Šta je IPTV i kako funkcioniše

IPTV (Internet Protocol Television) je tehnologija koja omogućava gledanje televizijskih programa putem interneta. Ova tehnologija koristi protokole interneta kako bi se video sadržaj dostavio do korisnika. To znači da korisnici mogu gledati televizijske programe putem svog računara, smartphone-a, smart TV-a ili drugih uređaja koji podržavaju IPTV. U ovom članku ćemo objasniti kako funkcioniše IPTV, njegove prednosti i nedostatke.

Kako funkcioniše IPTV na računaru

IPTV (Internet Protocol Television) je tehnologija koja omogućava prenos televizijskog programa preko internet protokola. To znači da se umesto klasičnog kablovskog ili satelitskog pružaoca programa, TV programi preuzimaju putem interneta na računaru ili drugom uređaju koji može pristupiti internetu.

Kako bi se koristio IPTV na računaru, korisniku je potrebna stabilna internet konekcija, IPTV softver i IPTV lista . IPTV lista je spisak TV kanala koje korisnik plaća i koje će mu biti dostupne za gledanje. Te liste se mogu pronaći na internetu ili se dobijaju od IPTV pružaoca usluge.

Najvažnija stavka prilikom gledanja IPTV na računaru su IPTV plejeri, ili aplikacije koje omogućuju gledanje programa. Postoji veliki broj IPTV plejera (kao što su VLC, Kodi, Perfect Player itd.) od kojih svaki nudi sopstvene funkcije i mogućnosti prilagođavanja.

Da biste koristili IPTV, prvo morate preuzeti aplikaciju i instalirati je na svom računaru. Nakon instalacije, korisnik mora dodati IPTV listu kako bi mogao da gleda kanale na računaru. Ovo može biti vrlo jednostavno, u zavisnosti od IPTV aplikacije koja se koristi.

IPTV na računaru može biti vrlo koristan jer ne samo da omogućava gledanje televizijskih programa nego i ima fleksibilnost da se koristi na različitim uređajima i lokacijama. IPTV pružaoci nude različite pakete i cene, omogućavajući korisnicima da odaberu plan koji odgovara njihovim potrebama i budžetima.

Kako funkcioniše IPTV na Androidu

IPTV (Internet Protocol Television) je ovih dana veoma popularna tehnologija koja omogućava gledanje različitih TV programa putem interneta, bez neophodnosti da se koristi klasična TV antena. Uz pomoć IPTV se korisnicima omogućava prijem signala u realnom vremenu preko svog računara ili mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni ili tableti.

Kada je u pitanju Android, IPTV se najčešće koristi preko aplikacija koje se mogu preuzeti sa Google Play prodavnice. Ove aplikacije omogućavaju korisnicima pristup različitim kanalima, emisijama i filmovima iz celog sveta.

Uz pomoć IPTV aplikacija, korisnici mogu da biraju između različitih paketa, pa su tako dostupni paketi za sportske, filmske, muzičke, informativne i druge kanale. Pored toga, neke aplikacije omogućavaju i snimanje programa, direktno preuzimanje određenih emisija, kao i gledanje na više uređaja u isto vreme.

Da bi korisnik mogao da koristi IPTV na Androidu, potreban mu je dobar internet. Preporučuje se brzina interneta od najmanje 10 Mbps za gledanje u HD kvalitetu. Takođe, korisniku je potreban IPTV provajder, kao i liste kanala koje su mu dostupne preko aplikacije.

Korišćenje IPTV-a na Androidu je jednostavno i praktično, a korisniku omogućava veliki izbor kanala i programa iz različitih delova sveta, koje može gledati na svom Android uređaju.

Kako funkcioniše IPTV na iPhone-u

IPTV (Internet Protocol Television) spada u jedan od najpopularnijih načina gledanja televizijskih programa preko interneta, a njegova popularnost raste iz dana u dan. Usluga se može koristiti i na iPhone-u, bez obzira koji model koristite.

Koristi se putem aplikacija koje su kompatibilne sa iOS sistemom. Nakon što instalirate odabrani IPTV aplikaciju na svoj iPhone, pristupite ponuđenim listama TV kanala koje su dostupne. Postoji veliki izbor kanala, sličan onom iz klasične kablovske televizije, a opcije se odnose i na gledanje snimaka i on-demand emisija.

S obzirom da se radi o online servisu, kvalitet slike ovisi o kvaliteti zaslona i brzini interneta. U toj mjeri je važno da u svakom trenutku imamo jaku i stabilnu internet vezu. Za te svrhe, potrebna je minimalna brzina interneta od 10 Mbps za dobar kvalitet slike.

Najčešće IPTV aplikacije za iPhone su: GSE IPTV, IPTV Smarters i MyIPTV Player. Za korišćenje aplikacije, neophodno je pretplatiti se na uslugu IPTV kod uslužnog providera.

Korišćenje IPTV na iPhone-u ima mnoge prednosti, bilo da ste u pokretu ili u udobnosti svoga doma. Pruža veliki broj programa, sve dostupne u jednoj aplikaciji, uz mogućnost gledanja u bilo kojem trenutku i na bilo kom uređaju koji koristimo.

Najbolje IPTV aplikacije nalaze sa na ovom linku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu