Kako radi Twitch

Twitch je platforma za strimovanje uživo koja pruža priliku korisnicima da gledaju i prate različite vrste sadržaja, uključujući igranje video igara, muzičke nastupe, umetničke performanse, razgovore i još mnogo toga. Twitch je popularna među gejmerima koji stvaraju i emituju sadržaj za svoje fanove, ali je postao sve popularniji zbog različitih sadržaja. U ovom članku ćemo se baviti razumevanjem kako Twitch funkcioniše i šta korisnici mogu očekivati od ove platforme uživo.

Šta je Twitch i kako radi

Twitch je popularna platforma za striming koju koristi online zajednica širom sveta. Glavni fokus ove platforme je na striming uživo video igara ili takozvanih “streamer-ima” koji prenose svoje aktivnosti dok igraju igrice. Međutim, Twitch je prerastao u mnogo više od toga.

Korisnici Twitch-a mogu da strimuju sve što žele, uključujući i razgovore, prezentacije, kvizove, muziku itd. Postoji mogućnost za interakciju u realnom vremenu sa publikom, koja može da komentariše i šalje poruke kroz chat funkciju.

Twitch funkcionše tako što korisnici koji žele da strimuju treba da imaju odgovarajući softver i opremu. Prenose svoj sadržaj kanalom na Twitch-u, koji je vidljiv drugim korisnicima platforme. Postoji mogućnost monetizacije prenosa, što znači da streamer-i mogu da zarade novac od reklama, pretplata i donacija.

Primarni cilj Twitch-a je da stvori i održi zajednicu koja se okuplja oko zajedničkih interesa. Ovo se postiže kroz interakciju između streamer-a i publike, a Twitch obezbeđuje alate za organizovanje događaja u okviru platforme, kao što su turniri, pitanja i odgovori, sesije za razgovor sa publikom, itd.

Ukratko, Twitch je platforma za strimovanje koja je namenjena kreiranju, deljenju i razmeni sadržaja između korisnika koji dele zajedničke interese i strasti.

Kako funkcioniše monetizacija na Twitch-u

Monetizacija na Twitch-u je proces kroz koji streameri zaradjuju novac. Postoji nekoliko načina da se monetizuje na Twitch-u, od kojih su najpopularniji Ads (oglašavanje), donacije i izvorni sadržaj.

Kao i na drugim platformama, Ads na Twitch-u vam omogućavaju da zaradite novac od oglašavanja. Oglasi se prikazuju svakih 10-15 minuta i trajanje im varira od jednog do tri minuta. Streamer dobija deo prihoda od oglašavanja koji Twitch uzima.

Pošto Twitch povremeno menja svoje modele zarade, streameri su se, kao jedan od načina da zarade novac, okrenuli ka donacijama. Donacije su u potpunosti u rukama gledalaca i streamera. U većini slučajeva, gledaoci su u mogućnosti da prilože svoj novac putem PayPal-a ili kreditnih kartica. Streamer dobija celokupni novac, ali mora da plati proviziju PayPal-u ili drugom servisu za plaćanje.

Izvorni sadržaj ili “merch” takođe može pomoći streameru da zaradi novac. To su proizvodi kao što su majice, šolje sa logom streamera, plišane igračke i druge stvari koje su specifične za streamera. Kao i kod donacija, glavni izvor prihoda dolazi od gledalaca koji kupuju ovu robu od streamera ili njihovih partnera.

Monetizacija na Twitch-u nije uvek laka, ali ako se streamer zaista posveti svom kanalu i gledaocima, mogućnosti za zaradu su neograničene.

Kako radi Twitch Studio

Twitch Studio je besplatan softver za strimovanje koji je razvio sam Twitch. Namenjen je pre svega početnicima i manje iskusnim korisnicima koji žele jednostavniji način za kreiranje i emitovanje sadržaja na ovoj platformi.

Jedna od glavnih prednosti Twitch Studija je jednostavna i intuitivna upotreba. Korisnici će naći lako put do funkcija za podešavanje mikrofona, kamere, podesiti video i audio postavke i sl. Pozitivno je što se pored toga, dizajn Twitch Studija nije konfuzan, već pruža korisnicima uredno raspoređene opcije i jasne upute za rad.

Osim toga, Twitch Studio pruža korisnicima mnogo predložaka koji olakšavaju korisnicima korišćenje različitih elemenata koji se pojavljuju u strimu. Na primer, korisnici mogu birati između različitih pozadina ili ih sami kreirati prema svom ukusu.

Takođe, Twitch Studio nudi i mogućnost da korisnici podešavaju izlazni kvalitet video snimka uz pomoć četiri osnovne opcije – „lower“, „medium“, „high“ i „source“.

Ukratko, Twitch Studio je koristan za početnike, jer im omogućava da jednostavno prilagode mikrofon, kameru i druge opcije pre nego što započnu sa strimovanjem. Sa pažljivo oblikovanim i vizualno prijatnim sučeljem, Twitch Studio olakšava korisnicima da dostave kvalitetan video sadržaj i da se usavršavaju u svetu strimovanja.

Još dodatnih informacija o tome kako funkcioniše Twitch Prime možete pronaći putem ovog linka..

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu