavljanju svakodnevnih zadataka, kopiranje snimka ekrana u međuspremnik može vam pomoći da uštedite puno vremena i napora.

Traka za igre u Windowsu 10

Traka za igre u Windowsu 10 je veoma korisna opcija koja vam omogućava jednostavno snimanje vaših igara i drugih aktivnosti na ekranu. Ova opcija vam omogućava da snimite videozapise vaših igara, pravite slike ili čak snimite zvuk iz vašeg računara.

Da biste koristili traku za igre, samo pritisnite tipku Windows + G dok igrate igru ili radite nešto drugo na vašem računaru. Ovo će otvoriti traku za igre u kojoj možete podešavati postavke za snimanje, praviti snimke ekrana i još mnogo toga.

Traka za igre u Windowsu 10 je veoma jednostavna za korišćenje i može biti od velike koristi za sve koji se bave igranjem igara ili snimanjem videozapisa sa računara. Pored toga, ova opcija vam omogućava da kreirate sopstvene klipove i delite ih sa drugima, što može biti odlična zabava za sve vaše prijatelje i pratioce na društvenim mrežama.

Kako napraviti snimak ekrana u Windowsu 7

Ako koristite Windows 7, postupak za pravljenje snimka ekrana je jednostavan. Uz samo nekoliko klikova možete napraviti snimak celog ekrana, određenog prozora ili samo određenog dela ekrana.

Postupak za pravljenje snimka ekrana u Windowsu 7 je sledeći:

1. Pritisnite dugme “Print Screen” (PrtScn) na vašoj tastaturi. Ovo će napraviti snimak celog ekrana i kopirati ga u privremenu memoriju.

2. Ako želite da napravite snimak samo jednog aktivnog prozora, kliknite na prozor da ga označite, a zatim držite dugme “Alt” i pritisnite dugme “Print Screen” (Alt + PrtScn). Ovo će napraviti snimak samo označenog prozora i takođe ga kopirati u privremenu memoriju.

3. Ako želite da napravite snimak samo određenog dela ekrana, pritisnite dugme “Windows” + “Shift” + “S”. Ovo će aktivirati alat za snimanje ekrana. Kliknite i povucite miša preko dela ekrana koji želite da snimite. Snimak će se automatski kopirati u privremenu memoriju.

Nakon što ste napravili snimak ekrana, možete ga zalepiti direktno u program za obradu slike ili ga sačuvati kao sliku na vašem računaru. Snimak će biti sačuvan u formatu PNG ili JPEG.

Napominjemo da se na nekim tastaturama dugme “Print Screen” može nalaziti pod drugim nazivom, kao što je “PrtSc”, “PrntScrn” ili slično. Ovo zavisi od proizvođača tastature.

Alat za izvlačenje

Alat za izvlačenje je veoma koristan kada pravite snimak ekrana u Windowsu. Ovaj alat vam omogućava da izvučete određeni deo snimka ili da označite i istaknete određene delove na snimku.

Kada pravite snimak ekrana, možete koristiti alat za izvlačenje tako što ćete odabrati opciju “Opcije označavanja” i zatim izabrati željeni oblik i boju. Zatim, jednostavno prevucite kursor preko dela snimka koji želite da označite ili pokrijete određeni deo sa oblikom koji ste izabrali.

Osim označavanja dela snimka, alat za izvlačenje vam omogućava da izvučete određeni deo snimka tako što ćete jednostavno prevući miš preko dela koji želite da izdvojite. Takođe, možete da koristite alat za izvlačenje da biste ispravili eventualne greške ili promenili nešto na snimku.

Sve u svemu, alat za izvlačenje je veoma praktičan kada pravite snimak ekrana u Windowsu, jer vam omogućava da preciznije označite i istaknete određene delove snimka i učinite ga vizuelno privlačnijim.

Kopiranje snimka ekrana u međuspremnik

Napraviti snimak ekrana u Windowsu može biti korisna funkcija za razne namene, od pomoći pri rešavanju tehničkih pitanja i oglašavanja do deljenja slika sa prijateljima. Međutim, jedna funkcija koja se često zaboravlja je kopiranje snimka ekrana u međuspremnik.

Kada napravite snimak ekrana, otvoriće vam se alat za obradu snimka, koji vam omogućava da ga sačuvate u određenom formatu ili ga podelite putem društvenih mreža ili e-pošte. Međutim, ako jednostavno želite da snimak ekrana ubacite u dokument ili ga pošaljete u program za obradu slika, kopiranje u međuspremnik je mnogo brži i lak način da postignete svoj cilj.

Da biste kopirali snimak ekrana u međuspremnik, jednostavno kliknite na dugme “Kopiraj” u alatu za obradu snimka ekrana. Nakon što ste to uradili, snimak ekrana će biti smešten u međuspremniku i možete ga zatim nalepiti u željeni dokument, e-poštu ili program za obradu slika.

Kopiranje snimka ekrana u međuspremnik može biti korisna funkcija koja će vam uštedeti vreme i olakšati postupak deljenja i obrade slike. Isprobajte ovu funkciju idući put kada napravite snimak ekrana u Windowsu i uverite se u njen učinak.

Programi za snimanje ekrana u Windowsu

Kada je u pitanju snimanje sadržaja ekrana u Windows operativnom sistemu, postoji više programa koji vam to omogućavaju na jednostavan način. Evo nekoliko popularnih alata koje možete isprobati:

1. Windows 10 Xbox Game Bar – Ova aplikacija dolazi s Windows 10 operativnim sistemom i omogućava vam snimanje ekrana, zvuka i video igara. Jednostavno pritisnite Windows + G da biste je otvorili.

2. OBS Studio – Open Broadcaster Software (OBS) Studio je besplatni open-source program koji je idealan za snimanje video zapisa, streaming i snimanje ekrana. Ima mnoge napredne mogućnosti i koriste ga mnogi YouTuberi.

3. Camtasia – Komercijalni program koji je dizajniran za snimanje ekrana i uređivanje video zapisa. Prilično je skup, ali ima mnoge napredne funkcije i možete dobiti probnu verziju.

4. Bandicam – Još jedan komercijalni program koji ima funkcije snimanja ekrana i video igara. U poredjenju sa drugim programima svoju prednost u uštedi prostora na disku.

Bilo koji od ovih programa je dobar za snimanje sadržaja ekrana u Windowsu, samo odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i vašem budžetu.

Greenshot

Jednostavno i besplatno rešenje za pravljenje snimaka ekrana u Windowsu je Greenshot. Ovaj program omogućava precizno i brzo pravljenje snimaka ekrana, kao i njihovu obradu prema potrebi.

Kada instalirate Greenshot, možete pristupiti snimanju ekrana klikom na odgovarajuću ikonu u programskoj traci ili pritiskom na prečicu koja se pojavljuje prilikom instalacije. Zatim, jednostavnim pokretom miša obeležite deo ekrana koji želite da snimite i Greenshot će kreirati sliku koju možete sačuvati ili odmah deliti.

Ali, Greenshot nudi i mnoge napredne opcije za obradu slika. Možete pomerati, rotirati, skalirati i dodavati tekst, kao i brisati neželjene delove snimka. Takođe, Greenshot ima i unapred definisane šablone za snimke određenih prozora i programa, što može znatno olakšati proces snimanja.

Sve u svemu, Greenshot je moćan alat koji ćete uvek želeti u svom alatkastom setu. Besplatan je, jednostavan za upotrebu, a istovremeno nudi mnoge napredne mogućnosti za snimanje i obradu slika.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu