Besplatni programi za video montažu

U ovom članku ćemo vam preporučiti nekoliko besplatnih programa za video montažu koji će vam omogućiti da profesionalno editujete svoje video snimke bez ikakvih troškova. Bez obzira na to da li ste početnik u ovom poslu ili iskusni video editor, ovi programi će vam pomoći da unapredite svoje veštine u obradi video materijala. Odaberite program koji vam najviše odgovara i usavršite svoje znanje u oblasti videa.

Ne propustite da saznate Kako iseći video bez preuzimanja programa.

Avidemux (Windows, macOS i Linux)

Avidemux je besplatan i otvoren program za video montažu koji podržava Windows, macOS i Linux operativne sisteme. Ovaj program omogućava korisnicima da jednostavno smanje veličinu video fajla, prebace ga u drugi format, odrežu delove ili dodaju nove delove u postojeći video.

Avidemux ima jednostavan i intuitivan korisnički interfejs, koji je lako razumljiv kako za početnike tako i za naprednije korisnike. Pomoću ovog programa moguće je primeniti različite efekte, poput podešavanja kontrasta, osvetljenja ili boje fajla. Takođe, tu su i standardne video montažne funkcije poput spajanja i odsecanja delova videa, kao i dodavanje titlova.

Korisnici mogu lako prebaciti video fajl u drugi format, kao što su AVI, MPEG, MP4 ili MKV, a program takođe podržava veliki broj audio i video kodeka. Avidemux ima i neke dodatne funkcije, poput sposobnosti za obradu zvuka i podršku za različite tipove podataka.

Generalno, Avidemux je odličan izbor za korisnike koji žele da efikasno obave neophodne izmene na svojim video fajlovima, bez potrebe za skupim softverom.

Wondershare Filmora (Windows i macOS)

Wondershare Filmora je jedan od najpopularnijih programa za video montažu, a prava je poslastica za svakoga ko se bavi kreiranjem video sadržaja. Filmora je jednostavna za korišćenje, intuitivna i poseduje mnoštvo funkcija, što je čini odličnim alatom za početnike, ali i napredne korisnike.

Sa Filmorom možete da kreirate profesionalne video snimke u visokoj rezoluciji, kao i da ih editujete i dodate razne specijalne efekte. Program se može koristiti na Windows i macOS operativnim sistemima sa minimalnim zahtevima za hardversku konfiguraciju, što ga čini pogodnim za širok spektar korisnika.

Filmora poseduje brojne efekte, filtere, titlove, tranzicije i muziku koji su vam potrebni za stvaranje šarmantnih video klipova. Kao dodatak, program ima i brzu izvoznu funkciju, što omogućava lako deljenje video zapisa na društvenim medijima.

Ako želite da unapredite svoju video produkciju i stvorite visokokvalitetne video klipove bez velikih ulaganja, nećete pogrešiti sa Wondershare Filmorom.

Clipify (Windows)

Clipify je besplatan program za video montažu za operativni sistem Windows koji je jednostavan za korišćenje ali ipak nudi napredne opcije za uređivanje videa. Ova aplikacija podržava različite formate video fajlova, uključujući AVI, MP4, MOV i MPEG.

Clipify ima intuitivan interfejs koji olakšava dodavanje video klipova i audio zapisa, dodavanje posebnih efekata i tranzicija, kao i uređivanje i postavljanje audio nivoa. Takođe možete da ubacite tekst i slike u svoj video.

Jedinstvena funkcija Clipify-ja je mogućnost dodavanja 3D efekata, koja je retka kod ostalih besplatnih programa za video montažu. Iako neke opcije možda nisu toliko napredne kao kod nekih profesionalnijih programa, Clipify je savršen za početnike kojima je potreban lagan i funkcionalan program za video montažu.

Lightworks (Windows, macOS i Linux)

Lightworks je izvanredan besplatni program za video montažu na Windows, macOS i Linux operativnim sistemima. Ovaj profesionalni softver se koristi u filmskoj industriji, ali je dostupan i običnim korisnicima za korišćenje na njihovim računarima. On omogućava pristup svim osnovnim funkcijama montaže, kao i nekim naprednim tehnikama.

Lightworks se može pohvaliti sa velikim brojem alata za uređivanje, uključujući “razdvajanje” snimaka, “rezanje”, “spajanje”, “fluidni” prelazi i mnoge druge. Ova aplikacija takođe podržava veliki broj formata za uvoz i izvoz, uključujući HD, 2K i 4K video, te omogućava i upravljanje više kamera.

Lightworks koristi se u nekim od najvećih filmskih produkcija, kao što su Pulp Fiction i The Wolf of Wall Street, pa ovaj program nudi veoma visoke standarde ne samo za profesionalce nego i za obične korisnike. Sastavni je deo ovog editora i VFX softvera, kao i posebna Free versija koja je najbolja opcija za kućnu upotrebu. Dakle, ovo je besplatni program za video montažu koji je profesionalan, jednostavan za korišćenje i sjajan za stvaranje kvalitetnih video sadržaja na vašem računaru.

OpenShot (Windows, macOS i Linux)

OpenShot je besplatan i open-source program za video montažu koji se može koristiti na računarima sa Windows, macOS i Linux operativnim sistemom. Ovaj program nudi širok spektar funkcija koje su potrebne za uređivanje i produkciju različitih tipova video materijala, od kratkih klipova do dužih dokumentarnih filmova.

Sa OpenShot-om korisnici mogu da dodaju različite vrste medija (poput video fajlova, muzike i fotografija) u svoj projekat, koriste šablone, prelaze i specijalne efekte, dodaju animaciju i titlove, podešavaju ritam i brzinu klipova, kao i da eksportuju svoje radove u različitim video formatima.

Još jedna od prednosti ovog programa je njegova jednostavnost u korišćenju. Korisnički interfejs je prijateljski i intuitivan, što ga čini idealnim za početnike i neiskusne korisnike. Takođe, OpenShot ima aktivnu zajednicu korisnika i razvojnih timova koji kontinuirano rade na unapređivanju softvera i stavljaju na raspolaganje tutorijale i vodiče.

Ukratko, OpenShot je kvalitetan program koji se može besplatno preuzeti i koristiti na bilo kom od tri gore navedena operativna sistema, pružajući korisnicima široke mogućnosti za video montažu i izradu kvalitetnih video materijala.

Shotcut (Windows, macOS i Linux)

Jedan od najboljih besplatnih programa za video montažu koji se može koristiti na Windows, macOS i Linux operativnim sistemima je Shotcut. Ovaj program ima veliki broj funkcija koje korisnicima omogućavaju da kreiraju profesionalne video materijale kod kuće ili na poslu.

Shotcut je jedan od najsveobuhvatnijih besplatnih programa za video montažu koji je dostupan na tržištu. Njegova jednostavna korisnička struktura omogućava korisnicima da lako pronađu sve funkcije koje im trebaju, a zahvaljujući širokom spektru alata, moguće je prilagoditi svaki detalj u montaži. Shotcut takođe ima veliki broj filtera, efekata i overley-a koji će uneti dozu kreativnosti u svaki video.

Jedan od najvećih aduta Shotcut-a je njegova sposobnost da radi sa više različitih formata video fajlova, uključujući i one koji nisu podržani od strane drugih programa za editovanje video materijala.

Smatra se da je Shotcut jedan od najboljih izbora za one koji se upuštaju u video produkciju, bilo da su početnici ili profesionalci. Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i širokom spektru alata, ovaj program postaje omiljen izbor mnogih koji žele da stvore savršen video.

Movie Maker (Windows)

Movie Maker je softver za video montažu koji je već instaliran na računarima sa operativnim sistemom Windows. Ovaj program je idealan za početnike, jer je lako korišćenje. Unutar programa se nalazi mogućnost za uređivanje video materijala: dodavanje trajanja, seckanje klipova, dodavanje efekata, muzike, tekstova itd. Program nudi i opciju izvoza u HD kvalitetu, te je moguće kreirati video zapise koji se sastoje od fotografija koje se prezentuju uz odabranu muzičku pozadinu. Kao i većina drugih besplatnih programa za video montažu, i Movie Maker ima određena ograničenja kada je u pitanju izrada srednjih i složenih videa. Međutim, ovo je sjajan program za one koji žele da eksperimentišu i da izraze svoju kreativnost kroz kratke video formate. Ukoliko koristite Windows, a niste do sada isprobali Movie Maker, obavezno ga isprobajte!

Free Video Joiner (Windows)

Free Video Joiner je besplatan program za spajanje video snimaka na Windows operativnom sistemu. Ovaj jednostavan, ali efikasan alat omogućava vam da lako spojite više videa u jednu datoteku.

Jedna od glavnih prednosti programa Free Video Joiner je njegova jednostavnost korišćenja. Jednostavno prevucite i otpustite video snimke u okvir programa, postavite redosled i kliknite na dugme Spajanje. Free Video Joiner će zatim automatski spojiti vaše video snimke u jednu datoteku.

Osim toga, program podržava mnoge popularne video formate, uključujući MP4, AVI, WMV, MOV i MPEG. To znači da možete lako spojiti video snimke snimljene različitim uređajima i u različitim formatima.

Free Video Joiner takođe vam omogućava da podesite i kvalitet output datoteke, na primer, možete izabrati rezoluciju ili kvalitet videa. Ovaj program je jednak za početnike i za napredne korisnike koji žele da odrade jednostavan zadatak spajanja videa bez trošenja novca na razne profesionalne softvere.

Ukratko, ako tražite besplatan i jednostavan program za spajanje video snimaka, Free Video Joiner je dobra opcija za vas.

iMovie (macOS)

iMovie je besplatni program za video montažu koji dolazi instaliran na svakom Mac računaru. Ovaj program je idealan za početnike u svetu video montaže jer ima jednostavan interfejs, ali i napredne opcije koje će zadovoljiti i iskusnije korisnike.

U iMovie-u možete jednostavno i brzo uređivati i montirati video materijale, dodavati efekte, prelaze, muziku i tekst. Takođe, program ima mogućnost korišćenja green screena što vam omogućava da iza sebe postavite bilo koju sliku ili video zapis.

Jedna od najkorisnijih opcija u iMovie-u je automatsko kreiranje trejlera. Dakle, ako imate veći broj video zapisa koje želite da spojite u jednu priču, možete koristiti ovu opciju i program će vam kreirati profesionalni trejler sa generisanim efektima.

iMovie takođe ima podršku za 4K video zapis, što znači da možete montirati materijale snimljene vrhunskom kvalitetom.

Ukratko, iMovie je odličan program za svakog korisnika koji želi da kreira kvalitetan i profesionalan video sadržaj, a ne želi ništa da plati.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu