Kako pronaći lozinku

Često zaboravljamo lozinke za različite naloge na internetu. Kad se to dogodi, možemo se naći u teškoj situaciji i ne znamo kako da pristupimo svojim računima. Međutim, postoji nekoliko trikova koji nam mogu pomoći da pronađemo svoje zaboravljene lozinke ili da ih resetujemo. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta za pronalaženje lozinki i sprečavanje njihovog gubljenja u budućnosti.

Kako promeniti lozinku istražite ovde.

Kako pronaći zaboravljenu lozinku

Zaboraviti lozinku za pristup važnom nalogu na internetu može biti frustrirajuće iskustvo. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možete pokušati da je pronađete.

Prvi korak koji treba preduzeti jeste provera da li ste lozinku ostavili zapisanu na bilo kom mestu, kao što su beleške, rokovnici ili bilo koji drugi papirni dokument. Takođe, možda ste je nekad sačuvali na nekom drugom uređaju, kao što je telefon, tablet ili drugi računar. Ukoliko ste malo kreativni, možda ćete se setiti da ste lozinku negde sakrili na kreativan način, kao što je stavljanje dela ispred zuba vašeg ključa za kuću.

Ukoliko nijedan od ovih koraka ne urodi plodom, pokušajte da koristite opciju “Forgot your password” koja se obično nalazi na stranici za prijavljivanje. Ovo će vam omogućiti da unesete svoju e-mail adresu ili korisničko ime, nakon čega će vam biti poslata poruka e-pošte sa informacijama o resetovanju lozinke.

Ukoliko i dalje niste uspeli da pronađete lozinku, poslednja opcija koju možete pokušati jeste da kontaktirate podršku sajta ili aplikacije na koju ste se prijavljivali. Oni vam mogu pomoći da resetujete lozinku putem telefona ili e-pošte, ukoliko im pružite dovoljno informacija koje dokazuju da ste pravi vlasnik naloga.

U svakom slučaju, pronaći zaboravljenu lozinku može biti problematično iskustvo, ali postoje načini da se ovaj problem reši. Važno je biti strpljiv i koristiti sve dostupne opcije kako biste pristupili svojim važnim nalogima na internetu.

Kako pronaći lozinku e-pošte

Ako ste zaboravili lozinku svog e-poštanskog naloga, nemojte paničiti – postoji nekoliko načina kako da pristupite ponovnom podešavanju ili resetovanju lozinke.

Prva opcija je da koristite opciju “zaboravljena lozinka” koju većina e-poštanskih provajdera ima. Ova opcija će vam omogućiti da ponovo postavite novu lozinku preko vaše registrirane e-pošte ili telefonskog broja.

Druga opcija je kontaktiranje korisničke podrške vašeg e-poštanskog provajdera. Oni će vam pružiti detaljna uputstva kako da resetujete lozinku vašeg naloga.

Takođe, možete iskoristiti Googleov servis “Find My Account” gde ćete morati uneti svoj e-poštanski nalog nakon čega će vam biti poslat kod na drugu e-mail adresu ili telefon. Nakon toga ćete biti u mogućnosti resetovati lozinku vašeg e-poštanskog naloga.

Ako još uvek ne uspete da pronađete lozinku, postoje i programi za povrat lozinke koji mogu pomoći. Međutim, ove opcije se uglavnom ne preporučuju jer mogu uzrokovati dodatne sigurnosne probleme, pa se savetuje da se koriste kao poslednja opcija.

Kako pronaći zaboravljenu lozinku na Facebook-u

Ako ste zaboravili lozinku za svoj Facebook nalog, ne brinite se – postoji nekoliko načina da je povratite. Prvo, kliknite na opciju “Zaboravili ste nalog?” na stranici za prijavljivanje. Zatim ćete biti upućeni na stranicu gde možete uneti svoju e-mail adresu, telefonski broj ili korisničko ime kako biste preuzeli potvrdni kod za resetovanje lozinke. Nakon što unesete potvrdu, moći ćete da kreirate novu lozinku za svoj nalog.

Ako ne možete da se prijavite niti dođete do opcije “Zaboravili ste nalog?”, pokušajte sa resetovanjem lozinke preko mobilne aplikacije Facebook-a. Otvorite aplikaciju i idite na stranicu za prijavljivanje. Kliknite na “Zaboravili ste lozinku?” i unesite svoj e-mail ili telefonski broj kako biste primili potvrdni kod. Opet, nakon unosa koda, moći ćete da kreirate novu lozinku.

Ako sve gore navedeno ne uspe, možete kontaktirati Facebook-ov tim za podršku kako biste dobili pomoć u povratku pristupa svom nalogu. Potrebno im je nekoliko osnovnih informacija o vama kako bi proverili vaš identitet i omogućili resetovanje lozinke. Važno je zapamtiti da za ovaj proces može biti potrebno nekoliko dana, tako da budite strpljivi i pravovremeno odgovorite na sva pitanja koja budu postavljena.

Kako pronaći ne sačuvanu lozinku: ostale usluge

Ako nemate sreće sa prethodno pomenutim metodama za pronalaženje sačuvane lozinke, postoji nekoliko drugih opcija koje možete isprobati.

Jedna mogućnost je da koristite opciju za resetovanje lozinke koju nudi određena usluga ili aplikacija. Ovo obično uključuje slanje verifikacionog koda na vašu e-poštu ili telefon, nakon čega ćete moći da postavite novu lozinku. Ova opcija zahteva pristup e-pošti ili telefonu koji ste povezani sa svojim nalogom.

Ako se i to ne pokaže kao uspešno, možda ćete morati da kontaktirate službu za korisnike određene usluge ili aplikacije. Oni obično mogu ponuditi pomoć oko resetovanja lozinke ili pronalaženja drugih načina da povratite pristup svom nalogu.

Na kraju, imajte na umu da je važno koristiti jake lozinke i redovno ih menjati kako biste izbegli ove situacije u budućnosti. Takođe, razmislite o korišćenju menadžera lozinki koji vam može pomoći da sigurno čuvate i upravljate svojim lozinkama.

Kako pronaći lozinku WiFi

Da biste pronašli lozinku za WiFi kojoj trenutno nemate pristup, postoje nekoliko metoda. Prva i najjednostavnija metoda je da pokušate tražiti lozinku od osobe koja ima pristup WiFi mreži koju želite koristiti. Potom, ako vam osoba pristane dati lozinku, možete je pohraniti na sigurnom mjestu.

Ukoliko nemate osobu koja ima pristup WiFi mreži, postoje neke aplikacije koje mogu pomoći u pronalaženju lozinke. Ove aplikacije su najčešće besplatne i mogu se lako preuzeti sa interneta na vaš pametni telefon. Ove aplikacije obično rade tako što skeniraju okolinu i otkrivaju dostupne WiFi mreže, zatim prikazuju popis dostupnih WiFi mreža i njihovih lozinki. Međutim, ove aplikacije mogu biti nesigurne i mogu ugroziti vašu privatnost.

Postoji još jedna metoda koju možete koristiti, a to je resetovanje modema. Ova metoda će vratiti fabričke postavke vašeg modema, što znači da ćete dobiti standardnu lozinku koja se nalazi na poleđini modema. Ova metoda se obično preporučuje samo ako ste vlasnik modema ili ako ste dobili dozvolu od vlasnika da resetujete modem.

Kada pronađete lozinku za WiFi, svakako je važno da je pohranite negdje na sigurnom mjestu kako biste je mogli pronaći kad je zatrebate. Takođe, preporučuje se da lozinka bude jaka i da se redovno mijenja kako bi se zaštitila privatnost i sigurnost mreže.

Kako pronaći lozinku WiFi sa PC-om

Ako se pitate kako da pronađete lozinku WiFi sa vašeg PC-ja, postoji nekoliko jednostavnih načina za to. Jedan od načina uključuje odlazak na mrežne postavke vašeg računara.

Postupak se razlikuje u zavisnosti od toga koristite li Windows ili Mac računar. Za Windows računare, samo kliknite na Wi-Fi simbol u donjem desnom uglu ekrana i odaberite opciju “Open Network & Internet settings”. U okviru “Network & Internet” kliknite na “Wi-Fi” i potom na “Change adapter options”. Desnim klikom miša izaberite opciju “Status” na Ethernet ili Wireless adapteru, a zatim na “Wireless properties”. Tada će se otvoriti prozor sa informacijama o mreži, uključujući lozinku.

Za Mac računare, kliknite na logo Apple u levom gornjem uglu ekrana i izaberite opciju “System Preferences”. U okviru “System Preferences”, odaberite “Network” i potom “Advanced”. Na kraju, izaberite “Wi-Fi” i kliknite na “Show password” kako biste videli lozinku.

Ovi jednostavni koraci vam mogu pomoći da pronađete lozinku WiFi sa vašeg PC-ja u samo nekoliko klikova.

Kako pronaći lozinku WiFi sa Androidom i iPhone-om

Ukoliko posedujete Android ili iPhone, postoji nekoliko načina da pronađete lozinku WiFi mreže na koju ste povezani. Za početak, možete da testirate neke od najčešćih kombinacija lozinki, kao što su “admin”, “password” ili “12345678”. Ukoliko to ne uspe, možete da koristite aplikacije koje će vam pomoći u generisanju lozinke ili u pronalaženju lozinke WiFi mreže koja je ranije bila povezana sa vašim uređajem. Jedna od takvih aplikacija je WiFi Map koja omogućava korisnicima da pronađu lozinke WiFi mreža u njihovoj blizini. Takođe, možete da koristite aplikaciju WiFi Key Recovery dostupnu samo za Android, koja će vam pomoći da pronađete sve lozinke WiFi mreža koje su ranije bile povezane sa vašim uređajem. Ukoliko koristite iPhone, možete da pronađete lozinku tako što ćete se povezati sa već poznatom mrežom, a zatim otići u postavke i videti lozinku u podešavanjima. Bez obzira na način, preporučuje se da pažljivo pratite uputstva aplikacija i vodite računa o bezbednosti svojih WiFi mreža i lozinki.

 

 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu