Kako napraviti @ znak

@ znak je postao neizostavan deo našeg digitalnog života, zbog čega je važno znati kako ga pravilno napisati. Iako se čini jednostavnim, veliki broj ljudi još uvek ima poteškoća sa njegovim korišćenjem. U ovom članku ćemo Vam pokazati nekoliko načina na koje možete napraviti @ znak na Vašem računaru ili telefonu.

Kako napraviti at znak na Mac-u pogledajte na ovom linku.

Kako napraviti @ znak na računaru

Mnogi korisnici računara često se susreću sa poteškoćama kada su u pitanju specijalni karakteri kao što je @ znak. Ipak, pravljenje ovog simbola je vrlo jednostavno.

Na tastaturi računara, @ se može pronaći na tasteru sa brojevima, u kombinaciji sa Shift tasterom. Dakle, da biste napravili @ znak, jednostavno pritisnite Shift+taster sa simbolom broja dva.

Međutim, postoje i drugi načini za pravljenje @ znaka na računaru. Na primer, korisnici Windows operativnog sistema mogu koristiti kombinaciju tastera AltGr+i, dok korisnici Mac računara mogu koristiti kombinaciju tastera Option+L.

Ukoliko ovi načini ne funkcionišu, moguće je da je tastatura podešena na drugi jezik koji ne podržava ovaj simbol. U ovom slučaju, savetujemo da proverite podešavanja tastature ili da koristite virtualnu tastaturu.

U svakom slučaju, pravljenje @ znaka je vrlo jednostavno i uz malo prakse, korisnici računara će to usvojiti kao rutinu.

Kombinacije tastera

Kada želite da ukucajte znak “@” na računaru, često se pitate kako da ga napravite bez ikakvih problema. Postoji nekoliko načina da to uradite, ali jedna od najjednostavnijih metoda jeste upotreba kombinacija tastera na tastaturi.

Ako koristite Windows operativni sistem, možete napraviti znak “@” tako što ćete pritisnuti tastere Shift + 2. Međutim, ako je vaša tastatura podešena na drugi jezik ili na drugačiji raspored tastera, ova kombinacija tastera možda neće raditi.

U tom slučaju, možete koristiti drugu kombinaciju tastera, koja se obično sastoji od tastere Alt Gr + Q. Ova kombinacija funkcioniše na većini tastatura širom sveta i omogućava vam da napravite znak “@” na jednostavan način.

Takođe, možete koristiti i druga rešenja, kao što je korišćenje posebnog znakovnog panela u operativnom sistemu, ili uključivanje virtualne tastature na ekranu. Bez obzira na način koji odaberete, napravljenje znaka “@” je jednostavno i lako, kada koristite kombinacije tastera na svojoj tastaturi.

Kako napraviti @ ako ne radi taster

Ako koristite tastaturu bez numeričkog dela, možda ste primetili da vam na tastaturi nedostaje ključni simbol – @ znak. Iako je ovaj simbol standard za email adrese, mnogi korisnici kompjutera se muče da ga pronađu ili naprave. Ako je vaš taster za @ znak pokvaren ili ne radi, postoji nekoliko jednostavnih rešenja koja vam mogu pomoći.

Prvo, pokušajte koristiti “Alt Gr” i “Q” taster zajedno za pravljenje @ znaka. Ako ovo ne radi, pokušajte kopirati @ znak sa druge stranice i zalepite ga u dokument u koji radite. Takođe, možete upotrebiti windowsov “Character Map” (karakter kartu) kako biste pronašli i upotrebili @ znak.

Druga opcija je da zamenite tastaturu. Možda vaša tastatura nije dovoljno kvalitetna, pa bi kupovina nove tastature mogla biti rešenje za vaš problem sa @ znakom. Kvalitetna tastatura vam može uštedeti mnogo frustracija u budućnosti, tako da je to pametna investicija.

U krajnjem slučaju, možete koristiti virtuelnu tastaturu koja se pojavljuje na vašem ekranu i koja vam omogućava aktiviranje svih znakova koji vam nedostaju na fizičkoj tastaturi.

Sa ovim rešenjima možete napraviti @ znak čak i ako nemate funkcionalan taster ili numerički deo tastature.

Kako napraviti @ na američkoj tastaturi

Ako koristite američku tastaturu, može vam biti malo teže da napravite @ znak, posebno ako ga često koristite u vašim emailovima ili prilikom prijavljivanja na online servise. Međutim, ne brinite, jer postoji jednostavan način da ovaj simbol napravite.

Da biste napravili @ na američkoj tastaturi, prvo morate pritisnuti tipku Shift zajedno sa brojem 2. Ova kombinacija će vam omogućiti da napravite @ znak. Ako ne dobijete ovaj simbol kada pritisnete Shift + 2, moguće je da koristite drugu tastaturu ili da je vaša tastatura podešena na drugi jezik.

Ukoliko vam je potreban @ znak u više navrata ili smatrate da ovaj način pravljenja nije dovoljno brz, možda bi vam bilo korisno da izaberete drugu tastaturu. Na mnogim operativnim sistemima, u podešavanjima tastature možete odabrati drugi raspored tastatura, što može uključivati raspored španske ili francuske tastature. Ovi rasporedi tastatura često imaju @ simbol na mnogo lakšem mjestu, što može biti puno lakše za korišćenje.

Kako napraviti @ na nemačkoj tastaturi

Ukoliko koristite nemačku tastaturu, možda vam nije odmah jasno kako da napravite @ znak. Ali, ne brinite, postoji jednostavan način.

Da biste napravili @ znak na nemačkoj tastaturi, prvo morate pritisnuti Alt Gr + Q istovremeno. Ovaj kombo će automatski stvoriti znak koji tražite.

Ukoliko ne želite stalno da koristite Alt Gr + Q, možete izvršiti izmenu tastature na računaru i koristiti englesku tastaturu. Na engleskoj tastaturi @ znak se nalazi na tasteru sa brojem 2.

Da biste promenili tastaturu na računaru, otvorite Control Panel (Kontrolna tabla), pa zatim izaberite opciju “Clock, Language, and Region” (Sat, jezik i region). Odatle možete promeniti jezik tastature na engleski.

Ukoliko često prebacujete između nemačke i engleske tastature, možete koristiti prečicu Alt + Shift da biste brzo prelazili između njih.

Sada kada znate kako da napravite @ znak, možete lako komunicirati putem email-a i društvenih mreža sa stranim sagovornicima.

Kako napraviti @ na Mac-u

Ako ste ikada prelazili sa računara na Mac, možda ste se susreli sa problemom pronalaženja znaka @ koji je uobičajen u svetu e-pošte i ostalih digitalnih komunikacija. Dobri su izgledi da se nalazite na pravom mestu jer vam u sledećim koracima nudimo uputstvo kako da napravite @ na Mac-u.

Postoji nekoliko načina da se to uradi, ali najlakši način je putem tastature. Uzmite u obzir da se ponuđene opcije mogu razlikovati u zavisnosti od modela vašeg Mac-a.

Prvi i najjednostavniji način je korišćenje kombinacije tastera Shift + 2. Ovako ćete dobiti @ kao što ste navikli na drugim računarima i mobilnim uređajima.

Druga opcija je da pritisnete taster Option + G. Ovo će vam takođe dati @ znak.

Ako ove opcije ne rade na vašem Mac-u, možete pokušati sledeće korake:

– Otvorite aplikaciju Tekstualni editor i idite na Uredi > Emoji i simboli. U okviru pronalaženja pretaknite “simbole”, pronađite @ i jednostavno ga prevucite na mesto gde vam je potrebno.
– Otvorite Sistemski preferencije i idite na Tastatura > Karta karaktera. Pronađite @ u okviru prikazanih simbola i jednostavno prevucite ga na mesto gde vam je potrebno.

Prema tome, ne morate da se nervirate ili gubite vreme iznova i iznova pokušavajući da pronadjete @. Sa ovim praktičnim savetima, jednostavno pratite korake i uživajte u konverzacijama putem e-pošte i drugih digitalnih komunikacijskih kanala.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu