Kako se koristi režim bez arhiviranja u Google Chrome-u

Režim bez arhiviranja u Google Chrome-u predstavlja korisnu opciju koja vam omogućava da pretražujete mrežu bez ostavljanja tragova pretrage. Ovo može biti korisno kada ne želite da se vaša istorija pretrage i podaci o kolačićima sa sajtova koje posećujete sačuvaju. Osim toga, režim bez arhiviranja može biti od koristi i kada želite da istovremeno koristite više naloga na društvenim mrežama ili različitim platformama. U ovom članku ćemo vam objasniti kako možete jednostavno koristiti ovu opciju u Chrome-u.

Kako se koristi režim bez arhiviranja u Google Chrome-u na računaru i Mac-u

Režim bez arhiviranja u Google Chrome pregledaču vam može biti koristan ukoliko želite da surfujete internetom bez ostavljanja tragova, ili želite da isprobate neke promene na sajtu pre objavljivanja. Ovaj režim će sprečiti pregledač da čuva bilo kakve podatke o sesiji pretraživanja, poput keš memorije, istorije pretrage i kolačića.

Da biste koristili režim bez arhiviranja u Google Chrome-u, jednostavno otvorite novi prozor ili karticu, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu, a zatim izaberite “New incognito window” u padajućem meniju. Alternativno, možete koristiti kombinaciju tastere CTRL + SHIFT + N na Windows računarima, ili Komand + SHIFT + N na Mac računarima, kako biste otvorili novi prozor u režimu bez arhiviranja.

Imajte na umu da ovaj režim neće sprečiti druge sajtove da prate vaše aktivnosti, pa budite oprezni pri unosu ličnih podataka. Takođe, režim bez arhiviranja neće vas zaštititi od hakera ili virusa, pa još uvek trebate biti oprezni prilikom preuzimanja nepoznatih fajlova.

Ukratko, režim bez arhiviranja u Google Chrome-u je jednostavan za korišćenje i koristan ukoliko vam je potrebna privremenost u vašoj online aktivnosti.

Kako se koristi režim bez arhiviranja u Google Chrome-u: Android i iPhone

Mnogi korisnici Google Chrome-a ne znaju da postoje različiti režimi pregledanja koji mogu da im pomognu pri pretraživanju interneta. Jedan od njih, režim bez arhiviranja, omogućava korisnicima da surfuju internetom bez otmice podataka o pretraživanju.

Ako vam je stalo do privatnosti, ili jednostavno ne želite da vaš pregled istorije pretraživanja bude zaveden uz vaš Google nalog, režim bez arhiviranja može biti odličan izbor. Da biste ga koristili na svom Android ili iPhone telefonu, potrebno je da otvorite Chrome pretraživač, kliknete na tri tačke u gornjem desnom uglu, i odaberete opciju “New Incognito Tab”. Ovaj tab će biti obilježen taman sivom ikonicom sa šeširom i naočarima, a bilo koje pretraživanje koje radite u njemu neće biti spašeno.

Režim bez arhiviranja može biti koristan i ako želite da potpuno isključite funkcije poput kolačića i autosuggesta. U svakom slučaju, ako želite da se pripremite na najbolji način dok pretražujete internet, režim bez arhiviranja je jedna od opcija koje možete iskoristiti.

Kako anonimno pretraživati preko VPN-a

Ako želite da pretražujete internet anonimno, bez otkrivanja vaše IP adrese i drugih informacija o vašem računaru, VPN (Virtual Private Network) je odlično rešenje. VPN uspostavlja enkriptovani tunel koje se spaja na internet. Kada pretražujete internet preko VPN-a, vaš računar se povezuje na VPN server pre nego što se poveže na aplikacije na internetu. Na taj način postaje nevidljiv za sve što se događa izvan VPN-a.

Koristeći VPN, možete da posećujete blokirane ili ograničene sajtove, da zaobiđete geografska ograničenja, da kriptujete komunikaciju i da zaštitite svoje privatne podatke od hakera i drugih zlonamernih napadača.

Međutim, iako VPN pruža odličnu anonimnost, važno je napomenuti da nisu svi VPN pružaoci isti. Potreban vam je pouzdan VPN provajder koji neće pokupiti i prodati vaše podatke, tako da trebate pažljivo proveriti VPN o kojem razmišljate da koristite.

Ako želite anonimno da pretražujete internet i obezbedite svoju privatnost i sigurnost, ne ustručavajte se da koristite VPN, koji će vam omogućiti sigurnu i anonimnu vezu sa internetom.

Kako funkcioniše webinar pokazaćemo vam u ovom članku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu