Kako izbrisati istoriju pretraživanja

Kada pretražujete po internetu, vaš pretraživač čuva podatke o vašoj istoriji pretraživanja. Ova funkcija je korisna za podsećanje na nedavno posete stranicama, ali takođe predstavlja problem za privatnost, pogotovo ako delite uređaj sa drugima. Postoji nekoliko načina da se izbriše istorija pretraživanja, a u ovom članku ćemo vam pokazati kako to možete učiniti na različitim pretraživačima.

Klikom na ovaj link pokazaćemo vam kako izbrisati kolačiće.

Kako izbrisati istoriju pretraživanja: Edge, Chrome, Firefox i Safari

Ako želite da izbrišete istoriju pretraživanja na bilo kom od popularnih veb pregledača, kao što su Edge, Chrome, Firefox ili Safari, postupak je relativno jednostavan. Raspored funkcija i kontrole može se razlikovati, ali sve veb pregledače imaju slične osnovne korake.

Za početak, pronajdite dugme za podešavanja u svom pregledaču. Obično se nalazi u gornjem desnom uglu, a može biti označeno kao tri tačke, tri linije, zupčanik ili nešto slično. Kada kliknete na njega, pojaviće se padajući meni sa dodatnim opcijama.

Pronađite opciju Izbori ili Istorija i kliknite na nju. To će otvoriti novi prozor sa opcijama brisanja.

Sada se fokusirajte na opcije vezane za istoriju pretraživanja, kao što su Izbriši istoriju, Izbriši istoriju pretraživanja ili Izbriši istoriju pregledanja. Potrebno je da prođete kroz sve opcije i označite one koje želite da se izbrišu.

Kada završite izbor, možete kliknuti na dugme Izbriši, koje se obično nalazi na dnu prozora. To će izbrisati sve informacije o pretraživanju koje ste odabrali.

Da biste bili sigurni da su sve informacije o brisanju istorije pretraživanja izbrisane, možete zatvoriti pregledač i ponovo ga pokrenuti.

Uz osnovne korake, postoje i dodatne opcije koje možete koristiti da biste poboljšali svoju privatnost i bezbednost na internetu. Na primer, možete omogućiti automatsko brisanje istorije pretraživanja nakon određenog vremenskog perioda ili koristiti privatni način pretraživanja koji neće sačuvati istoriju pretraživanja uopšte.

Ako ste u potrazi za jednostavnim načinom da izbrišete istoriju pretraživanja, pratite osnovne korake. Ako želite dodatnu zaštitu, pogledajte dodatne opcije koje su dostupne u svom veb pregledaču.

Kako očistiti Google istoriju

Google istorija je zbir svega što ste pretraživali na Google-u. To može uključivati pretrage, posećene sajtove, preuzete fajlove i druge aktivnosti. U nekim slučajevima, vaša Google istorija može sadržati i lične podatke, kao što su adrese elektronske pošte i lozinke. Zbog ovoga, veoma je bitno redovno čistiti Google istoriju.

Postupak je prilično jednostavan. Prvo, prijavite se na vaš Google nalog. Zatim kliknite na ikonicu “Google aplikacije” i odaberite “Istorija pretraživanja”. Otvara vam se panel sa pregledom svega što ste pretraživali na Google-u.

U donjem levom delu ekrana ćete videti opciju “Obriši istoriju pretraživanja”. Klik na ovu opciju pokrenuće proces brisanja istorije koji može potrajati nekoliko minuta.

Nakon što se proces završi, vaša Google istorija biće obrisana. Međutim, važno je napomenuti da se neke aktivnosti mogu sačuvati i nakon brisanja istorije. Na primer, Google može sačuvati podatke o vašim pretragama radi poboljšanja kvaliteta usluge ili u marketinške svrhe.

Ukoliko želite da sprečite da se podaci o vašim aktivnostima na Google-u prikupljaju, možete u podešavanjima naloga isključiti opciju “Aktivnost na vebu i aplikacijama”. Takođe, redovno čístite Google istoriju kako biste bili sigurni da ne sadrži lične podatke koje ne biste želeli da budu na internetu.

Kako obrisati istoriju Netflix-a

Koristeći Netflix, vaša aktivnost i pregledanje će se čuvati u istoriji pregledanja. To omogućava brzi pristup prethodno odgledanim filmovima ili serijama, ali takođe može biti nepraktično ako želite da sakrijete ono što ne želite da se vide. Ako želite da obrišete svoju istoriju pregledanja, to nije teško. Prvo, prijavite se na svoj Netflix nalog i kliknite na svoj profil. Tad, kliknite na ikonicu “Nalog” i odaberite “Moja aktivnost”. Tu će se prikazati lista svih vaših gledanja. Kliknite na ikonicu košare pored onih koje želite izbrisati i potvrdite da ste sigurni u to. Ovako ćete biti sigurni da se te epizode ili filmovi više neće pojavljivati u vašoj istoriji. Uz ovo, takođe možete sprečiti pojavljivanje posebnih epizoda u preporukama, što je korisno ako ne želite da bilo ko vidi vaše gledanje određenog sadržaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu