Nemoguć pristup mreži: kako rešiti

Nemoguć pristup mreži je frustrirajući problem sa kojim se mnogi korisnici suočavaju. Bez pristupa mreži, korisnici ne mogu da pregledaju veb stranice, koriste aplikacije ili se povežu sa drugim uređajima. U ovom članku, objasnićemo najčešće uzroke ovog problema i pružiti rešenja koja ćete moći da primenite da biste vratili svoj pristup mreži.

Možda će vas zanimati Kako da koristite Google mape van mreže (offline)

Početni koraci

Kada se suočite sa problemom nemogućeg pristupa mreži, prvi korak jeste da proverite da li je problem do vas ili do provajdera. Možda je došlo do problema sa internet vezom ili je vaš provajder trenutno u kvaru. U tom slučaju, najbolje je pozvati svog provajdera i proveriti status mreže.

Ako je problem sa vašim računarom ili uređajem, prvo proverite da li je signal Wi-Fi pristupačan. Ako nije, možete pokušati da resetujete modem i ruter, kao i da proverite da li su kablovi ispravno priključeni. Takođe, proverite da li ste dobro uneli lozinku za Wi-Fi, kao i da li je vaš uređaj povezan sa pravom mrežom.

Ako ne uspete da rešite problem sa ovim preliminarnim koracima, možda će biti potrebno da zatražite pomoć stručnjaka ili da uradite dodatna testiranja kako biste utvrdili uzrok problema sa internetom. U svakom slučaju, važno je da ostanete strpljivi i temeljno proverite sve opcije pre donošenja konačne odluke.

Nemoguć pristup Wi-Fi mreži: kako rešiti

Nemoguć pristup Wi-Fi mreži može biti izazvan različitim faktorima, a rešavanje problema zahteva određene korake. Pre svega, potrebno je proveriti da li uređaj može pristupiti drugim Wi-Fi mrežama. Ako je problem samo sa jednom konkretnom mrežom, potrebno je proveriti da li je mreža funkcionalna – da li drugi uređaji mogu pristupiti mreži i da li je internet veza stabilna.

Ako se problem i dalje javlja, treba proveriti da li je uređaj pravilno povezan sa mrežom. Ukoliko je to slučaj, možda je došlo do nekog softverskog kvara. Tada je preporučljivo resetirati ruter ili modema i pokušati ponovo da se povežete sa mrežom. Još jedan korak koji može pomoći jeste preuzimanje najnovijeg softvera za uređaj koji se koristi kako bi se osiguralo da je uređaj u potpunosti kompatibilan sa mrežom. Takođe, možete probati da se povežete sa Wi-Fi mrežom pomoću drugog uređaja kako biste utvrdili da li je problem ograničen samo na jedan uređaj.

U slučaju da nijedan od navedenih koraka nije uspeo da reši problem, možda je vreme da se obratite stručnjaku za računarske mreže ili tehničkoj podršci proizvođača uređaja kako bi se utvrdio uzrok problema i pronašlo rešenje.

Windows

Kada se suočite sa problemom nemogućeg pristupa mreži na Windows operativnom sistemu, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da biste rešili ovu nezgodnu situaciju.

Prvo, pokušajte da restartujete svoj računar i modem/router kako biste osvežili konekciju. Zatim proverite da li vaša mrežna kartica radi ispravno, tako što ćete otići u Device Manager i videti da li postoje ikone upozorenja pored mrežnih uređaja.

Ako problem i dalje postoji, pokušajte da resetujete svoju IP adresu, tako što ćete upisati “ipconfig /release” u Command Prompt-u, potom “ipconfig /renew”. Takođe, proverite svoje postavke za protokole, kao što su TCP/IP i DNS.

Ukoliko ni to ne reši problem, proverite svoj firewall i antivirusne programe, jer oni mogu blokirati pristup mreži. Isto tako, moguće je da je problem u samom modem/routeru ili u samoj mreži, u kojem slučaju bi trebalo kontaktirati svog internet provajdera ili administratora mreže.

Sledite ove korake i nadamo se da ćete uspeti da rešite problem blokiranog pristupa mreži na vašem Windows računaru.

macOS

Za korisnike Apple računara baziranih na macOS operativnom sistemu, nemogućnost pristupa mreži može biti frustrirajuća situacija. Postoje nekoliko mogućih uzroka ovog problema, uključujući greške u postavkama mreže, problem sa ruternom ili problem sa samim računarom.

Prvi korak u rešavanju problema je proveriti da li su postavke mreže ispravno podešene na računaru. To uključuje proveru da li je računar pravilno povezan sa Wi-Fi ili Ethernet mrežom, da li su postavke IP adrese, podmreže i brzine mreže tačne i da li je računar konfigurisan da automatski dobija IP adresu.

Drugi korak je provera rutera. Korisnici mogu pokušati sa ponovnim pokretanjem rutera ili proverom da li je rutera potrebno ažurirati. Takođe, provera fizičke konekcije rutera i modemom može biti korisna.

Ako se problem ne reši pomoću ova dva koraka, korisnici mogu probati sa resetovanjem mrežnih postavki na računaru, što će ukloniti sve mrežne konfiguracije i postaviti ih na početne. Konačno, ako se ništa ne uspe, korisnici mogu kontaktirati svog provajdera interneta ili Apple-ovu korisničku podršku kako bi im pomogli u rešavanju problema sa pristupom mreži.

Android

Android uređaji često imaju problema sa pristupom mreži, što može biti izuzetno frustrirajuće za korisnike. Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste rešili ovaj problem.

Prvo što treba da uradite je isključite i ponovo uključite Wi-Fi i/ili mobilne podatke. Ovo može pomoći da se prekinuti trenutna konekcija i osveži mreža.

Ako to ne uspeva, sledeći korak je brisanje cache memorije aplikacije koja se bavi internet konekcijom. To se može uraditi u podešavanjima telefona, pod stavkom Aplikacije, a zatim izabrati “Sve aplikacije” i pronaći aplikaciju koja se bavi internetom.

Moguće je da problem leži u podešavanjima mreže. Proverite da li je vaš telefon povezan sa odgovarajućom WiFi mrežom i da li su mrežne postavke ispravno podešene.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, možda je najbolje da resetujete fabrička podešavanja telefona ili da se obratite stručnjaku za pomoć. Važno je da ne paničite ili ne preduzimate neka nepotrebna koraka, jer to može samo pogoršati situaciju.

iOS/iPadOS

Kada koristimo iOS ili iPadOS uređaje, ponekad možemo naići na problem nemogućeg pristupa mreži. Ovo može biti veoma frustrirajuće, posebno ako nam je mrežni pristup neophodan za rad ili zabavu.

Postoji nekoliko koraka koje možemo preduzeti kako bismo rešili ovaj problem. Prvo, trebalo bi da proverimo da li smo uneli ispravnu lozinku za mrežu. Ponekad, ako smo nedavno promenili lozinku, naš uređaj možda nije uspeo da se automatski poveže sa mrežom.

Drugim korakom je resetovanje mrežnih postavki na uređaju. Ovo je veoma jednostavno. Potrebno je samo da odete u podešavanja i izaberete opciju “Opšte”. Odatle izaberite “Resetuj” i pronađite opciju “Resetuj mrežne postavke”.

Ako ovo ne reši problem, možda treba da izvršite restartovanje uređaja ili da ažurirate softver. U nekim slučajevima, problem može biti u samoj mreži. U tom slučaju, trebalo bi kontaktirati provajdera ili IT podršku kako biste ispravili problem.

U svakom slučaju, važno je da ne očajavamo kada naiđemo na problem nemogućeg pristupa mreži jer postoji više koraka koje možemo preduzeti kako bismo ga rešili.

Nemoguć pristup mobilnoj mreži: kako rešiti

Jedna od najčešćih grešaka koja može da se dogodi prilikom korišćenja mobilnih uređaja jeste nemogućnost pristupa mobilnoj mreži. Ovaj problem se obično javlja kada je signal slab ili ako ste van domete mreže.

Postoji nekoliko načina kako možete da rešite ovaj problem. Prvo i najvažnije je da proverite da li je vaš uređaj uključen i da li je na njemu omogućen pristup mobilnoj mreži. Takođe, možete da probate da resetujete mrežne postavke na vašem uređaju ili da ga ponovo pokrenete.

Ako ova rešenja ne pomognu, možda se radi o nekom problemu sa SIM karticom. U tom slučaju, trebalo bi da proverite da li je SIM kartica ispravno umetnuta u uređaj. Takođe, probajte da je izvadite i ponovo je umetnete, što bi moglo da reši problem.

U nekim slučajevima, problem može da bude sa mrežom samom. Ako ne možete da pristupite mobilnoj mreži, probajte da se povežete na Wi-Fi ili da koristite drugu mobilnu mrežu. Ako ni jedno od ovih rešenja ne pomogne, možda bi trebalo da kontaktirate svog mobilnog operatera kako biste rešili problem.

Android

Android je jedan od najpopularnijih operativnih sistema za mobilne telefone i tablete. Međutim, korisnici se često suočavaju sa problemom nemogućeg pristupa mreži na Android uređajima. Ovaj problem može biti uzrokovan mnogim faktorima, poput loše povezanosti sa Wi-Fi mrežom, greškama u postavkama mreže, problemima sa IP adresom i drugim tehničkim problemima.

Postoji nekoliko načina za rešavanje problema nemogućeg pristupa mreži na Android telefonima i tabletima. Prvo, proverite postavke mreže na svom uređaju i uverite se da su u potpunosti ispravne. Pokušajte sa ponovnom uspostavljanjem veze sa mrežom, isključivanjem i ponovnim uključivanjem Wi-Fi-a i resetovanjem uređaja.

Ako ovi koraci ne pomognu, možda je potrebno otići korak dalje i pokušati privremeno isključiti sigurnosni softver ili promeniti DNS postavke. Takođe, preporučljivo je proveriti da li problem može biti uzrokovan nekom aplikacijom koja ometa povezivanje.

U svakom slučaju, postoji mnogo načina da se reši problem nemogućeg pristupa mreži na Android telefonima i tabletima. Važno je strpljenje i sistematično pristupanje rešavanju problema kako bi se obezbedio stabilan i siguran pristup internetu na vašem Android uređaju.

iOS/iPadOS

Ukoliko koristite uređaje sa iOS ili iPadOS operativnim sistemom, postoji nekoliko razloga zbog kojih se možete suočiti sa problemom nemogućeg pristupa mreži. Prva stvar koju treba uraditi je proveriti da li je Wi-Fi uključen i da li se uređaj nalazi u neposrednoj blizini rutera.

Ukoliko je Wi-Fi uključen, a pristup mreži i dalje nije moguć, treba proveriti da li postoji problem sa rutetom. Pokušajte da resetujete ruter tako što ćete isključiti napajanje na dve do tri minute i ponovo ga uključiti. Takođe, moguće je da se problem nalazi u podešavanjima na iPadu ili iPhoneu, pa je potrebno da proverite podešavanja mrežnog pristupa.

Ako su sva podešavanja ispravna, a pristup internetu i dalje nije moguć, možda je problem sa softverom uređaja. U tom slučaju, preporučuje se da uradite softversku nadogradnju, koja bi mogla da reši problem.

Ukoliko ni jedan od ovih koraka nije pomogao, najbolje je da se obratite Apple servisu ili svom provajderu interneta kako biste rešili problem.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu