Programi za transkripciju

Transkripcija je proces pretvaranja govornog jezika u pisani oblik. Ovaj proces može biti dug i zamoran, ali uz pomoć softvera za transkripciju, ovaj zadatak može postati mnogo lakši i brži. Postoji mnogo programa za transkripciju koji mogu biti korisni za istraživače, novinare, prevodioce i druge koji se bave obradom govornog materijala. U ovom članku ćemo istražiti neke od najpopularnijih programa za transkripciju i razmotriti prednosti i mane svakog od njih.

Šta je Diktafon i čemu on služi, saznajte putem ovog linka.

Besplatni programi za transkripciju

Sve vrste profesija i delatnosti po nekad su bile povezane sa transkripcijom – pretvaranjem govora i zvuka u pisani tekst. Kako su arhivi postajali sve opširniji, a tehnologija sve naprednija, tako su se pojavljivali novi programi koji olakšavaju ovaj proces. Sada, ne morate obratiti se profesionalnim transkriptorima ili trošiti nepotrebno vreme pretvarajući audio zapise u pisani oblik. Postoje brojni besplatni programi za transkripciju koji vam mogu pomoći uvek kada vam zatreba.

Ovi programi za transkripciju su dizajnirani tako da vam olakšaju proces transkripcije, bez obzira da li ste početnik ili iskusni transkriptor. Oni nude različite funkcije kao što su unos zvuka u različitim formatima, automatska prepoznavanje govora, uređivanje i formatiranje teksta, ubrzanje procesa transkripcije i još mnogo toga. Takođe, ovi programi su laki za korišćenje i trude se da vam uštede vreme koje možete da iskoristite na vaše druge aktivnosti.

Ako želite eksperimentisati sa ovim programima ili trebate pomoć pri transkripciji, besplatni programi za transkripciju su savršeno rešenje za vas. Odaberite program koji odgovara vašim potrebama i počnite sa svojim prvim transkriptom!

Express Scribe (Windows/macOS)

Express Scribe je popularan program za transkriptiranje audio snimaka na Windows i macOS platformama. Ovaj program omogućava korisnicima da efikasno i jednostavno podesite brzinu izgovora, pauze i pretrčavanje kroz audio materijal. Jedan od ključnih razloga zbog kojih se Express Scribe često koristi jeste njegova integracija sa različitim profesionalnim uređajima poput pedala za kontrolu reprodukcije, koja omogućava korisnicima da ruke slobodno koriste tokom transkripcije.

Korisnici takođe mogu koristiti Express Scribe da bi označili dijelove zvučnog snimka, dodali glasovne komentare ili jednostavno označili određene dijelove za kasnije pregledavanje. Softver takođe ima ugrađene alate za pretraživanje u tekstu, automatsko prebacivanje između različitih zvukovnih datoteka i integraciju sa drugim alatima za transkripciju.

Express Scribe program je vrlo prilagodljiv i jednostavan za konfiguraciju, a uz to je dostupan i u besplatnoj verziji sa osnovnim opcijama. Napredne funkcije poput automatskog prepoznavanja govora (u potpunosti automatska transkripcija) dostupne su u plaćenoj verziji ovog programa. Uz svoju intuitivnu platformu i korisnička podrška, Express Scribe je jedan od najboljih programa za transkripciju za korisnike sa svim nivoima stručnosti.

Listen N Write (Windows)

Listen N Write (Windows) je besplatan program koji je posebno dizajniran da pomaže u transkripciji. Ovaj program ima nekoliko funkcija koje olakšavaju rad, uključujući mogućnost postavljanja vremena i usporene reprodukcije. Takođe, obezbeđuje mogućnost rada sa više formata fajlova, uključujući WAV, MP3, WMA i OGG. Ovaj alat omogućava i kreiranje oznaka na određenom mestu u fajlu, što je od velike pomoći prilikom prelaska na sledeću sekciju. Listen N Write omogućava i istovremeni prikaz teksta i zvuka, što olakšava proces transkripcije. Ovaj program je jednostavan za korišćenje i pogodan za sve koji se bave transkripcijom, bez obzira na nivo iskustva. Sve u svemu, Listen N Write je pouzdan i efikasan alat za transkripciju.

oTranscribe (online)

oTranscribe je besplatna online platforma za transkripciju koja korisnicima omogućava da jednostavno i efikasno prebacuju audio i video fajlove u tekstualni format. Ova platforma nudi korisnicima niz funkcija koje olakšavaju i ubrzavaju proces transkripcije, kao što su brzo prolaženje kroz audio ili video materijal, pauziranje, brzo vraćanje i ubrzavanje reprodukcije. Takođe, oTranscribe korisnicima omogućava da vrše bukvalno formatiranje, povezivanje i deljenje transkripta. Jedan od najznačajnijih prednosti ove platforme jeste to što se sve korisničke informacije skladište na samom računaru, čime se garantuje privatnost i sigurnost podataka. Osim toga, oTranscribe je posebno izuzetan za one koji ne žele da instaliraju softver na svoj računar, jer se ovaj program može koristiti putem web pretraživača na svim vrstama uređaja, uključujući desktop računare, laptopove i mobilne telefone.

Plaćeni programi za transkripciju

Plaćeni programi za transkripciju su često komercijalni alati koji se koriste u profesionalne svrhe. Ovi programi obično pružaju napredne funkcije, kao što su automatsko prepoznavanje govora i prevođenje, što olakšava proces transkripcije. Osim toga, ovi programi obično nude pouzdanu podršku, ažuriranja i često su opremljeni korisničkim servisom. Međutim, ovi programi mogu biti skupi i nisu uvijek ekonomični za ljude koji rade projekte s nižim budžetom. Najpopularniji plaćeni programi za transkripciju uključuju Dragon NaturallySpeaking, Trint, Temi i Express Scribe. Ovi programi donose različite značajke, pa je važno pažljivo procijeniti opcije prije nego što se odlučite za kupovinu. Od tehničke podrške do toga da prilagodite brzinu ubrzavanja i usporavanja zvuka, funkcije se razlikuju od programa do programa, stoga je važno odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama.

Amberscript (Online)

Amberscript je jedna od najpopularnijih online platformi za transkripciju. Njihov automatski sistem za transkripciju koristi veštačku inteligenciju i duboko učenje kako bi pretvorio audio i video zapise u tekstualni format. Amberscript nudi mogućnost uređivanja i dodavanja ispravki u transkriptu kako bi se postigla tačnost. Takođe, platforma nudi mogućnost prevođenja transkriptova na više od 30 jezika. Amberscript je izuzetno jednostavan za upotrebu, nema ograničenje dužine audio ili video zapisa, a cena je pogodna za sve budžete – postoji besplatna varijanta, ali i plaćene opcije koje nude dodatne funkcije kao što su automatsko prepoznavanje govornika i brza integracija sa drugim sistemima za skladištenje podataka. Sve u svemu, Amberscript je pouzdan, lako dostupan i efikasan alat za sve one koji imaju potrebu za brzim i preciznim transkripcijama.

Aplikacije za transkripciju

Aplikacije za transkripciju su programi za računare ili mobilne uređaje koji služe za pretvaranje govora u tekst. Ove aplikacije su korisne za svakog ko želi da bude produktivniji u svom radu i uštedi dragoceno vreme. Uz ovakve aplikacije možete obaviti posao transkripcije mnogo brže nego što bi to bio slučaj ručnim pisanjem.

Aplikacije za transkripciju koriste tehnologiju prepoznavanja govora koja pretvara izgovorene reči u tekst na ekranu uređaja. Ovo je idealno za studente, novinare, pisce, prevodioce i druge profesionalce koji se bave pisanjem i kojima je potrebno da brzo prenesu govor u tekst. Takođe, ove aplikacije su korisne za osobe sa oštećenim sluhom koje žele da razumeju govornike na TV-u ili u živoj komunikaciji.

Aplikacije za transkripciju su lako dostupne i besplatne za korišćenje. Postoje i plaćene verzije koje pružaju naprednije funkcionalnosti poput prepoznavanja glasa sa većom preciznošću i mogućnosti prevođenja teksta na druge jezike. Ukoliko želite da poboljšate efikasnost svog rada, isprobajte aplikacije za transkripciju već danas i ubrzajte svoje pisanje.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu