Kako preuzeti Windows 11

Windows 11 je najnovija verzija operativnog sistema kompanije Microsoft koja donosi niz novih funkcija i poboljšanja u odnosu na prethodni Windows 10. Ako želite da nadogradite svoj računar na ovu verziju, ovaj članak će vam objasniti korake koje treba da preduzmete. Uz pomoć ovog vodiča, moći ćete da lako preuzmete i instalirate Windows 11 na vašem računaru.

Kako da instalirate Windows 11

Ukoliko želite da ažurirate svoj računar na ovaj novi operativni sistem, potrebno je da preduzmete nekoliko koraka.

Prvi korak je da proverite da li vaš računar ispunjava minimalne sistemski zahteve za Windows 11. Ukoliko niste sigurni, možete da koristite Microsoft-ov alat za proveru kompatibilnosti. Ovaj alat će vam reći da li će Windows 11 raditi na vašem računaru i ukoliko ne, koje su komponente koje trebate da nadogradite.

Nakon toga, potrebno je da preuzmete Windows 11 instalacioni fajl sa Microsoft-ovog zvaničnog sajta. Instalacioni fajl je obično veličine nekoliko gigabajta i može potrajati nekoliko sati da se preuzme.

Zatim, uz pomoć Microsoft-ovog alata za kreiranje medija, kreirajte bootabilni USB sa preuzetim instalacionim fajlom. Kada je USB spreman, restartujte vaš računar i uđite u BIOS podešavanja da biste izabrali da se računar bootuje sa USB-a.

Nakon što uspešno instalirate Windows 11, potrebno je da aktivirate operativni sistem. Možete da koristite vašu postojeću licencu za Windows 10 ili da kupite novu licencu za Windows 11 ako je potrebno.

Sve u svemu, instalacija Windows 11 na vaš računar nije teška ukoliko sledite ove korake. Ipak, pre nego što krenete u ovaj proces, važno je da sačuvate sve važne fajlove i napravite backup podataka kako biste izbegli gubitak podataka.

Minimalni sistemski zahtevi za Windows 11

Minimalni sistemska zahtevi za Windows 11 uključuju procesor sa podrškom za 64-bitnu arhitekturu, 4 GB RAM-a i najmanje 64 GB skladišnog prostora. Takođe je potrebno imati grafičku karticu koja podržava DirectX 12 ili noviju verziju i ekran rezolucije od 720p. Za korišćenje nekih funkcija, kao što su Windows Hello i Cortana, potrebna je kompatibilna kamera i mikrofon.

S druge strane, za optimalno iskustvo korišćenja Windows 11 preporučuju se najmanje osam gigabajta RAM-a i 128 GB skladišnog prostora. Takođe, može biti korisno da grafička kartica podržava WDDM 2.0.

Iako je moguće instalirati Windows 11 na starijim računarima, stariji modeli možda neće u potpunosti podržavati sve nove funkcije operativnog sistema. Stoga bi bilo dobro proveriti da li vaš računar ispunjava minimalne sistemske zahteve pre nego što se odlučite za nadogradnju.

Da li je Windows 11 besplatan

Microsoft je najavio izlazak Windows 11 operativnog sistema 5. oktobra 2021. godine, a od tada mnogi korisnici se pitaju da li će moći da ga preuzmu besplatno. Srećom, Microsoft je potvrdio da će svi korisnici sa licenciranim verzijama Windowsa 10 i Windowsa 7 (uključujući Professional i Enterprise verzije), moći da nadograde svoj sistem na Windows 11 potpuno besplatno.

Međutim, za korisnike koji nemaju licencirane verzije Windowsa ili koriste starije verzije operativnog sistema, postoji mogućnost da će morati da plate za nadogradnju. Microsoft će izdati posebnu verziju Windows 11, nazvanu Windows 11 Home, koja će koštati oko 139 dolara, a verzija Windows 11 Pro će biti dostupna za oko 199 dolara.

Uz besplatnu nadogradnju za postojeće korisnike, Microsoft je takođe najavio da će ponuditi novu opciju pretplate koja se zove Windows 365, koja će omogućiti korisnicima da koriste Windows kao uslugu uz plaćanje mesečne pretplate. Ova opcija će biti dostupna za sve korisnike, ne samo za one koji žele da pređu na Windows 11 operativni sistem.

Ukratko, Windows 11 će biti besplatan za onog ko ima licenciranu verziju Windowsa 10 ili 7, a za one koji nemaju, nadogradnja će koštati nešto novca. Takođe, Windows 365 će biti nova opcija za korisnike koji žele da koriste Windows kao uslugu uz plaćanje mesečne pretplate.

Kako ponovo pokrenuti Windows 10 možete pročitati u ovom članku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu