Proxy server

Server proxy je server koji radi kao posrednik između klijenata i drugih servera. Ovaj server može da proveri i filtrira zahteve klijenata, kao i da šalje i prima odgovore od drugih servera u ime klijenta. Serveri proxy su korisni iz različitih razloga, uključujući poboljšanje performansi, povećanje sigurnosti i zaštitu privatnosti korisnika. Postoje različite vrste servera proxy, uključujući pretraživački proxy, transparentni proxy i ciljni proxy.

Najbolji torrent sajtovi nalaze se na ovom linku.

Šta je proxy server

Server proxy je posrednik između klijenta i servera. Kada korisnik pokuša da pristupi veb sajtu oslanjajući se na proxy server, on prvo prelazi preko tog servera pre nego što dođe do željene veb stranice. To znači da sva komunikacija ide preko posrednika, a ne direktno između klijenta i servera.

Server proxy može da se koristi iz mnogo razloga. Jedan od glavnih razloga je poboljšavanje performansi veb sajta i smanjenje opterećenja servera. Proxy server može da kešira podatke koje su klijenti preuzeli, što znači da sledeći pristup tim podacima neće zahtevati ponovno preuzimanje. To umanjuje vreme potrebno za učitavanje i smanjuje opterećenje servera.

Proxy server može takođe da se koristi za filtriranje i blokiranje sadržaja. Na primer, škole, preduzeća i vladine organizacije koriste proxy servere kako bi sprečile pristup određenim veb lokacijama koje bi mogle biti neprimerene za radno okruženje ili za decu.

Kada je reč o sigurnosti, server proxy pruža dodatni nivo zaštite tako što maskira identitet klijenta. Klijentu je dodeljen drugačiji IP adresu i ova adresa umesto klijentove pruža javni identitet u mreži. To može sprečiti hakere i neovlaštene korisnike da pristupe podacima korisnika.

Konačno, može se koristiti i za usklađivanje internetskih veza preko zemalja sa različitim zakonima i propisima. Na primer, neke zemlje propisuju određene veb stranice koje su zabranjene, ali proxy server koji radi u dozvoljenoj zemlji dopušta korisniku da pristupi ovim sadržajima.

U suštini, server proxy pruža klijentima i serverima sigurniji, stabilniji i efikasniji internet.

Gde pronaći besplatne proxy servere

Ako vam je potreban server proxy, a ne želite da platite, postoji nekoliko opcija za pronalaženje besplatnih servera. Prva je da pretražite na internetu koristeći ključne reči kao što su “besplatni serveri proxy” ili “proxy liste”. Ovo će vam dati niz rezultata koji će sadržati veze do web stranica koje nude listu besplatnih servera proxy.

Drug način je da koristite forum kao što je Reddit. Postoje brojni podredici na Redditu koje su posvećene besplatnim serverima proxy. Na tim podredicama ljudi dele svoje liste servera proxy i pomažu jedni drugima u pronalaženju najboljih besplatnih servera.

Treći način je da koristite dodatke ili ekstenzije za pretraživač, kao što su Hola, ProxMate ili ZenMate. Ove ekstenzije koriste servere proxy da bi vam omogućile da pretražujete internet anonimno. Međutim, imajte na umu da ove ekstenzije često prikupljaju vaše podatke, pa možda neće biti najbolji izbor ako tražite potpunu anonimnost.

Sve u svemu, pronalaženje besplatnih servera proxy može biti jednostavno, ali morate biti oprezni prilikom izbora. Potražite recenzije i preporuke drugih korisnika da biste bili sigurni da koristite pouzdan i siguran server.

Kako podesiti proxy server

Server proxy je središnji računar koji zastupa druge računare u obilasku interneta. Kada koristite proxy server, vaša Internet konekcija se usmjerava preko ovog posrednika, što može poboljšati brzinu i sigurnost vaše veze.

Postavljanje servera proxy je relativno jednostavan proces i može se obaviti na različite načine. Jedan od najčešćih načina je korištenje ugrađenih opcija u vašem web pregledniku.

Za Chrome, pristupite postavkama i kliknite na “Advanced” postavke. Onda idite na “Proxy settings” pod Network opcijom. Tamo možete ručno konfigurirati proxy postavke ili koristiti postavke koje ste prethodno instalirali.

Za Firefox, postavke se nalaze na “Options” stranici. Odaberite “Network settings” i tamo možete konfigurirati proxy postavke.

Ako želite konfigurirati proxy za cijeli operativni sistem, možete to učiniti na različite načine, ovisno o vašoj verzi Windowsa. Za Windows 10 pristupite Settings i idite na Network & Internet. Tamo pronađite opciju Proxy i konfigurirajte svoje postavke.

Nakon što ste konfigurirali svoje proxy postavke, možete provjeriti da li su ispravne otvaranjem web stranice koja je blokirana u vašoj regiji ili pregledavajući svoju IP adresu. Ako koristite proxy server, vaša IP adresa će biti drugačija od one koju obično koristite.

Uz to, ne zaboravite da koristite sigurne proxy servere, osobito ako se povezujete sa stranicama koje zahtijevaju osobne podatke. Sigurni proxy serveri koriste enkripciju kako bi osigurali da su vaše veze sigurne i zaštićene.

Windows

Server proxy je važan koncept u svetu IT-a, a Windows je operativni sistem koji omogućava izuzetan rad sa ovim konceptom. Server proxy na Windows platformi koristi se za sigurnost i performanse obavljanja radnji. On se koristi za sakrivanje informacija o računaru ili mreži od drugih računara i mreža, kao i za ubrzavanje rada pretraživača i drugih aplikacija koje se oslanjaju na internet. Server proxy na Windows platformi pruža različite opcije za konfiguraciju i podešavanje tako da korisnici mogu da izaberu najbolje rešenje za svoje potrebe. Bez servera proxy, komunikacija je podložna napadima, a performanse se usporavaju. Stoga, korišćenje servera proxy na Windows platformi može da doprinese većoj sigurnosti i performansama.

Mac

Mac računari su poznati po svom stabilnom operativnom sistemu i visokom nivou sigurnosti. Međutim, mnogi ne znaju da Mac može biti i odličan server proxy.

Korišćenjem Mac-a kao servera proxy-ja, omogućavaju se brzi i jednostavni pristup Internetu za sve uređaje u mreži. Takođe, Mac server proxy može pomoći u blokiranju neželjenog sadržaja i malware-a.

Najbolje od svega, postavljanje Mac-a kao servera proxy-ja je vrlo jednostavno i ne zahteva mnogo tehničkog znanja. Sve što je potrebno je pokrenuti ugrađeni alat Proxy Server i konfigurisati ga prema sopstvenim potrebama.

Uz to, Mac server proxy dolazi sa dodatnim funkcijama poput podrške za autentifikaciju, enkripciju i razne vrste filtara, što ga čini optimalnim za poslovno korišćenje.

Zaključno, Mac server proxy je dobra opcija za one koji traže brz i siguran pristup Internetu, kako za kućne tako i za poslovne korisnike.

Android

Kada se radi o serveru proxy, Android uređaji mogu da se povežu na ovaj tip servera i koriste ga da bi pristupili internetu. Serveri proxy mogu da poboljšaju brzinu i sigurnost internet konekcije. Ovo je posebno korisno kada se koristi javni Wi-Fi, jer server proxy može da sakrije IP adresu i enkriptuje sve podatke koji se šalju preko mreže. Uz to, server proxy može da pomogne u sprečavanju pristupa štetnim sajtovima i blokiranju reklama. Postoje mnoge aplikacije za Android koje omogućavaju pristup serveru proxy, a korisnici mogu da prilagode postavke ovih aplikacija kako bi zadovoljili svoje potrebe. Sve u svemu, ako želite da održite svoj Android uređaj sigurnim i brzim na internetu, server proxy može biti od velike pomoći.

iPhone/iPad

Server proxy je veoma korisna tehnologija za zaštitu privatnosti i povećanje brzine interneta jer omogućava da sve informacije koje šaljete preko interneta budu usmerene kroz server proxy pre nego što stignu do odredišta. Ovo je posebno korisno kada koristite iPhone ili iPad jer ove mobilne uređaje često koristite za deljenje informacija preko javnih Wi-Fi mreža koje mogu biti nesigurne.

Korišćenje servera proxy može vam pomoći da zaštitite svoje podatke, kao što su lozinke i kreditne kartice, od hakera koji rade na javnim mrežama. Takođe, server proxy može ubrzati vašu vezu sa internetom jer omogućava da zahtevi koje prosleđujete preko interneta budu optimizovani i komprimirani pre nego što stignu do odredišta.

Ugrađeni proxy serveri su dostupni na nekim iPhone i iPad uređajima, ali ako želite da iskoristite sve prednosti servera proxy, možda ćete želeti da koristite posebno dizajniranu aplikaciju koja će vam omogućiti da bilo koje web mesto posetite bez otkrivanja vašeg identiteta.

Ako ste zabrinuti za svoju online bezbednost, razmislite o korišćenju servera proxy na vašem iPhone ili iPad uređaju.

Proxy server: PS4 i PS5

Server proxy je izuzetno koristan alat za svakog kome je potrebno zaobilaženje ograničenja prilikom pristupa internetu. Osim što vam omogućava pristup sajtovima koji su možda blokirani u vašoj zemlji, server proxy vam takođe pomaže da zaobiđete geografska ograničenja prilikom strimovanja sadržaja.

Ako ste vlasnik PlayStation konzole, možete iskoristiti server proxy kako biste imali bolji pristup onlajn sadržajima. Na primer, ako igrate igru koja je blokirana u vašoj zemlji, možete iskoristiti server proxy kako biste se povezali na server u drugoj zemlji i tako zaobišli blokadu.

Server proxy takođe može biti koristan i za strimovanje onlajn sadržaja putem PlayStation konzola. Na primer, ako želite da strimujete neki film ili seriju koja nije dostupna u vašoj zemlji, možete se povezati na server u zemlji gde je taj sadržaj dostupan i tako ga pogledati.

Ukratko, server proxy može biti od velike pomoći svakom PlayStation korisniku koji želi da ima pristup blokiranim ili geografski ograničenim onlajn sadržajima. Samo budite oprezni prilikom korišćenja server proxy-ja, kako ne biste narušili bilo kakve zakonske propise ili prava autora sadržaja koje želite da pristupite.

Proxy vs VPN

Proxy serveri i Virtual Private Network (VPN) su dva popularna alata za privatnost i anonimnost prilikom pregledanja interneta. Iako se oba alata često koriste za iste svrhe, postoji nekoliko razlika između njih. Proxy serveri omogućavaju pregledavanje interneta kroz drugu IP adresu, dok VPN korisnicima omogućava potpunu enkripciju i zaštitu podataka, što je veoma važno prilikom pregledavanja javnih Wi-Fi mreža. Proxy serveri su obično sastavni deo firewall sistema velikih organizacija, dok VPN korisnici često plaćaju pretplatu za ovakvu vrstu usluge. Iako oba alata nude određenu zaštitu privatnosti, VPN je efikasniji jer kompletno šifrira podatke sa računara korisnika. Proxy serveri se često koriste svrhu filtriranja sadržaja, dok VPN obezbeđuje sigurnost podataka korisnika. Ukratko, proxy serveri i VPN su alati koji nude neku vrstu privatnosti i anonimnosti prilikom surfovanja internetom, ali VPN korisnicima pružaju potpunu zaštitu i enkripciju podataka tokom internetskog pregledanja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu