Kako napraviti web stranicu

U današnje vreme, kreiranje sopstvene web stranice je jednostavnije nego ikad pre. Bez obzira da li bi ste želeli da izgradite ličnu, poslovnu ili blog stranicu, ne morate biti informatički stručnjak da biste to uradili. Važno je da imate osnovna znanja i pristup internetu. U ovom članku naučićete kako da samostalno napravite web stranicu, bez potrebe za traženjem profesionalne pomoći. Uživajte u kreiranju vaše nove online prisutnosti!

Preporučujemo da proverite Kako besplatno napraviti web stranicu.

Kako napraviti svoju web stranicu koristeći Wix platformu

Ako se pitate kako da napravite svoju web stranicu, a nemate iskustva u programiranju ili dizajnu, Wix platforma može biti savršeno rešenje za vas. Ova platforma vam omogućava da kreirate sopstvenu web stranicu bez potrebe za programiranjem ili dizajnom, koristeći njihov drag-and-drop sistem.

Prvo, morate se registrovati na Wix platformi i izabrati temu koja najbolje odgovara vašem sajtu. Nakon toga, možete koristiti funkciju “Editor” kako biste prilagodili izgled sajta slike, tekstovi, video zapisi, i još mnogo toga. Možete izabrati kako vaša stranica izgleda na različitim uređajima i napraviti je jednostavnom za korišćenje. Takođe možete dodati i označiti ključne reči koje će pomoći u pretraživanju vaše web stranice na tražilicama.

Wix takođe nudi brojne opcije za proširenje funkcionalnosti vaše web stranice, kao što su dodavanje prodavnice, rezervacionog sistema, revizije proizvoda, blog postova, itd.

Kada završite sa kreiranjem svoje web stranice, možete je objaviti na internetu i deliti sa prijateljima i publikom širom sveta. Uz Wix platformu, možete brzo i lako napraviti sopstvenu web stranicu, bez ikakvog stručnog znanja ili iskustva u programiranju ili dizajnu.

Kako napraviti web stranicu uz pomoć WordPress

WordPress je besplatna i popularna platforma za izradu web stranica. Ako želite da napravite svoju web stranicu, WordPress je odličan izbor jer ne zahteva nikakvo znanje programiranja. U ovom tekstu ćemo vam objasniti kako da napravite web stranicu uz pomoć WordPressa.

Prvo što treba da uradite je da odaberete i registrujete domen. Domen predstavlja internet adresu vaše web stranice. Nakon toga, potrebno je izabrati hosting provajdera, tj. kompaniju koja će vašu web stranicu smestiti na svoje servere.

Kada ste završili sa registracijom domena i izborom hosting provajdera, instalirajte WordPress. Postoji nekoliko načina da to uradite, a najjednostavniji je da to učinite preko kontrolne table hosting provajdera. Nakon instalacije, pristupite WordPress dashboardu i počnite sa postavljanjem sadržaja i izgleda vaše web stranice.

WordPress nudi veliki izbor besplatnih i plaćenih tema koje možete koristiti za dizajn svoje web stranice. Teme su predlošci koji će vam pomoći da brzo i lako kreirate željeni izgled stranice. Takođe, postoje i brojni pluginovi koji omogućavaju dodavanje novih funkcionalnosti na vašu web stranicu.

Uz pomoć WordPressa, kreiranje web stranice može biti jednostavno i brzo. Potrebno je samo malo istraživanja i testiranja različitih opcija kako biste kreirali stranicu koja vam odgovara.

Kako kreirati e-commerce stranicu

Ako planirate da se bavite prodajom svojih proizvoda ili usluga, e-commerce stranica je nešto što vam je neophodno. Kreiranje same stranice je, doduše, malo složeniji proces nego kod klasične web stranice, ali ne i nemoguć.

Prva stvar koju treba uraditi je izabrati dobar CMS (Content Management System) alat, naročito ako nemate iskustva u programiranju. Na tržištu postoji dosta besplatnih i plaćenih alata koji nude fleksibilnost u kreiranju stranice, a najpopularniji su Woocommerce, Shopify, Magento i OpenCart.

Kada ste izabrali alat koji će vam služiti za kreiranje e-commerce stranice, potrebno je napraviti katalog proizvoda i usluga i implementirati sistem za naručivanje. Osim toga, važno je da vodite računa o dizajnu stranice i njenom SEO optimizovanju, kako biste privukli što veći broj kupaca.

Još jedan bitan faktor je sigurnost stranice i zaštita podataka kupaca. Neophodno je instalirati SSL sertifikat, kako bi se obezbedila enkripcija podataka i veća sigurnost pri naručivanju proizvoda.

Uz malo znanja i truda, kreiranje e-commerce stranice može biti isplativo i dugoročno uspešno poslovanje.

Kreiranje privatne web stranice – Kako napraviti stranicu samo za odabrane korisnike

Kreiranje privatne web stranice verovatno je jedna od najboljih opcija za one koji žele da kreiraju digitalni prostor samo za odabrane korisnike. Ova vrsta web stranice je najčešća u poslovnim okruženjima gde se koristi za komunikaciju sa klijentima i zaposlenima. Kreiranje takve stranice može se obaviti na dva načina – dodavanjem lozinke na postojeću web stranicu ili kreiranjem nove web stranice namenjene samo odabranim korisnicima.

Kada se odlučite za privatnu web stranicu, ključno je da odaberete softver koji će vam omogućiti da na jednostavan način ograničite pristup stranici. Izaberite softver za upravljanje sadržajima koji vam nudi opciju da odlučite ko ima pristup, koristeći najmanje dva nivoa pristupa kao što su članovi i administratori.

Nakon kreiranja web stranice, potrebno je osmisliti strategiju kojom ćete privući nove članove, kao i održavati postojeće. Promovisanje privatne web stranice može biti izazovno, zbog čega je važno osmisliti strategiju koja će privući željenu publiku.

Uz pažljiv plan i odabir prave platforme, održavanje privatne web stranice će biti jednostavan zadatak, a vaši korisnici će moći da uživaju u ekskluzivnom digitalnom prostoru koji ste napravili samo za njih.

Kako napraviti statičku web stranicu – osnove i savjeti

Kada se odlučite da napravite vlastitu web stranicu, prva stvar koju trebate razmotriti je način na koji ćete je stvoriti. Upravo iz tog razloga smo odlučili da vam predstavimo osnove izrade statičke web stranice.

Statička web stranica je najjednostavnija vrsta web stranice. Ona se sastoji isključivo od HTML koda i ne koristi bazu podataka niti skriptove. Jedan od glavnih razloga zašto se mnogi odlučuju za ovu vrstu web stranice jeste jednostavnost izrade i održavanja.

Osnove izrade statičke web stranice uključuju poznavanje HTML-a i CSS-a, korištenje tekst editora poput Notepad++, Sublime Text ili Atom, i usklađivanje fontova, boja i slika. Savjetujemo vam da odaberete responzivni dizajn kako bi se vaša web stranica optimizirala za prikaz na mobilnim uređajima.

Kako bi vaša web stranica bila jednostavna za korištenje, trebali biste obratiti pažnju na jednostavnost i preglednost sadržaja. Postavite jasnu navigacijsku traku i koristite jasan jezik kako bi korisnici lako filtrirali sadržaj.

Nakon što ste završili s izradom, preporučujemo da redovito ažurirate i održavate stranicu. Ovo uključuje brisanje zastarjelog sadržaja, popravljanje poveznica ili ispravljanje bilo kojih tehničkih problema.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni pri izradi vaše prve web stranice.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu