Kako koristiti hotspot

Korišćenje mobilne mreže na putovanjima ponekad može biti teško ili skupo. Međutim, gotovo svaki savremeni pametni telefon može pretvoriti mobilni internet u hotspot, odnosno omogućiti pristup internetu drugim uređajima. Koristeći hotspot, možete deliti internet sa drugima, bilo da se nalazite u pokretu ili u okolini bez pristupa bežičnom internetu. U ovom članku ćemo vas naučiti kako da koristite hotspot funkciju na svom pametnom telefonu i reći vam nekoliko trikova kako da uštedite na internet troškovima.

Šta je hotspot i kako pronaći ga na uređaju

Hotspot je funkcija koja omogućava da se mobilni uređaj koristi kao pristupna tačka za internet. Ukoliko je vaš mobilni uređaj povezan na internet, hotspot će omogućiti drugim uređajima da se povežu i koriste internet preko njega.

Da biste pronašli hotspot na svom uređaju, prvo morate proveriti da li je ta funkcija dostupna. Na većini mobilnih uređaja, hotspot se nalazi u podešavanjima za bežičnu mrežu i internet. Potražite opciju “Hotspot” ili “Povezivanje preko mobilne mreže”.

Kada pronađete opciju za hotspot, možete je uključiti i podesiti željene postavke kao što su ime mreže i lozinka za pristup. Takođe je važno da proverite da li je vaš mobilni operater omogućio ovu funkciju na vašem tarifnom paketu.

Kada sve bude podešeno, drugi uređaji će moći da se povežu sa vašim uređajem preko hotspot-a i da koriste internet koji ste podelili sa njima. Ova funkcija je korisna u situacijama kada niste u mogućnosti da se povežete sa Wi-Fi mrežom, ali imate mobilni internet na svom uređaju koji možete podeliti sa drugima.

Kako kreirati hotspot na Androidu i povezati se sa drugim uređajima

Kreiranje hotspot-a na Androidu je jednostavno i omogućava vam da delite svoju mobilnu internet konekciju sa drugim uređajima koji ne mogu direktno da se povežu na internet. Hotspot može biti koristan kada se nalazite u mestima gde nema Wi-Fi signala, poput parkova, plaža ili kampova.

Kreiranje hotspot-a na Androidu je jednostavno. Potrebno je samo da otvorite postavke, a zatim izaberete “Mreža i internet”. Kliknite na “Hotspot i tethering” pa na “Wi-Fi hotspot”. Nakon toga, unesite naziv mreže i lozinku koju će drugi korisnici morati da unesu kada se konektuju na vaš hotspot.

Kada kreirate hotspot, vidljiv je na drugim uređajima koji su u blizini. Korisnici mogu da pristupe vašem hotspot-u tako što će izabrati vašu mrežu i uneti lozinku koju ste kreirali.

Vodite računa o korišćenju hotspot-a jer to može brzo potrošiti vašu mobilnu internet konekciju. Pored toga, ukoliko imate ograničenu količinu podataka na svom mobilnom paketu, razmislite o tome kome dajete pristup vašem hotspot-u i koliko podataka koriste.

Kako koristiti hotspot na iOS-u za deljenje interneta

Hotspot je odlična opcija koja vam omogućava da delite internet konekciju sa drugim uređajima, kao što su laptopovi, tableti ili drugi pametni telefoni. U ovom članku ćemo se usredsrediti na to kako koristiti hotspot na iOS-u da biste delili internet sa drugim uređajima.

Da biste koristili hotspot na iOS-u, morate prvo da ga omogućite. Da biste to učinili, idite na “Podešavanja”, zatim “Lična tačka pristupa” i omogućite opciju “Lična tačka pristupa”.

Zatim povežite uređaje sa Ličnom tačkom pristupa putem Wi-Fi-ja, Bluetootha ili USB-a. Kada su uređaji povezani, internetska konekcija se može koristiti na tim uređajima.

Kada koristite hotspot, imajte na umu da će vaš mobilni operater možda naplatiti više ako prekoračite mesečni limit prenosa podataka. Takođe, preporučujemo da zaštitite svoju Ličnu tačku pristupa sa lozinkom kako biste sprečili neovlašćen pristup.

Ukratko, hotspot na iOS-u vam omogućava da delite internet sa drugim uređajima i pruža vam veću fleksibilnost i mobilnost. Potrebno je samo da ga omogućite i povežete svoje uređaje, a zatim možete uživati u internetu na bilo kojem uređaju.

Kako kreirati hotspot na iOS-u i povezati se sa drugim uređajima

Hotspot funkcija na iOS-u vam omogućava da podelite internet konekciju sa drugim uređajima u vašoj blizini, kao što su laptopovi, tableti i drugi mobilni telefoni. Za kreiranje hotspota na iOS-u, pratite ove korake:

1. Otovorite “Settings” (Podešavanja) aplikaciju na vašem iPhone ili iPad-u.
2. Kliknite na “Personal Hotspot” opciju.
3. Uključite Personal Hotspot.
4. Postavite željeni Wi-Fi ili USB password.
5. Drugi uređaji mogu se povezati sa vašim iOS hotspotom tako što će pronaći vaš uređaj u listi dostupnih Wi-Fi mreža.

Kada su drugi uređaji povezani sa vašim iOS hotspotom, mogu da koriste internet vezu kao da su povezani sa Wi-Fi mrežom.

Korišćenje hotspot funkcije na iOS-u može biti korisno ako putujete ili ako želite da delite internet vezu sa drugima u vašoj blizini. Preporučujemo da pažljivo odaberete svoj Wi-Fi i USB password kako bi ste obezbedili svoju internet vezu.

Kako kreirati hotspot na Windows-u i povezati se sa drugim uređajima

Kada imate Windows PC ili laptop, možete ga koristiti kao hotspot i deliti internet konekciju sa drugim uređajima. Kreiranje hotspot-a na Windows-u je jednostavno, a u ovom tekstu ćemo detaljno opisati kako to učiniti.

Prvo što je potrebno da uradite je da se prijavite na svoj Windows računar i pristupite podešavanjima mreže. Kliknite na Start meni, a zatim na Settings ikonu. U Settings-u, kliknite na Network & Internet, a zatim na Mobile hotspot.

U Mobile hotspot podešavanjima, uključite opciju Share my Internet connection with other devices. Zatim konfigurišite ime i lozinku hotspot-a. Možete izabrati opciju da se prenos podataka ograniči na određenu količinu ili da se prenos vrši nesmetano.

Kliknite na Save i sada ste spremni da se povežete sa drugim uređajima. Na drugim uređajima, pronađite Wi-Fi mrežu i izaberite hotspot koje ste kreirali na Windows-u. Unesite lozinku i povežite se.

Ukoliko imate neki problem sa hotspot-om, da li se on ne povezuje, ili nešto slično, obratite se podršci ili pročitajte uputstva za troubleshoot-ovanje problema. 

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu