Kako smanjiti MP4 video datoteku

MP4 video datoteke su veoma popularne zbog svoje visoke kvalitete i kompatibilnosti sa različitim uređajima. Međutim, velike MP4 datoteke mogu zauzimati puno prostora na uređajima i otežavati njihovo deljenje putem interneta. Srećom, postoje jednostavni načini kako smanjiti veličinu MP4 video datoteke bez gubitka kvaliteta. U ovom članku ćemo vam objasniti nekoliko metoda kako možete smanjiti veličinu vaše MP4 datoteke.

Istražite detaljnije Kako pretvoriti video u MP4.

Besplatno smanjenje veličine MP4 videa

Postoji nekoliko načina da smanjite veličinu vašeg MP4 videa, a jedan od njih je korišćenje besplatnih online alata. Ovi alati često nude jednostavne funkcije poput podešavanja kvaliteta videa, rezanja nepotrebnih delova ili promenom formata datoteke. Ovo će takođe uticati na veličinu datoteke, pa će vaš video biti manji i lakši za deljenje preko interneta.

Među najpopularnijim online alatima za smanjenje veličine MP4 videa su MPEG Streamclip, Handbrake, i FreeMake Video Converter. Svi ovi alati su besplatni i jednostavni za korišćenje, a nudiće vam mnoge opcije da prilagodite vaš video kako biste izabrali onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Ako ipak preferirate offline podešavanja, postoje mnogi programi koji se mogu preuzeti i instalirati na vašu mašinu, i pružaju više mogućnosti za uređivanje video materijala. Međutim, ovi alati su često napredniji i zahtevaju da odvojite više vremena i truda kako biste naučili kako se koriste.

U svakom slučaju, bez obzira na to koji alat koristite, važno je da imate na umu da smanjenje veličine MP4 datoteka može uticati na kvalitet videa. Zato pažljivo odaberite opcije koje želite da koristite, i držite se određenih programa koji su dokazano dobri.

HandBrake (Windows/macOS/Linux)

HandBrake je besplatni program za konverziju video datoteka za Windows, macOS i Linux. Koristeći ovaj program možete smanjiti veličinu vaših MP4 video datoteka bez gubitka kvaliteta. Uz to, HandBrake podržava većinu popularnih formata video datoteka, uključujući MP4, MKV, AVI i više.

Kako biste smanjili veličinu vašeg MP4 videa, najpre treba da instalirate HandBrake na vaš računar. Zatim otvorite program i unesite vaš video koji želite da smanjite. Odaberite željene postavke iz padajućeg menija i kliknite na dugme “Start” da biste pokrenuli proces. Nakon toga, HandBrake će automatski smanjiti datoteku, a vi ćete dobiti manju MP4 video datoteku koju možete deliti ili prenositi na vaš uređaj.

HandBrake je izuzetno jednostavan za korišćenje, vrlo efikasan i pruža odlične rezultate kod smanjivanja veličine video datoteka. Dakle, ako želite da smanjite veličinu vaših MP4 video datoteka, preporučujemo da isprobate HandBrake.

Adapter (Windows/macOS)

Adapter je besplatan program koji može da se koristi kao konvertor video datoteka, ali i da ujedno služi kao alat za uređivanje videa. Adapter je kompatibilan sa Windows i macOS operativnim sistemima i nudi veliki broj opcija za smanjenje veličine video datoteka.

Program omogućava korisnicima da odaberu željeni format izlazne datoteke. Rad sa Adapterom je veoma jednostavan. Nakon instalacije programa, potrebno je da otvorite video datoteku koju želite da konvertujete i odaberete format izlazne datoteke koji je odgovarajući vašim potrebama. Nekoliko opcija koje su dostupne u Adapteru su skraćivanje videa, isecanje nepotrebnih kadrova i promena rezolucije.

Adapter takođe podržava konfiguraciju audio i video kodeka kako biste dobili željenu veličinu video datoteke. Na primer, ako želite da konvertujete MP4 datoteku u manju veličinu, možete da izaberete manje rezolucije videozapisa i smanjite kvalitet audiozapisa, što će automatski smanjiti veličinu datoteke.

Uz jednostavno korišćenje, Adapter takođe ima veliku bazu korisničkog foruma koji pruža mnoštvo saveta i vodiča za korisnike. Adapter je odlična opcija za sve one koji traže jednostavnu i pouzdanu aplikaciju za obradu video datoteka kako bi smanjili njihovu veličinu i prilagodili ih svojim potrebama.

Online smanjenje veličine MP4 videa

Postoji nekoliko online alata koji vam mogu pomoći da smanjite veličinu vašeg MP4 videa. Ovi alati su obično besplatni, ali imaju ograničenja u pogledu veličine datoteke koju možete prenijeti. Međutim, oni su jednostavni za korištenje i ne ćete morati da instalirate dodatni softver na vaš računar.

Jedan od online alata za smanjenje veličine MP4 videa je “Online-Convert“. Ovaj alat vam omogućava da pretvorite svoj video u različite formate i podešavanja kvaliteta. Takođe, možete odabrati da smanjite kvalitet videa kako bi se smanjila veličina datoteke. Nakon što ste izvršili konverziju, možete preuzeti novu datoteku.

Drugi online alat koji možete koristiti je “Reduce Video File Size”. Ovaj alat je posebno dizajniran za smanjenje veličine MP4 datoteka. Jednostavno odaberite datoteku koju želite da smanjite, a zatim odaberite željenu veličinu i kvalitet. Nakon toga, vaš video će biti smanjen i spreman za preuzimanje.

Bez obzira koji alat da koristite, važno je da ne smanjite kvalitet videa previše, jer to može dovesti do gubitka detalja i mutnog prikaza slike. Izaberite pravu ravnotežu između veličine datoteke i kvaliteta videa.

Media.io

Media.io je jednostavan i besplatan alat za konverziju audio i video datoteka. Ovaj alat se može koristiti za smanjivanje veličine MP4 video datoteka, što je idealno za osobe koje žele da ih pošalju e-poštom ili ih postave na društvene mreže.

Kada koristite Media.io, možete izabrati da konvertujete MP4 video datoteke u nekoliko drugih formata, što će pomoći da se smanji njihova veličina. Možete takođe odabrati kvalitet video zapisa, sa opcijama koje variraju od veoma niskog do visokog. Ovo će vam omogućiti da prilagodite veličinu datoteke prema vašim potrebama i zahtevima.

Kada se datoteka konvertuje, možete je preuzeti na vaš računar ili je direktno otpremiti na svoj nalog na društvenim mrežama. Media.io je vrlo jednostavan za korišćenje, što znači da možete lako smanjiti veličinu vaših MP4 video datoteka bez potrebe za tehničkim znanjem.

VideoSmaller

VideoSmaller je praktičan alat za smanjivanje veličine MP4 video datoteka. Ukoliko imate veliki video zapis koji želite da podelite putem e-pošte ili društvenih mreža, ponekad će vam biti potrebno da ga smanjite kako bi se lakše i brže učitavao.

VideoSmaller je besplatan i veoma jednostavan za korišćenje. Sve što treba da uradite je da posetite njihovu veb stranicu, izaberete MP4 video datoteku sa vašeg računara, i kliknete na dugme “Upload Video”.

Nakon što je video datoteka učitana, možete izabrati željenu veličinu i kvalitet, od najmanje do najveće moguće. Ovo praktično rešenje će vam pomoći da smanjite veličinu video zapisa do 80%, čime ćete dobiti manju datoteku koju možete brže i jednostavnije deliti.

Osim toga, VideoSmaller podržava i besplatno smanjivanje veličine drugih video formata poput AVI, MOV, WMV, FLV i drugih. Samo učitajte odgovarajuću datoteku i sledite uputstva na ekranu.

Uz alat kao što je VideoSmaller, tečno deljenje videa preko interneta postaje jednostavnije i brže. Bez obzira na to da li delite vidoe privatno ili poslovno, uz ovaj alat ćete postići odlične rezultate koji će vam uštedeti dragoceno vreme.

Smanjivanje veličine MP4 video datoteke na smartphone-u i tablet-u

Da li vam je ikada dosadilo da gubite dragoceni prostor za skladištenje na vašem smartphone-u ili tablet-u zbog prevelike MP4 video datoteke? Smanjivanje veličine ovih datoteka često je neophodno da bi se oslobodilo prostora za druge fajlove i aplikacije. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da se smanji veličina MP4 video datoteke, a mi ćemo vam ih predstaviti u ovom članku.

Prva opcija je da koristite online alate za konverziju, kao što su Online-Convert.com ili Clipchamp. Ove platforme omogućavaju vam da smanjite veličinu datoteke i da je konvertujete u drugi format koji je manji, poput AVI ili FLV. Međutim, ovo može da bude dug i naporan proces za velike i kvalitetne datoteke.

Druga opcija je korišćenje softvera za obradu video sadržaja kao što su HandBrake ili FFmpeg. Ovi programi vam omogućavaju da precizno kontrolišete veličinu i kvalitet vaše video datoteke. Međutim, ovo zahteva malo više tehničkog znanja i vremena.

U svakom slučaju, smanjivanje veličine MP4 video datoteka može biti izazov. Ali sa ovim jednostavnim trikovima, možete osloboditi dragocen prostor na vašem smartphone-u ili tablet-u bez gubljenja kvaliteta vašeg omiljenog video sadržaja.

Video Compress (Android)

Video Compress je jedna od najpopularnijih aplikacija za smanjivanje veličine MP4 video datoteka na Android uređajima. Ova aplikacija je jednostavna za korišćenje, s intuitivnim interfejsom koji omogućava korisnicima da lako pronađu sve funkcije.

Kada otvorite aplikaciju, prvo morate izabrati video koji želite da smanjite. Možete odabrati video iz vaše galerije ili iz drugih aplikacija koje podržavaju deljenje video sadržaja. Nakon toga, možete birati između različitih nivoa kompresije, pri čemu će svaki nivo značajno smanjiti veličinu datoteke.

Jedna od prednosti Video Compress-a je da se originalni kvalitet videa čuva tokom procesa kompresovanja. Možete i osigurati da video ostane u formatu MP4 nakon smanjivanja veličine, što ga čini jednostavnim za deljenje ili reprodukciju na drugim uređajima.

Na kraju, aplikacija vam daje opciju da sačuvate smanjenu verziju videa u svom uređaju, ili da ga delite preko društvenih mreža ili drugih aplikacija. Video Compress je besplatan za preuzimanje, ali postoji i verzija koja se naplaćuje, koja nudi dodatne mogućnosti kompresije i uklanjanje vodenih žigova.

Video kompresor – smanjivanje (iOS/iPadOS)

Ako snimate video na svom iPhoneu ili iPadu, vrlo je vjerojatno da ćete imati veliku MP4 datoteku na kraju. Međutim, ako želite podijeliti videozapis putem e-pošte ili društvenih medija, velika datoteka može biti problem. Srećom, postoji način da smanjite veličinu MP4 datoteke, a to je pomoću video kompresora.

Ugrađeni video kompresor u iOS/iPadOS sustavu omogućuje vam da smanjite veličinu video datoteke bez gubitka kvalitete slike. Ovaj postupak je vrlo jednostavan i ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili alate.

Da biste smanjili veličinu MP4 datoteke:

1. Otvorite aplikaciju Photos na svom uređaju i pronađite video koji želite komprimirati.
2. Dodirnite video i zatim odaberite gumb “Uredi”.
3. Dodirnite gumb “Izreži i rotiraj” u donjem lijevom kutu zaslona.
4. Povucite traku za vrijeme i skratite videozapis koliko želite.
5. Provjerite koliko će nova veličina datoteke biti dodirivanjem gumba “Veličina”.
6. Preuzmite novu, komprimiranu verziju videa dodirivanjem gumba “Spremi”.

Ovaj postupak će vam pomoći da smanjite veličinu MP4 video datoteke i olakšat će vam dijeljenje videa s drugim ljudima. Pored toga, ovaj postupak je brz i jednostavan, te ga preporučujemo svim korisnicima iPhonea ili iPada koji se suočavaju s problemom velikih video datoteka.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu