Kako formatirati računar

Ako imate problema sa računarom ili želite da obnovite njegove performanse, formatiranje je korak koji bi trebalo da razmotrite. Formatiranje briše sve podatke na računaru i vraća ga u fabričko stanje. Ali kako formatirati računar bez gubitka važnih podataka? U ovom članku ćemo vam pokazati korake za uspešno formatiranje računara i neke savete za backup podataka.

Kako formatirati Mac možete videti u ovom članku.

Predoperativne mere

Pre nego što krenete sa operacijom čišćenja i formatiranja vašeg računara, potrebno je preduzeti neke predoperativne mere kako biste osigurali da proces bude što bezbedniji i efikasniji.

Prva stvar koju treba uraditi jeste da napravite rezervnu kopiju podataka. Ukoliko vam je potreban neki fajl koji ste slučajno izbrisali ili vam je sistem zakazao tokom procesa, ova kopija će biti od velike koristi. Možete napraviti backup na eksternom hard disku, USB-u ili u cloud-u.

Takođe, preporučuje se da napravite listu instaliranih programa koje želite da sačuvate nakon formatiranja i neophodnu dokumentaciju. To će vam pomoći da se lakše organizujete nakon instalacije sistema i dodavanja programa.

Još jedna važna mera jeste deinstalacija aplikacija koje ne koristite ili koje vam nisu potrebne. Time ćete osloboditi prostor na hard disku i ubrzati rad sistema nakon formatiranja.

Na kraju, kada ste sigurni da ste obavili sve neophodne predoperativne mere, možete krenuti u proces formatiranja. Sačuvajte važne podatke, priredite listu instaliranih programa i uklonite neželjene aplikacije kako biste osigurali da proces bude brz i efikasan, a vaš računar ponovo postane siguran i funkcionalan.

Kako formatirati računar: Windows 10

Formatiranje računara može biti korisno kada želite da obrišete sve podatke sa hard diska i vratite uređaj u fabričko stanje ili kada imate problema sa softverom koje ne možete rešiti drugačije. Ovaj članak će se fokusirati na proces formatiranja računara sa Windows 10 operativnim sistemom.

Pre nego što započnete proces formatiranja, važno je da napravite sigurnosnu kopiju svega što želite da sačuvate, kao što su dokumenti, fotografije i muzika. Ako ne želite da ih prebacujete na eksterni uređaj, možete ih sačuvati u cloud servisima ili na drugom računaru.

Sledeći korak je da pronađete USB instalacioni medijum sa Windows 10 operativnim sistemom. Možete da preuzmete instalaciju sa oficijalnog Microsoft-ovog sajta ako nemate disk ili USB. Zatim trebate da restartujete računar i pristupite BIOS-u kako biste promenili raspored povezivanja uređaja i omogućili instalaciju operativnog sistema sa USB-a.

Nakon što startujete računar sa USB medijumom, potrebno je da pratite uputstva za instalaciju koje će vas voditi kroz proces formatiranja i instaliranja operativnog sistema. U ovom procesu dobićete opciju da obrišete sve fajlove sa diska i formatirati ga kao novi.

Kada se proces instalacije završi, vaš računar će se restartovati i možete početi sa podešavanjem sistema, instaliranjem drajvera i softvera koje želite. Važno je napomenuti da formatiranje računara briše sve podatke sa diska, pa se savjetuje da pažljivo razmislite i sigurnosno kopirate sve što vam je važno pre nego što pokrenete ovaj proces.

Kako formatirati računar: Windows 7

Ako koristite operativni sistem Windows 7, a želite da obrišete sve podatke i obnovite vaš računar na početne postavke, formatiranje je jedna od opcija. Ovaj proces će obrisati sve podatke sa hard diska i vratiti operativni sistem na fabrička podešavanja. Preformatiranjem vašeg računara možete da uklonite viruse, bagove u sistemu i ostale probleme.

Pre početka formatinga, važno je da napravite sigurnosne kopije svih važnih podataka ili prebacite sve podatke na eksterni hard disk. Nakon toga, treba da se prijavite kao administrator i pristupite “Disk Management” opcijama. Kliknite na “Start”, a zatim desnim klikom miša izaberite “Computer”. Kliknite na “Manage”, pa potom “Disk Management”.

Dalje, desnim klikom miša izaberite disk koji želite da formatirate i izaberite “Format”. Odaberite “NTFS” kao vrstu sistema datoteka i kliknite “Start”. Nakon formatiranja diska, operativni sistem Windows 7 će se instalirati ponovo.

Ovaj proces može da potraje nekoliko sati, tako da budite strpljivi. Nakon instalacije, računar će biti osvežen i spreman za upotrebu. Zbog toga je formatiranje računara korisna i efikasna opcija kako biste rešili probleme na vašem računaru i vratili ga u prvobitno stanje.

Kako formatirati računar iz BIOS-a

Ukoliko želite da formatirate računar, postoji više načina da to učinite. Jedan od njih je formatiranje iz BIOS-a. Ovaj proces se izvodi pomoću operativnog sistema Windows i rezultira brisanjem svih podataka sa hard diska i reinstalacijom sistema.

Da biste formatirali računar iz BIOS-a, prvo je potrebno da uđete u BIOS. Da biste to uradili, restartujte računar i nakon što se učita inicijalni ekran, pritisnite odgovarajući taster koji vam se prikazuje (najčešće F2, F10, DEL ili ESC).

Kada se pojavi BIOS meni, navigirajte do opcije “Boot” ili “Start-up” i izaberite primarni uređaj za boot, tj. onaj sa kojeg se računar podiže (najčešće hard disk). Zatim izaberite “Save and Exit” kako biste sačuvali izmene i izašli iz BIOS-a.

Kada se računar ponovo pokrene, utaknite Windows instalacioni medijum u drajv i restartujte računar. Pojavljuje se poruka koja vas pita da li želite da instalirate operativni sistem sa medijuma. Potvrdite ovu opciju i praćenjem instrukcija instalirajte operativni sistem. Kada se proces završi, vaš računar će biti formatiran i spreman za korišćenje.

Kako formatirati Mac

Ako imate Mac računar i planirate da ga prodate, poklonite ili jednostavno želite da izvršite čišćenje sistema, možda ćete morati da formatirate svoj hard disk. Formatiranje Mac računara nije tako teško kao što zvuči, a ovaj proces će vam pomoći da dobijete čistu instalaciju sistema i oslobodite prostor na hard disku.

Prvo što treba da uradite je da napravite sigurnosnu kopiju svih važnih podataka. Nakon toga, pokrenite računar sa OS X Recovery sistemom. Da biste pristupili ovom režimu, restartujte vaš Mac i pritisnite Command + R čim se pojavi zvuk upozorenja.

Zatim uđite u Disk Utility aplikaciju, pronađite hard disk koji želite da formatirate i izaberite opciju Erase. Pazite da izaberete formatiranje sa opcijom Mac OS Extended (Journaled) i na kraju kliknite na Erase.

Kada formatiranje bude završeno, možete napustiti Disk Utility i nastaviti sa instalacijom sistema. Sledite uputstva na ekranu i kada budete traženi da izaberete gde želite da instalirate sistem, odaberite novi hard disk koji ste upravo formatirali.

Na kraju, kada se instalacija završi, vaš Mac računar će biti potpuno formatiran i spreman za upotrebu!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu