Kako identifikovati nepoznat broj

Često se događa da dobijemo poziv ili poruku od nepoznatog broja, što može biti vrlo frustrirajuće. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možemo identifikovati tu osobu ili preduzeće koje nas kontaktira. Ovaj članak će predstaviti neke od najefikasnijih načina za otkrivanje identiteta nepoznatog broja i pomoći vam da se osećate sigurnije i manje opterećeno nepoznatim pozivima i porukama.

Više detalja na temu Kako sakriti broj telefona pročitajte ovde.

Kako identifikovati nepoznat broj

Identifikovanje nepoznatog broja danas je jednostavnije nego ikada pre. Postoji više načina da saznate ko vas je pozvao, ali najčešći i najjednostavniji način je korišćenje aplikacija za identifikaciju poziva.

Aplikacije poput “Truecaller”, “Caller ID” i “Hiya” su samo neke od popularnih opcija koje vam omogućavaju da saznate ko vas je pozvao. Ove aplikacije koriste bazu podataka sa više miliona brojeva telefona kako bi identifikovale nepoznate brojeve.

Druga opcija za identifikovanje nepoznatog broja je korišćenje javnih telefonskih imenika. Na primer, postoji nekoliko sajtova poput “Zuti Strani” i “Imenik brojeva” koji vam omogućavaju da pretražite bazu podataka i saznate čiji je broj telefona.

Uz ove mogućnosti, možete pozvati i telefonsku kompaniju i tražiti informacije o broju koji vas je pozvao. Ova opcija može biti korisna u situacijama kada je broj koji vas je pozvao registrovan na poslovnu ili državnu organizaciju.

Ukratko, identifikovanje nepoznatog broja je lako i ne zahteva veliki napor. Upotreba aplikacija za identifikaciju poziva i javnih telefonskih imenika su najlakši načini za brzo saznavanje ko vas je pozvao.

Aplikacije za identifikaciju nepoznatog broja

U današnje vreme, tehnologija nam omogućava da lakše i brže identifikujemo nepoznate brojeve koji nas zovu. Postoji veliki broj aplikacija koje nam pomažu u tom procesu, od kojih su neke besplatne, a neke se plaćaju.

Jedna od najpopularnijih aplikacija za identifikaciju nepoznatog broja je “Truecaller“. Ova aplikacija omogućava korisnicima da vide ko ih zove pre nego što se javi na poziv. Ona takođe blokira pozive i SMS poruke od spam brojeva, što je veoma korisno.

Druga popularna aplikacija je “Whoscall“. Ova aplikacija takođe omogućava korisnicima da vide ko ih zove pre nego što se javi na poziv. Uz to, aplikacija ima i funkciju “umetaka”, što znači da korisnici mogu da dodaju informacije o nepoznatim brojevima koje su dobili od drugih korisnika aplikacije.

Postoje i druge aplikacije poput “Hiya” i “Caller ID”, koje nude slične funkcije kao i “Truecaller” i “Whoscall”. Važno je napomenuti da ove aplikacije ne funkcionišu savršeno i da ponekad mogu dati pogrešne informacije, ali svakako su korisne i mogu imati mnogo prednosti.

Uz ove aplikacije, postoji još nekoliko načina da se identifikuje nepoznat broj, kao što je traženje broja na vebu ili kontaktiranje operatera. Međutim, ako želite da brzo i efikasno saznate ko vas zove, aplikacije za identifikaciju nepoznatog broja su najbolja opcija.

Identifikacija nepoznatog broja bez aplikacije

Ako vas nepoznat broj zove na telefon ili šalje poruke, a nemate instaliranu aplikaciju za identifikaciju brojeva, postoji nekoliko načina kako da saznate ko stoji iza njega.

Prvo, probajte da ukucate broj u pretraživač na internetu. Moguće je da se radi o broju neke kompanije ili organizacije koja ima javno dostupan kontakt.

Drugo, pozovite broj i pitajte ko vas zove. Moguće je da je reč o pogrešnom broju ili da neko želi da vas kontaktira u vezi sa nečim.

Treće, tražite informacije od vašeg telefonskog provajdera. Oni mogu imati detaljnije informacije o broju, uključujući ime i adresu vlasnika broja.

Četvrto, obratite se policiji ukoliko smatrate da se radi o nelegalnoj aktivnosti, kao što su pretnje ili zlostavljanje.

Iako su ove metode korisne, uvek je najbolje biti oprezan kada kontaktirate nepoznati broj. Nikada ne otkrivajte lične informacije ili ne dajte novac dok ne budete sigurni da je zaista reč o poštenoj osobi ili kompaniji.

Ostala rešenja za identifikaciju nepoznatog broja

Pored programa za identifikaciju poziva koje smo već pomenuli, postoje i druga rešenja za ovaj problem.

Jedna od opcija je da pitate poznanike ili članove porodice da li prepoznaju broj koji vas zove. To je naročito korisno ako očekujete poziv od nekoga koga znate ili čije broj poznajete, a ne možete ga prepoznati zbog nepoznatog broja.

Druga opcija je da pretražujete Internet kako biste pronašli informacije o broju koji vas zove. Postoje mnoge web stranice i aplikacije koje vam omogućavaju da unesete broj telefona i pronađete ime osobe koja ga koristi. Međutim, ove informacije nisu uvek verodostojne, tako da ih treba koristiti samo kao dodatni izvor informacija.

Ako ste zabrinuti zbog nepoznatog broja koji vas zove, možete ga blokirati na svom telefonu. To će sprečiti da vas dalje uznemirava. Takođe, ako se radi o neželjenom pozivu, možete kontaktirati svoj mobilni operater i prijaviti ga kao spam ili prevaru.

U svakom slučaju, imajte na umu da je vaša bezbednost najvažnija. Ako sumnjate u poziv ili ne prepoznajete broj koji vas zove, nemojte odgovarati na poziv i ne delite svoje lične podatke.

Kako identifikovati privatni broj na fiksnom telefonu

Kada primite poziv na fiksni telefon sa privatnog broja, možda ćete biti skeptični oko odgovaranja na poziv. Međutim, postoje načini da identifikujete ovakve pozive.

Prvo, proverite da li vaš telefonski uređaj poseduje funkciju identifikacije poziva. Ukoliko on to ne omogućava, kontaktirajte svog operatera kako biste zatražili aktivaciju dodatnih funkcija identifikacije poziva.

Drugim stapom možete pokušati da otkrijete privatni broj korišćenjem besplatnih online telefonskih imenika. Ovi imenici mogu vam pomoći u identifikaciji brojeva pozivaoca koji se nalaze u javnom registru. Međutim, ukoliko je broj privatni, ovi imenici neće moći da vam pomognu.

Na kraju, ne morate da odgovorite na poziv sa privatnog broja ukoliko se ne osećate sigurnim. Ukoliko neko zaista želi da vas kontaktira, može vam poslati poruku ili preko drugih kanala obavestiti o svom pozivu.

Kako identifikovati nepoznat broj koji je pozvao

Nepoznati pozivi su prisutni gotovo svakodnevno, pa je važno znati kako ih prepoznati i identifikovati. Jedna od najboljih opcija za ovo je korišćenje aplikacija koje vam mogu pomoći u identifikaciji nepoznatih poziva.

Postoje neke značajke koje će vam reći da li je poziv koji ste primili legitimni ili ne. Na primer, ako pozivatelj ostavlja dugotrajne pauze tokom razgovora, ili ako se stvari ne čine pravim, to su znaci da nešto nije u redu. Takođe možete pretražiti telefonski broj pozivatelja na internetu ili koristiti aplikacije koje nude retrovizor telefonskih brojeva.

Aplikacije koje se koriste za identifikaciju nepoznatih brojeva postaju sve popularnije i efikasnije. One vam daju informacije o tome ko stoji iza broja, kao i o tome da li je broj povezan sa spam pozivima, prevarama ili zahtevima za donacije.

Nekoliko osnovnih koraka koje možete preduzeti kako biste identifikovali nepoznat broj jeste da proverite da li ste upoznati sa pozivateljem i da li je broj registrovan na nekoj od javnih baza podataka. Ako se radi o nepoznatom broju i susrećete se sa neprijatnim ili sumnjivim pojedincem, izbegavajte davanje ličnih podataka i zatražite policijsku pomoć, ako je to potrebno. 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu