Kako vratiti obrisane fajlove iz Recycle Bina

Recycle Bin predstavlja svojevrsnu sigurnosnu mrežu koju korisnici Windows operativnog sistema koriste kako bi sačuvali važne fajlove i dokumente. Međutim, čak i kada čuvamo fajlove u Recycle Binu, postoji rizik da ih slučajno obrišemo. Ukoliko se to nekada i desi, ne brinite – postoje jednostavni načini za vraćanje obrisanih fajlova iz Recycle Bina. U ovom članku ćemo vam objasniti kako da vratite obrisane fajlove i dokumente koristeći neke od najefikasnijih metoda.

Kako vratiti obrisane fajlove iz Recycle Bina

Iako nam je Recycle Bin mnogo puta spasio život kada smo greškom obrisali nešto što nam je važno, moguće je da se potkrade i greška kada želimo da vratimo obrisani fajl, a on nije tu. Ali, nemojte očajavati, postoji nekoliko trikova koji nam mogu pomoći da povratimo obrisane fajlove iz Recycle Bina.

Prva opcija je da otvorimo Recycle Bin i potražimo fajl koji nam nedostaje. Ako ga nađemo, samo ga vratimo u folder iz koga je slučajno obrisan. Međutim, ako fajla nema u Recycle Binu, postoji mogućnost da smo slučajno trajno obrisali fajl prilikom praznjenja Recycle Bina.

U tom slučaju, možemo koristiti neki od programa za oporavak podataka koji će nam pomoći da pronađemo obrisani fajl i vratimo ga nazad. Važno je napomenuti da se važni fajlovi ne bi trebali oporavljati na isti disk sa kog su obrisani, kako ne bi došlo do daljeg oštećenja ili gubitka podataka.

Zato, ako vam se dogodi da slučajno obrišete fajl iz Recycle Bina, ne paničite. Postoje načini da ga povratite, samo se potrudite da ne oštetite dalje podatke.

Delimo sa vama zanimljive informacije o tome Kako vratiti kantu za smeće.

Obnavljanje izbrisanih fajlova iz Windows korpe (Recycle Bin)

Korpa za otpatke (Recycle Bin) je jedna od najkorisnijih funkcija Windows operativnog sistema koja omogućava korisnicima da povrate izbrisane fajlove. Međutim, ponekad se može desiti da izbrišemo fajl koji smo slučajno stavili u Recycle Bin ili da smo slučajno ispraznili celu korpu. U takvim situacijama ne treba paničiti, već znati da postoji način da se obnovi izgubljeni fajl.

Jedan od načina da se vrate izbrisani fajlovi iz Recycle Bina je upotreba funkcije “Vraćanje prethodnih verzija” koja se nalazi u Properties (Svojstva) meniju za određeni fajl ili folder. Ova funkcija omogućava pristup prethodnim verzijama fajla ili foldera pre nego što su izbrisani. Međutim, ova opcija nije uvek dostupna, jer zahteva da korisnik ima sačuvane prethodne verzije fajla.

Drugu opciju predstavlja korišćenje specijalizovanih softvera za obnovu podataka koji mogu skenirati hard disk i pronaći izbrisane fajlove. Ti softveri koriste algoritme i heurističke metode kako bi pronašli podatke koji su izbrisani.

U svakom slučaju, važno je da znamo da izgubljeni fajlovi nisu uvek konačno izgubljeni i da postoje načini da ih povratimo, ali uvek treba biti oprezan i redovno praviti sigurnosne kopije važnih podataka kako bi se izbegle neželjene situacije.

EaseUS – Čarobnjak za oporavak podataka

Kada se desi slučajno brisanje fajlova iz Recycle Bina ili čak formataj diska, teško je ne osetiti paniku. Međutim, polaganje nade u EaseUS, mađioničara za oporavak podataka, može vam spasiti dan.

EaseUS je alat koji je namenjen upravo prevazilaženju ovakvih situacija. Ovo je program koji nudi nekoliko načina za oporavak podataka koji su slučajno obrisani ili formatirani. Korisnici mogu odabrati između tri opcije za oporavak: brzi, dubinski i particijski.

Brzi oporavak je idealan za slučajeve gde su fajlovi slučajno obrisani, dok dubinski oporavak obrađuje čak i oštećene fajlove. Particijski oporavak, sa druge strane, je namenjen za vraćanje podataka sa formatiranih ili izgubljenih particija.

EaseUS je takođe veoma jednostavan za korišćenje i može se instalirati na računare sa Windows, Mac ili Android operativnim sistemom. Ovaj alat je zgodan za one koji žele da izbegnu izgubljene fajlove i kojima je potreban pouzdan način za njihov oporavak. Sa EaseUS-om, vaši fajlovi će sigurno biti vraćeni.

Disk Drill

Disk Drill je vrlo jednostavan, ali i moćan besplatan program koji se može koristiti za vraćanje obrisanih fajlova. Prvo što treba uraditi je da preuzmete program i instalirate ga na svom računaru. Kada pokrenete program, on će automatski skenirati hard disk i prikazati sve pronađene fajlove koji su nedavno obrisani.

Disk Drill ima nekoliko korisnih funkcija koje vam mogu pomoći da još bolje obnovite svoje podatke. Na primer, postoji opcija da se skenira samo određeni deo hard diska, što je posebno korisno ako znate gde su se obrisani fajlovi nalazili. Takođe možete pretraživati fajlove po nazivu, veličini, datumu ili formatu.

Kada pronađete fajlove koje želite da povratite, samo ih označite i kliknite na dugme “Recover”. Disk Drill će vam ponuditi opciju da ih vratite na originalnu lokaciju ili da ih sačuvate na drugom mestu.

Ukoliko želite da povećate svoje šanse za uspešno vraćanje obrisanih fajlova, savetujemo vam da ne koristite računar do kraja procesa obnove podataka. Na taj način ćete smanjiti rizik od trajnog brisanja tih fajlova i povećati mogućnost da ih uspešno povratite koristeći Disk Drill.

Tenorshare UltData

Tenorshare UltData je softver za vraćanje obrisanih podataka koji je moćan i jednostavan za korišćenje. Ovaj alat vam omogućava da brzo pronađete obrisane fajlove iz Recycle Bina ili iz bilo koje druge lokacije na vašem računaru. Sa Tenorshare UltData-om, možete da vratite slike, video zapise, muziku, dokumente, poruke i još mnogo toga.

Ovaj softver koristi snažne algoritme za skeniranje koji mogu da pronađu bilo koji obrisani fajl, bez obzira na to kako je izbrisan ili gde se nalazi na vašem računaru. Sve što je potrebno da uradite je da pokrenete softver, izaberete lokaciju na kojoj želite da ga potražite i sačekate da se skeniranje završi. Kada pronađe fajlove, možete da ih pregledate i izaberete one koje želite da vratite.

Tenorshare UltData ima i mogućnost oporavka podataka sa oštećenih particija, formatiranih diskova i čak sa uređaja koji su ugašeni ili ne rade. Ovaj softver se može koristiti na različitim operativnim sistemima, uključujući Windows i Mac.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu