Kako ući u BIOS

BIOS (Basic Input/Output System) je program koji se nalazi na matičnoj ploči računara i služi da prilagodi hardver i operativni sistem. Da biste pristupili BIOS-u, najčešće se koristi taster koji se pritiska prilikom uključivanja računara ili resetovanja. U ovom članku objasnićemo kako da pristupite BIOS-u na različitim računarima i operativnim sistemima.

Pogledajte detaljnije Kako očistiti računar i ubrzati ga.

Kratak uvod

BIOS, poznatiji i kao Basic Input/Output System, predstavlja softverski sistem koji je zadužen za pokretanje računara i povezivanje hardvera i softvera. Čak i ako niste stručnjak za računare, važno je da bar osnovno razumete kako BIOS radi i kako da pristupite njegovim podešavanjima. Preliminarni podaci mogu uključiti razumevanje BIOS terminologije, kao što su CMOS, UEFI i BIOS čip, kao i osnovne informacije o sledećem: kako pristupiti BIOS-u, koje taster kombinacije su potrebne za pristupanje BIOS-u, kako koristiti BIOS, kako nadograditi ili ažurirati BIOS, kao i na koji način resetovati BIOS. Znanje ovih preliminarnih podataka će vam pomoći da se uspešno snađete u BIOS-u i obavite potrebna podešavanja koje vaš računar zahteva.

Kako ući u BIOS HP

Ukoliko posedujete HP laptop ili desktop računar i želite da pristupite BIOS-u (Basic Input/Output System) kako biste promenili neke postavke sistema ili pokrenuli neki od dijagnostičkih alata, postoji nekoliko načina za to.

Prva metoda je da pritisnete taster F10 dok se računar pokreće. Ovo će vas odvesti direktno u BIOS, bez potrebe da ulazite u operativni sistem. Ukoliko to ne funkcioniše, pokušajte sa tasterom F2 ili Esc. Ovo su uobičajene kombinacije tastera za ulazak u BIOS na HP računarima.

Ukoliko nijedna od ovih metoda ne funkcioniše, trebalo bi da proverite da li je uključena opcija Fast Startup u postavkama sistema. Ova opcija omogućava brže pokretanje sistema, ali može otežati pristup BIOS-u. Da biste isključili Fast Startup, otvorite Control Panel, zatim Power Options i izaberite Choose what the power buttons do. Kliknite na Change settings that are currently unavailable, pronađite opciju Turn on fast startup (recommended) i isključite je.

Ukoliko ni ova opcija nije uspela, možda ćete morati da obratite pažnju na kratke instrukcije koje se pojave na ekranu tokom podizanja sistema. One vas mogu uputiti na taster ili kombinaciju tastera kojom se ulazi u BIOS.

Kako ući u BIOS ASUS

Kako ući u BIOS ASUS računara? Postoji nekoliko načina za pristupanje BIOS-u ASUS računara. Najčešći način je da pritisnete dugme “Delete” tokom procesa podizanja sistema. Ako ne funkcioniše, pokušajte sa drugim tasterima kao što su “F2” ili “Esc”. Takođe, korisnici ASUS računara mogu podesiti svoje uređaje da u BIOS uđu putem operativnog sistema. Nakon što pristupite BIOS-u, možete preduzeti različite akcije, poput podešavanja brzine procesora, uređivanja podešavanja sistema i mnogo više. Važno je napomenuti da su pojedini koraci za pristupanje BIOS-u ASUS računara specifični za vrstu računara i operativni sistem, tako da bi trebalo pažljivo pratiti uputstva proizvođača ili kontaktirati profesionalca ukoliko niste sigurni u postupak.

Kako ući u BIOS Lenovo

Lenovo je jedna od najpopularnijih brendova prijenosnih i stolnih računala, ali možda se pitate kako ući u BIOS na Lenovo računalu. BIOS, skraćeno od Basic Input/Output System, je softverski program koji upravlja hardverskim komponentama računala, poput tvrdog diska, procesora i RAM-a.

Da biste ušli u BIOS, prvo morate u potpunosti isključiti računalo, a zatim ga ponovno pokrenuti. Čim se računalo pojavi na ekranu, pritisnite tipku za ulazak u BIOS. U slučaju Lenovo računala, to su najčešće tipke F1 ili F2. Možda će biti potrebno pritisnuti i držati neku drugu tipku poput Shift ili Ctrl dok pritisnete tipku F1 ili F2.

Ako pritisak na tipku F1 ili F2 ne uspije ući u BIOS, pokušajte pritisnuti tipku Enter nekoliko puta nakon ponovnog pokretanja računala. Ako je računalo već uključeno, vrijedi ga potpuno isključiti, a zatim ponovno pokrenuti i pritisnuti tipku za ulazak u BIOS.

Uglavnom gledano, svaki proizvođač ima različit način ulaska u BIOS, no isključivanje i ponovno pokretanje računala uz pritisak na tipke F1 ili F2 je najčešći način. Ako se i dalje borite s pronalaženjem pravog načina za ulazak u BIOS, pogledajte uputstva ili kontaktirajte proizvođača.

Kako ući u BIOS MSI

Ako imate računar sa MSI matičnom pločom i želite da pristupite BIOS-u, postoji nekoliko načina za to. Ovde ćemo vam objasniti dva najčešća načina:

1. Prilikom pokretanja računara pritisnite “DELETE” taster dok se ne pojavi poruka “Press DEL to enter setup”. Ovo će vas odvesti direktno u BIOS podešavanja.

2. Ako prvi način ne uspe, pokrenite računar i pritisnite “F2” taster. Ovo bi takođe trebalo da vas odvede u BIOS.

Kada ste u BIOS-u, možete prilagoditi razna podešavanja, uključujući brzinu RAM-a, podešavanje ventilatora i opcije napajanja. Budite oprezni prilikom prilagođavanja bilo kakvih podešavanja, jer nepravilna podešavanja mogu dovesti do problema sa računarom. Ako niste sigurni u podešavanja, najbolje je ostaviti ih na podrazumevanim vrednostima.

Kako ući u BIOS Acer

Da biste ušli u BIOS na Acer računaru, prvo ga isključite i ponovo uključite. Čim se pojavi Acer logo na ekranu, brzo pritišćite određeno dugme da biste ušli u BIOS.

Većina Acer računara koristi jedno od tri dugmeta za pristup BIOS-u: F1, F2 ili Delete. Međutim, postoje neki modeli koji koriste druga dugmad poput F10 ili F12 da bi se pristupilo BIOS-u.

Važno je brzo pritisnuti dugme za pristup BIOS-u, jer ako se propusti pravi trenutak, računar će se uključiti normalno i nećete moći ući u BIOS bez ponovnog isključivanja i uključivanja računara.

Kada uspete da uđete u BIOS, koristite tastere sa strelicama na tastaturi da biste se kretali kroz menije i podešavali postavke po vašem izboru. Ne zaboravite da sačuvate sve promene i izađete iz BIOS-a kada završite.

Ući u BIOS može biti korisno kada želite da promenite uređaje za podizanje sistema, da proverite bezbednosne opcije, ili da promenite podešavanja napajanja ili prikaza. Sada, kada znate kako da uđete u BIOS na Acer računaru, možete se brzo i lako kretati kroz vaš sistem i prilagoditi ga vašim potrebama.

Kako ući u BIOS Windows 10

Ući u BIOS na Windows 10 može biti korisno u mnogim situacijama, uključujući ažuriranje sistemske ploče, podešavanje sigurnosnih postavki i dijagnostiku hardverskih problema. Međutim, postupak pristupa BIOS-u može biti različit zavisno od tipa računara.

Najčešći način da pristupite BIOS-u na Windows 10 računaru je da pritisnete ključ za pristup BIOS-u tokom pokretanja računara. Ključ se može razlikovati u zavisnosti od proizvođača računara, a najčešći su DEL, F2, F12 ili ESC. To znači da dok računar pokreće, pritisnite dugme za pristup BIOS-u. Ako se to ne uradi na vreme, pobrinite se da se računar u potpunosti izbaci i ponovo pokrene.

Ako ne uspevate da uđete u BIOS pritiskom na odgovarajući taster, možda ćete morati da proverite uputstvo za korisnika vašeg računara ili da potražite dodatne informacije na internetu. U nekim slučajevima, vaš računar možda ima podešavanja koja mogu blokirati pristup koju treba isključiti pre pristupa BIOS-u.

Ako se još uvek borite da uđete u BIOS, razmislite o kontaktiranju proizvođača računara za pomoć u rešavanju problema.

 

 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu