Kako otvoriti inkognito prozor

Želeli bismo da pretražujemo Internet i istovremeno čuvamo svoju privatnost. U vezi sa tim, čuli smo za anonimno pregledanje koje podržava mnogo programa za surfovanje internetom, ali nismo sigurni šta je to i kako da ga aktiviramo. To je tako, zar ne? Ali, ne brinite: tu smo da vam pomognemo.

U narednim poglavljima ovog tutorijala detaljno ćemo vam objasniti kako da aktivirate ovaj alat, koji vam omogućava da pretražujete Internet bez ostavljanja tragova na računaru ili pametnom telefonu. Međutim, imajte na umu da čak i ako istorija nije sačuvana, kolačići i informacije unete u obrasce će i dalje biti vidljivi, kao i svi kreirani favoriti i preuzete datoteke, osim ako ih sami ne izbrišete. Takođe, ni IP adresa veze ni lokacija sa koje se povezujete nisu prikriveni (za to ćete morati da koristite druge alate, kao što je VPN).

Bez arhiviranja na PC-u i Mac-u

Počinjemo ovaj vodič objašnjavajući kako da aktiviramo anonimno pregledanje u glavnim pregledačima dostupnim za Windows i macOS.

Ovde saznajte Kako obrisati Google istoriju.

Google Chrome anonimno pregledanje

Ako koristimo Google Chrome i želimo da aktiviramo njegov režim anonimnog pregledavanja, sve što treba da uradimo je da kliknemo na dugme ⋮ i izaberemo Novi prozor za anonimno pregledanje iz menija koji se pojavi. Alternativno, možemo koristiti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+N na Windows-u ili cmd+shift+n na Mac-u.

Prozor koji je omogućen za anonimno pregledanje lako možemo prepoznati od, da tako kažemo, „normalnog“ jer u poređenju sa ovim drugim ima drugačiju boju, kao i upozorenje koje to jasno ukazuje.

Međutim, da bismo onemogućili pregledanje bez arhiviranja, samo treba da zatvorimo prozor pregledača za koji je funkcija aktivna pritiskom na ikonu X. Tada ćemo moći da nastavimo sa surfovanjem Internetom kao i uvek, pozivanjem prethodno otvorenog Chrome prozora ili otvaranjem novog.

Firefok anonimno pregledanje

Mozilla Firefox svakako nije ništa manji i takođe uključuje režim anonimnog pregledanja, koji možemo lako aktivirati klikom na dugme ☰ koje se nalazi u gornjem desnom uglu i pritiskom na tekst Anonimni prozor u okviru koji nam se prikazuje. Ako više volimo prečice na tastaturi, koristimo kombinaciju tastera Ctrl+Shift+P na Windows-u ili cmd+shift+p na Mac-u.

Kada se aktivira anonimno pregledanje, lako možemo prepoznati prozore pretraživača za koje je ovaj režim aktivan, jer su obeleženi prisustvom ljubičaste maske u gornjem desnom uglu, pored dugmadi za otvaranje, zatvaranje i minimiziranje na ikonu. Svaka kartica koja se otvori u Firefox anonimnom prozoru takođe je označena kao Privatno pregledanje uključeno.

Više nam nije potrebno pregledanje bez arhiviranja i želimo da deaktiviramo njegovu upotrebu? Zatim sve što treba da uradimo je da zatvorimo prozor pretraživača za koji je gore pomenuta funkcija aktivna, pritiskom na ikonu X.

Opera anonimno pregledanje

Ako koristimo pretraživač Opera, možemo vrlo lako i brzo da aktiviramo anonimno pregledanje.

U stvari, sve što treba da uradimo je da pritisnemo ikonu O u Opera-u, koja se nalazi u gornjem levom uglu ekrana, i, u meniju koji se pojavi, kliknemo na stavku Novi privatni prozor. Da bismo to učinili brže, opciono možemo pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+N na Windows-u ili cmd+shift+n na macOS-u.

U bilo kom trenutku, da bismo se vratili na tradicionalno pregledanje, možemo zatvoriti karticu pregledanja bez arhiviranja jednostavnim pritiskom na ikonu X koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

Incognito Safari

Da li imate Mac i želite da pretražujete u privatnom režimu sa Safarijem? Ako je tako, kliknite na stavku Datoteka koja se nalazi na traci menija (gore) i kliknite na opciju Novi privatni prozor koja je prisutna u meniju koji vam se prikazuje.

Kada to uradimo, odmah će nam se prikazati novi prozor na ekranu pod nazivom Privatno pregledanje je omogućeno i okarakterisano, za razliku od „normalnih“ prozora pretraživača, tamno sivom bojom adresne trake.

Zatim možemo da onemogućimo pregledanje bez arhiviranja u Safariju jednostavnim zatvaranjem relevantnog prozora, koristeći crvenu tačku sa k (gore levo).

Microsoft Edge anonimno pregledanje

Edge je Microsoftov kućni pretraživač koji je „standardan“ u operativnom sistemu Windows 10, a dostupan je i za druge operativne sisteme. Kao i njegov prethodnik, Internet Explorer, nudi funkciju bez arhiviranja pod nazivom InPrivate.

Da bismo ga aktivirali, kliknemo na dugme (…) koje se nalazi u gornjem desnom uglu i izaberemo stavku Novi InPrivate prozor u meniju koji se otvori. Ovo će otvoriti novi prozor programa, koji će nam omogućiti da pretražujemo na mreži bez ostavljanja tragova. Prečica na tastaturi koju treba koristiti je Ctrl+Shift+N na Windows-u i cmd+shift+n na macOS-u.

Lako možemo prepoznati prozor pregledača koji ima omogućeno anonimno pregledanje jer uvek postoji plava InPrivate oznaka u gornjoj desnoj strani prozora.

U bilo kom trenutku možemo da onemogućimo Microsoft Edge anonimno pregledanje jednostavnim zatvaranjem prozora za koji smo aktivirali InPrivate funkciju pregledanja, pritiskom na ikonu X koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

Internet Explorer anonimno pregledanje

Ako želimo da aktiviramo režim bez arhiviranja dostupan u Internet Explorer-u, kliknemo na ikonu zupčanika koja se nalazi u gornjem desnom uglu trake sa alatkama pretraživača, a zatim izaberemo stavku Bezbednost. Nakon toga kliknemo na InPrivate Browsing u meniju koji se otvori.

Alternativno, ako više volimo da koristimo prečice na tastaturi, možemo da otvorimo novu karticu za Internet Explorer InPrivate pregledanje pritiskom na kombinaciju tastera Ctrl+Shift+P na tastaturi računara.

Lako možemo prepoznati prozor Internet Explorer-a za koji je omogućeno anonimno pregledanje jer je plava InPrivate oznaka uvek prisutna u gornjem levom delu istog, u skladu sa adresnom trakom.

Da bismo deaktivirali anonimno pregledanje i nastavili surfovanje mrežom kao i uvek, sve što treba da uradimo je da zatvorimo prethodno aktiviranu anonimnu stranicu pretraživača pritiskom na ikonu X koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

Android i iPhone anonimno pregledanje

Da li želite da pregledate anonimno na vašem Android pametnom telefonu/tabletu ili na vašem iPhone-u ili iPad-u? U tom slučaju, pažljivo pratite uputstva koja ćemo vam dati da biste uspeli. Uveravamo vas da je vrlo jednostavno.

Chrome anonimno pregledanje

Bez arhiviranja se takođe može omogućiti u Google Chrome-u preko aplikacije za pregledač za Android i iOS/iPadOS.

Da biste aktivirali novu karticu bez arhiviranja, pritisnite dugme sa ikonicom sa tri tačke koje se nalazi u gornjem desnom uglu i izaberite stavku Nova kartica bez arhiviranja u meniju koji se pojavi.

Kada to uradite, otvoriće se nova kartica pretraživača u anonimnom režimu. Lako možete prepoznati karticu sa omogućenom anonimnošću od uobičajene jer ima tamniju boju nego inače.

U bilo kom trenutku možete onemogućiti pregledanje bez arhiviranja tako što ćete zatvoriti Chrome prozor koji se koristi u tu svrhu, dodirnuti indikator broja otvorenih kartica koji se nalazi na vrhu ekrana aplikacije, a zatim pritisnuti ikonu X u gornjem desnom uglu.

Incognito Safari

Želite li da saznate kako aktivirati anonimno pregledanje u Safariju na iPhone-u ili iPad-u? Odgovor je da, i to je vrlo jednostavno. Sledite ova uputstva kako biste otvorili novu karticu u privatnom režimu sa podrazumevanim pretraživačem iOS / iPadOS-a. Prvo, pritisnite ikonu sa dva plava kvadrata, a zatim dodirnite stavku Privatno u donjem levom uglu ekrana koja vam se prikazuje. Kada to uradite, pritisnite dugme (+) ispod da biste otvorili novu karticu, a na ekranu će se pojaviti nova kartica sa natpisom koji označava da ste izabrali režim privatnog pregledanja. Lako možete prepoznati Safari prozor sa omogućenom anonimnošću jer je traka za adresu crna. Želite li da onemogućite anonimno pregledanje? To je takođe jednostavno. Pritisnite ikonu sa dva plava kvadrata koja se nalaze u donjem desnom uglu prozora Safari i zatim pritisnite ikonu X koja se nalazi u gornjem levom uglu da biste zatvorili karticu bez arhiviranja. Kada se to uradi za sve kartice koje su bile otvorene (a koje bi inače ostale vidljive u narednim sesijama privatnog pregledanja), možete se vratiti na normalno pregledanje pritiskom na stavku Privatno u donjem levom uglu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu