Kako koristiti zeleni ekran

Zeleni ekran je zanimljivo i praktično savremeno tehnološko sredstvo koje se koristi u filmskoj i video produkciji. Omogućava lako i jednostavno dodavanje kreirane pozadine izvan samog kadra, čineći tako scene još fascinantnijim i življim. U ovom članku, naučićete kako pravilno koristiti zeleni ekran u vašoj produkciji i koje su ključne stvari koje treba imati na umu tako da vaš konačni proizvod izgleda profesionalno i efektivno.

Još interesantnog sadržaja možete pročitati u članku Programi za montiranje video snimaka.

Šta je zeleni ekran

Zeleni ekran je alat koji se koristi u produkciji video sadržaja kako bi se lako izdvojio prednji plan sa pozadinom i zamenio je drugom slikom ili video sadržajem. Ovaj metod se naziva “chroma keying” i vrlo je popularan u industriji filmova, televizije i reklama.

Zeleni ekran se koristi tako što se na pozadini postavi ravna, jednobojna zelena površina koja će se kasnije zamijeniti digitalnim sadržajem. Nakon snimanja, efekti i slike se koriste softverom za montažu kako bi se postigla savršena integracija između prednjeg i zadnjeg plana.

Zeleni ekran se najčešće koristi za prikazivanje vizuelnih efekata koje bi bilo teško, skupo ili gotovo nemoguće napraviti stvarnim scenama. Na primer, možete koristiti zeleni ekran kako bi se vaš lik nalazio na Marsu ili u dugom svemirskom putovanju.

Zeleni ekran takođe može učiniti i veliki broj praktičnih snimanja mnogo lakšim. Na primer, možete snimiti glavnu scenu u prostoru od deset kvadratnih metara, umesto da se stvarna lokacija iznajmljuje kako bi se postigla veličina koju ste zamislili.

Ukratko, zeleni ekran vam omogućuje postizanje vizuelnih efekata koji bi bili nezamislivi ili skupi bez upotrebe ove tehnologije. Iskoristite ovaj alat da biste ispričali priče i ostvarili scenarije za koje niste mislili da su mogući.

Kako zeleni ekran funkcioniše

Zeleni ekran je tehnika koja se često koristi u filmovima, TV emisijama i drugim vrstama produkcije. Ova tehnika omogućava da se snimaju scene na kojima se glumci nalaze pred zelenim platnom, a zatim se to platno zamenjuje digitalnom pozadinom tokom postprodukcije. Ovaj proces se naziva “ključanje” ili “čroma ključ”.

Zašto koristimo zeleni ekran? Zato što zelena boja nije prirodna boja kože ili odeće, što olakšava čišćenje pozadine. Kada se snima ispred plavog ili crvenog ekrana, postoji mogućnost da ovi tonovi budu prisutni u sceni, što otežava uklanjanje pozadine.

Ključanje funkcioniše tako što se koristi softver koji može prepoznati zelene piksele i izbrisati ih iz slike. To znači da možete dodati bilo koju digitalnu pozadinu koju želite, čak i ako se radi o potpuno nerealnoj lokaciji.

Kada koristite zeleni ekran, važno je da osvetlite scenu pravilno. Zeleni ekran mora biti ujednačene svetlosti i bez senki ili preteranog odsjaja kako bi ključanje bilo što preciznije. Takođe bi trebalo izbegavati nošenje odeće koja je prebliska zelenoj boji jer će softver možda zameniti delove vaše odeće sa digitalnom pozadinom.

Korišćenje zelenog ekrana je dobar način da se stvore neverovatni efekti, a ovaj proces se sve više koristi u produkciji video zapisa. Ako ste zainteresovani za eksperimentisanje sa zelenim ekranom, postoji mnogo tutorijala na internetu koji će vam pomoći da započnete svoj projekat.

Par korisnih informacija

Pre snimanja, neophodno je osigurati da je zeleni ekran postavljenispravno i dobro osvetljen. Takođe, potrebno je odabrati prave alate za snimanje i obradu videa. Bitno je napomenuti da će konačni rezultat biti kvalitetniji ukoliko se u procesu snimanja pridržavate određenih pravila i smernica. Na primer, neki od saveta uključuju nošenje odeće koja se ne uklapa u pozadinu, izbegavanje refleksa u objektivu i snimanje sa stabilnom rukom. Kada su preliminarni koraci urađeni kako treba, lako možete manipulisati pozadinom i smanjiti nepotrebne troškove snimanja na različitim lokacijama. Budite strpljivi i razumevajte da korišćenje zelenog ekrana može zahtevati određeno vreme i stručnost, ali kada naučite da to uradite, mogućnosti za stvaranje originalnih i inovativnih video sadržaja su praktično neograničene.

Kako koristiti zeleni ekran u Adobe Premiere Pro

Zeleni ekran je popularan alat u filmskoj industriji koji omogućava zamenu pozadine u postprodukciji. Primena zelenog ekrana sve više se koristi u svetu YouTube stvaralaca i video produkcije u digitalnom marketingu. Adobe Premiere Pro nudi jednostavan način za rad sa zelenim ekranom.

Da biste koristili zeleni ekran u Premiere Pro, prvo treba snimiti materijal sa zelenim ekranom i pozadinom koju želite da koristite. Potom, nakon što importujete svoj video i pozadinu u Premiere Pro, stavite snimak sa zelenim ekranom na Video 2 sloj iznad pozadine.

Zatim dodajte efekat ključa zelenog ekrana na snimak sa zelenim ekranom u Premiere Pro efekat meniju. Podesite efekat dovoljno da se zelena pozadina zamieni pozadinom koju želite. Korišćenje zvezdice u efekat meniju može vam pomoći u podešavanju vašeg ključa zelenog ekrana.

Na kraju, ne zaboravite da uravnotežite svetlost i boje između vašeg snimka sa zelenim ekranom i pozadine. To se može uraditi podešavanjem kontrasta, ekspozicije i boje u Premiere Pro efekat meniju.

Korišćenje zelenog ekrana u Premiere Pro je jednostavan način da transformišete vaš video i unapredite vašu vide produkciju.

Kako koristiti zeleni ekran u Sony VEGAS Pro

Zeleni ekran je često korišćen u filmskoj industriji kako bi se postigla savršena kombinacija snimaka i digitalnih efekata. U Sony VEGAS Pro programu, korišćenje zelenog ekrana je lako i jednostavno.

Prvo, potrebno je snimiti materijal sa zelenim ekranom u pozadini. Potom, u programu otvorite fajl i prevucite ga u timeline. Zatim, dodajte drugi video zapise koji će se pojaviti na pozadini zelenog ekrana.

Nakon toga, odaberite efekat “Chroma Keyer” na panelu efekata i prevucite ga na video zapis sa zelenim ekranom. Otvoriće se prozor sa podešavanjima za efekat, gde ćete u sekciji “Key Color Type” kliknuti na strelicu i odabrati zelenu boju. Važno je da odaberete najbližu nijansu zelene boje koju ste koristili na snimanju.

Nakon toga, podešavajte druge opcije u sekcijama nijanse, zasićenje i svetlost sve dok ne postignete željeni efekat. Kada završite sa podešavanjima, ponovo pustite video zapise i proverite kvalitet slike.

Uz Sony VEGAS Pro i zeleni ekran, možete postići odličan efekat u vašim video projektima. Upotreba zelenog ekrana pruža neograničene mogućnosti za kreativnost i prezentaciju vašeg materijala na originalan način.

Kako koristiti zeleni ekran u iMovie-u

Zeleni ekran (oznaka chroma key) je korišćenje digitalne tehnologije za uklanjanje pozadine iz video snimka i zamenjivanje drugom pozadinom. Ova tehnika se često koristi u filmskoj industriji, reklamama i video produkciji kako bi se postigao efekat koji bi inače bio nemoguć.

iMovie je besplatan video editor koji dolazi na Mac računarima i omogućava korisnicima da lako koriste zeleni ekran efekat. Ovaj tutorijal će vam pokazati kako koristiti zeleni ekran u iMovie-u.

Prvo, snimite materijal pred kamerom. Pozadina treba da bude potpuno ravna i zelena. Zeleni ekran može biti bilo koja zelena boja (svetla ili tamna), ali ne sme biti previše svetla ili tamna. Trebalo bi da se krećete prema kameri, govoreći ili radeći nešto.

Uvozite video snimak u iMovie i kliknite na ekran na kome postoji vaš snimak. U odeljku “Visual Effects” u padajućem meniju odaberite opciju “Green/Blue Screen”.

Odaberite zelenu boju na pozadini koju želite da uklonite. iMovie će automatski ukloniti sve delove snimka koji su zelene boje. Ako primetite da program nije uklonio određeni deo snimka, kliknite na “Adjust” i koristite okvir “Keyer” na alatnoj traci da biste dovršili posao.

Sada možete dodati novu pozadinu, bilo da je to slika ili video, takođe u iMovie-u. Dodajte ovaj novi materijal na vaše video skupine. Željena pozadina treba da bude iznad vašeg video materijala.

Zeleni ekran je odličan način za stvaranje profesionalno izgledajućih video zapisa bez prethodnog snimanja na različitim lokacijama. Isprobajte ovaj efekat i vidite šta možete stvoriti!

Kako koristiti zeleni ekran u Photoshop-u

Koristeći zeleni ekran u Photoshop-u, možete napraviti neverovatne efekte mnoštva vrsta. Najpre, fotografijom osobe ispred zelenog ekrana uklanjaju se svi zeleni pikseli da bi se stvorio transparentan sloj. Nakon što se unosi određena pozadina, možete početi sa stvaranjem neverovatnih efekata. Na primer, možete dodati senke, zasvetliti ili zamračiti određene delove fotografije i dodati druge elemente poput vatre ili dima. Takođe možete menjati boje, kontraste i nijanse kako bi se postigao željeni efekat. Za izradu slojeva, morate otvoriti sliku osobe sa zelenim ekranom u Photoshop-u, odabrati opciju Select> Color Range i zatim kliknuti na zelenu boju. Nakon odabira, dodajte pozadinu i napravite sloj i sačuvajte finalnu fotografiju u formatu po želji. Sasvim jednostavno.

Aplikacije za korišćenje zelenog ekrana

Postoje brojne aplikacije koje omogućavaju korišćenje zelenog ekrana, a neke od njih su besplatne, dok neke koštaju novac.

Jedna od popularnih aplikacija za korišćenje zelenog ekrana je Adobe Premiere Pro, koja ima napredne mogućnosti za uređivanje video materijala. Takođe, aplikacija ima opcije za podešavanje boje zelenog ekrana i bolje integracije sa drugim Adobe programima.

Za korisnike koji radije koriste besplatne aplikacije postoji OpenShot, koji dolazi sa unapred pripremljenim efektima i omogućava izvoz u razne formate. Druga besplatna opcija je Blender, koji nudi mogućnosti 3D modeliranja i animacije.

Što se tiče aplikacija za mobilne uređaje, Chroma Key Studio je jedna od popularnijih. Ova aplikacija omogućava korišćenje zelenog ekrana direktno sa vašeg mobilnog uređaja i brzog izvoza videa. Postoji i Green Screen Pro, koja ima napredne mogućnosti za podešavanje boje i osvetljenosti zelenog ekrana.

Uz ove aplikacije, korisnici mogu lako da koriste zeleni ekran i kreiraju profesionalne video zapise i efekte.

PowerDirector (Android/iOS)

Ukoliko želite da napravite profesionalne video snimke, korišćenje zelenog ekrana je neophodno. Ali kako to uraditi na mobilnom uređaju? PowerDirector je aplikacija koja vam omogućava da koristite zeleni ekran i ostvarite pozadinsku zamenu na mobilnom uređaju.

Kada otvorite aplikaciju, izaberite “Novi projekat” i dodajte video snimak koji želite da uredite. Zatim dodajte zeleni ekran video snimak kao drugi sloj. Kada se pojavi na ekranu, pritisnite i držite na njemu dok se ne pojavi opcija da ga stavite iza glavnog video snimka. Sada je zeleni ekran iza vašeg video snimka i spremni ste da uradite pozadinsku zamenu.

Za dodavanje novih pozadina, kliknite na “Uredi” i izaberite “Unesi sliku”. Odaberite željenu fotografiju iz vaših galerija i postavite je u pozadini. Možete uraditi i video pozadinu odabiranjem video snimka iz vaših datoteka.

Nakon što ste završili sa promenom pozadine, kliknite na “Izvoz” i sačuvajte svoj video na mobilni uređaj. PowerDirector je izvrsna aplikacija za korišćenje zelenog ekrana na mobilnom uređaju i omogućava vam da stvorite profesionalne video snimke sa pozadinskom zamjenom.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu