Kako funkcioniše Bluetooth

Bluetooth tehnologija je sada deo našeg svakodnevnog života. Svaki dan je koristimo za razmenu datoteka između uređaja, bežično slušanje muzike (preko Bluetooth slušalica i slušalica) i mnoge druge svrhe koje su gotovo nemoguće u potpunosti navesti, s obzirom na njihovu raznovrsnost. Ali kako funkcioniše Bluetooth tehnički? Kako povezuje toliko uređaja? Da li ste se ikada pitali? Verujem da jeste, ali mislim da želite sveobuhvatno, ali jednostavno objašnjenje bez beskorisnih tehničkih detalja zbog vaše nespremnosti u oblasti IT-a. Zato sam ovde da vam detaljno objasnim šta je Bluetooth, kako funkcioniše i kako možete koristiti mnoge kompatibilne uređaje koji su dostupni na tržištu. Pokazaću vam kako aktivirati ovu tehnologiju na pametnim telefonima, tabletima i računarima koji rade različite operativne sisteme: Android, iOS, Windows i macOS. Ne brinite, ne morate biti tehnološki stručnjak da biste sve naučili, samo se opustite, izdvojite malo vremena i pročitajte sve što imam da vam kažem o ovoj veoma korisnoj tehnologiji koja omogućava bežičnu komunikaciju i razmenu podataka između uređaja. Uveren sam da ćete na kraju biti sposobni da savršeno koristite uređaje koji su opremljeni Bluetooth-om i da objasnite svojim prijateljima kako oni funkcionišu. 

Takođe ćemo vam obajsniti kako funkcioniše WiFi Direct.

Šta je Bluetooth i kako funkcioniše?

Pre nego što se detaljnije upoznate sa funkcionisanjem Bluetooth tehnologije, korisno je da steknete neko teorijsko znanje o njoj. Bluetooth je bežični standard za komunikaciju na kratkim rastojanjima, koji je osmislio Ericsson 1994. godine, a danas ga upravlja Bluetooth SIG (Specijalna interesna grupa), koja uključuje i druge tehnološke kompanije kao što su Nokia, Toshiba i Intel.

Za razliku od drugih tehnoloških naziva, ime Bluetooth nema veze sa njegovim bukvalnim prevodom sa engleskog (koji bi značio “plavi zub”), već svoje poreklo nalazi u metaforičkom liku iz srednjeg veka – Harald Plavozubi. Harald Plavozubi, ili Harald Bluetooth na engleskom, bio je danski kralj koji je u desetom veku uspeo da ujedini različita plemena u svojoj zemlji i stvori jedinstvenu nacionalnu grupu zahvaljujući svom diplomatskom i ratnom umeću. Kreatori Bluetooth tehnologije su želeli da stvore sistem koji je poput Haralda Bluetootha, u stanju da poveže i objedini potpuno različite uređaje, kao što su pametni telefoni, automobili, računari, audio uređaji, uređaji za unos (na primer, tastature i miševi) i drugi.

Svaki uređaj koji podržava Bluetooth tehnologiju ima određeni čip niske potrošnje energije koji može da stvori privatnu bežičnu mrežu (tzv. PAN) i poveže uređaje u nizu relativno malih radnji. Fizička pokrivenost Bluetooth PAN-a varira od 1 do 100 metara, u zavisnosti od klase Bluetooth-a koji se koristi u čipu. Postoje tri klase Bluetooth-a: klasa 1 ima snagu od 100 mV i može da pređe maksimalnu radnu udaljenost od 100 metara, klasa 2 ima snagu od 2,5 mV i maksimalnu radnu udaljenost od 10 metara, dok klasa 3 ima snagu od samo 1 mV i može da pređe radnu udaljenost od oko 1 metra. Opšte je pravilo da što je veća klasa Bluetooth-a, to je veća potrošnja energije. Većina uređaja kao što su prenosivi računari i pametni telefoni imaju Bluetooth čip klase 2.

Postoje razlike između različitih vrsta Bluetooth-a u verziji koja se trenutno koristi. Dostupne su verzije Bluetooth-a od 1.0 (najmanje napredne) do 5.2 (najnovije). Bluetooth 4.0 i novije verzije funkcionišu na složeniji način zahvaljujući mogućnosti prijema i obrade podataka sa više senzora, kao što su senzori pokreta i otkucaja srca pametnih satova. Međutim, brzina prenosa podataka na Bluetooth 4.0 je ograničena zbog veće količine podataka i iznosi 1 Mbit/s. Bluetooth 5.0 je dizajniran da bude brži (2 Mbit/s) i proširi svoj domet, olakšavajući povezivanje pametnih objekata koji se nalaze u njegovoj blizini. Ažuriranje na 5.1 uvelo je mogućnost lociranja u svemiru onoga na šta se povezujete, kao i mogućnost upravljanja višestrukim istovremenim tokovima podataka. Najnoviji dodatak, 5.2, takođe omogućava upravljanje višestrukim istovremenim tokovima podataka i smanjuje energiju potrebnu za konekciju i poboljšanje kvaliteta iste.

Da bi se iskoristio potencijal svake verzije Bluetooth-a, čipovi uključeni u komunikaciju moraju imati podršku za iste verzije tehnologije. Bluetooth standard koristi kratkotalasni radio opseg (UHF) na frekvencijama u rasponu od 2,4 GHz do 2,485 GHz i koristi pristup master/slave: glavni uređaj kreira PAN mrežu, dok slave uređaj ostaje da “sluša” i čeka da bude dodat, a ako se stavi u režim za otkrivanje, šalje “signale” u redovnim intervalima da obavesti o svom prisustvu susednim masterima.

Operacija povezivanja između dva Bluetooth uređaja naziva se uparivanje. Glavni uređaj skenira druge Bluetooth uređaje u dometu i, pod komandom korisnika, šalje “zahtev za povezivanje” na podređeni uređaj za slušanje. Kada slave prihvati zahtev, on se dodaje u PAN mrežu koju je kreirao master i komunikacija počinje. U nekim slučajevima, potrebno je uneti sigurnosni kod na oba uređaja da biste završili proceduru uparivanja. U nekim slučajevima, uparivanje između dva Bluetooth uređaja takođe se može obaviti fizičkim kontaktom, koristeći NFC tehnologiju.

Trenutno se verovatno pitate kako možete da iskoristite Bluetooth tehnologiju. Bluetooth se koristi za prenos različitih vrsta podataka između dva uređaja. To znači da se Bluetooth mreža može koristiti za razmenu datoteka između uređaja i za obavljanje ulazno/izlaznih operacija između uključenih uređaja. Postoji mnogo alata koji koriste Bluetooth, a u nastavku ću navesti neke kategorije upotrebe.

Većina laptopa, pametnih telefona i tableta ima Bluetooth čipove i obično funkcionišu bez problema. Ako imate računar koji nije opremljen Bluetooth-om, možete nabaviti eksterni adapter koji se povezuje sa računarom preko USB-a. Adaptere možete pronaći u velikim prodavnicama elektronike.

Korišćenjem Bluetooth miša i tastature možete se osloboditi ružnih kablova koji prekrivaju vaš sto. Ovi uređaji se mogu povezati sa “master” uređajima koji nisu dizajnirani za takvu vrstu ulaza, kao što su TV kutije, pametni televizori ili konzole za igre.

Da bi se izbegli kablovi koji se “spuštaju” iz ušiju, postoje razni uređaji koji omogućavaju puštanje zvuka i imaju Bluetooth konekciju, uključujući slušalice, slušalice i zvučnike. Ako želite da saznate više o kupovini najboljih Bluetooth slušalica, slušalica ili zvučnika, preporučujem vam da pročitate moje vodiče.

Bluetooth se često koristi u automobilskim satelitskim navigacijama i putnim računarima. Mnogi automobili omogućavaju povezivanje pametnih telefona preko Bluetooth-a, što vam omogućava da ga koristite preko integrisanog displeja i da reprodukujete zvukove preko zvučnika ugrađenih u automobil. Neki od ovih sistema imaju operativne sisteme poput Android Auto ili CarPlay.

Pametni satovi i pametne trake/fitnes trackeri su odlično rešenje ako želite da uvek budete obavešteni ili ako se bavite fizičkom aktivnošću koja zahteva kontinuirano praćenje. Ovi uređaji se povezuju sa pametnim telefonom ili tabletom preko Bluetooth-a.

Kako aktivirati Bluetooth

Kada ste shvatili svrhu Bluetooth tehnologije i kako vam ona može koristiti, sada je vreme da pređete na praktičnu primenu i naučite kako da aktivirate Bluetooth na najpopularnijim glavnim uređajima, poput pametnih telefona, tableta i računara.

Android

Ukoliko imate Android pametni telefon ili tablet, aktiviranje Bluetooth-a je prilično jednostavno, ali postupak se može razlikovati od verzije do verzije. Generalno, da biste aktivirali Bluetooth, samo povucite prstom nadole od vrha ekrana i pritisnite ikonu Bluetooth (stilizovano kao “B”) dok ne zasvetli. Možete jednostavno isključiti Bluetooth tako što ćete ponovo izvršiti ovu operaciju.

Ako ikona nije vidljiva, možete uraditi sledeće: pritisnite ikonu Podešavanja koja se nalazi na listi aplikacija na vašem uređaju, izaberite Bluetooth stavku koja se nalazi u odeljku Veze i pomerite prekidač koji se nalazi u gornjem desnom uglu na UKLJUČENO. U ovom trenutku se vrši pretraga Bluetooth uređaja u blizini: pritisnite ikonu uređaja koji želite da uparite i pratite proceduru predloženu na ekranu.

Nažalost, ne mogu dati mnogo detalja o procedurama uparivanja, jer se mogu razlikovati u zavisnosti od uređaja koji koristite. Međutim, savetujem da se obratite uputstvu za upotrebu vašeg Bluetooth uređaja (slušalice, zvučnici, miševi, tastature itd.) da biste dobili potrebne informacije o finalizaciji uparivanja. Da biste poništili uparivanje uređaja, samo pritisnite njegovu ikonu i izaberite stavku “Unpair” iz menija.

Da biste svoj Android uređaj učinili vidljivim za druge uređaje ili ga pripremili za primanje datoteka, jednostavno držite gore pomenutu tablu otvorenom. Ako, s druge strane, želite da promenite ime po kojem se vaš uređaj prepoznaje spolja, još uvek na Bluetooth ekranu, pritisnite dugme ⋮ koje se nalazi u gornjem desnom uglu i izaberite stavku “Preimenuj ovaj uređaj”.

iOS

Da li posedujete iPhone, iPad ili iPod Touch i želite da povežete spoljne Bluetooth uređaje, kao što su AirPods ili Apple Watch? Procedura za aktiviranje Bluetooth-a na iOS-u je izuzetno jednostavna! Prvo, pritisnite ikonu Podešavanja koja se nalazi na početnom ekranu vašeg uređaja, dodirnite Bluetooth stavku na ekranu koji se otvara i pomerite prekidač na UKLJUČENO. U roku od nekoliko sekundi, biće vam prikazani svi Bluetooth uređaji koji se nalaze u blizini: dodirnite stavku koja se odnosi na uređaj sa kojim želite da se povežete i pratite uputstva na ekranu kako biste dovršili proceduru uparivanja. Uređaj će ostati u režimu koji se može otkriti sve dok je otvoren panel za podešavanje Bluetooth-a. Ako želite da potpuno onemogućite Bluetooth vezu, idite na ekran koji je prikazan iznad i pomerite prekidač na OFF.

Takođe, Bluetooth se može omogućiti i onemogućiti iz Kontrolnog centra: sve što treba da uradite je da pozovete područje prevlačenjem odozdo prema gore i pritisnete Bluetooth ikonu (stilizovano „B“) dok kontura ne postane bela ili plava. Deaktivacija će biti izvršena samo delimično: postojeće veze će biti prekinute do sledećeg dana i nije moguće uspostaviti nove veze, osim za Apple Watch i Apple Pencil (koji ostaju povezani i eventualno povezani), Handoff i “ličnu žarišnu tačku”.

Windows

Želite da aktivirate Bluetooth vezu na svom Windows računaru, ali ne znate kako? Nemojte brinuti, ovo je vrlo jednostavan zadatak koji možete obaviti u samo nekoliko koraka. Ako koristite Windows 10, možete lako aktivirati Bluetooth vezu klikom na ikonu obaveštenja u donjem desnom uglu ekrana (ikona u obliku “balona”) i traženjem Bluetooth dugmeta (označeno stilizovanim “B” među dugmadima na dnu panela). Kada pronađete dugme, kliknite na njega i sačekajte da postane plavo – to znači da je Bluetooth sada aktivan. Ako želite pristupiti postavkama Bluetooth-a, desni kliknite na gore pomenuto dugme i izaberite “Idi na podešavanja” iz predloženog menija. Ako dugme nije dostupno u obaveštenjima, kliknite na Start dugme (zastavica ikona) u donjem levom uglu ekrana, kliknite na ⚙ dugme na levoj strani menija koji se otvori i izaberite Uređaji ikonu u sledećem prozoru. Zatim kliknite na stavku Bluetooth i drugi uređaji i pomerite Bluetooth prekidač na “Enabled” da biste aktivirali Bluetooth vezu na računaru. Preko pomenutog panela možete povezati i nove uređaje sa računarom. Kliknite na + dugme u gornjem delu prozora, izaberite Bluetooth stavku sa predloženog panela, sačekajte da se Windows poveže sa uređajem i pratite uputstva na ekranu da biste dovršili postupak uparivanja. Ako želite više informacija o upravljanju Bluetooth uređajima u Windows 10, pogledajte moj vodič o tome kako uključiti Bluetooth u Windows 10 operativnom sistemu.

Ukoliko ste nadogradili na Windows 11, aktiviranje Bluetooth funkcije je jednostavno – dodirnite grupu ikona za bateriju i povezivanje, nakon čega će se otvoriti panel sa ikonom za Bluetooth, koju je potrebno kliknuti da bi se aktivirala funkcija. Ako želite da pristupite podešavanjima, kliknite na ikonu zupčanika u donjem desnom uglu, odaberite opciju Bluetooth i uređaji iz leve kolone. Postupak uparivanja sa novim uređajima je isti kao i kod Windows 10.

Ako koristite stariju verziju Windows operativnog sistema, Bluetooth funkcije možete pristupiti desnim klikom miša na ikonu u oblasti za obaveštenja. Otvoriće se panel sa opcijama za slanje ili primanje datoteka ili za dodavanje novog Bluetooth uređaja.

Ukoliko vaš računar ne poseduje ugrađenu Bluetooth vezu i koristite eksterni Bluetooth adapter, povežite uređaj sa USB portom računara i sačekajte da se drajveri pravilno instaliraju. Ukoliko instalacija i aktivacija Bluetooth funkcije bude uspešna, simbol Bluetooth-a će se pojaviti u sistemskoj traci obaveštenja, a ikonu možete pronaći klikom na strelicu koja pokazuje nagore i prikazuje sve elemente oblasti za obaveštenja. Ukoliko se ikona Bluetooth ne pojavi, pratite uputstva proizvođača adaptera ili koristite program za instalaciju nedostajućih drajvera.

macOS

Ne koristite Windows računar, ali imate Mac na raspolaganju? Ne brinite, aktiviranje Bluetooth-a je jednako jednostavno, operacija se može završiti za nekoliko sekundi. Obično je ova vrsta povezivanja uključena u MacBook-ove i iMac-ove, ali, ako nije, lako možete kupiti USB adapter (već sam vam pričao o tome), povezati ga sa računarom i slediti uputstva koja ću vam dati. Da biste ga aktivirali, sve što treba da uradite je da kliknete na ikonu prekidača koja se nalazi na vrhu ekrana, a zatim kliknete na opciju Bluetooth. Sada aktivirajte prekidač, sačekajte da Mac pronađe dotični uređaj, a zatim kliknite na njega da započnete proceduru uparivanja. Ako želite da uvek bude dostupan na gornjoj traci sa ikonama, potrebno je da ga postavite na ovu poziciju iz menija Sistemskih postavki/Podešavanja. Zatim kliknite na ikonu zupčanika, zatim potražite Bluetooth u meniju koji se otvorio i na kraju aktivirajte funkciju da prikažete Bluetooth ikonu na traci menija. 

Kako funkcioniše Bluetooth u automobilu

Osnovni princip Bluetooth tehnologije u automobilu ne razlikuje se mnogo od drugih uređaja jer se koristi za povezivanje jednog ili više uređaja. Ono što se razlikuje je svrha povezivanja, a to je povezivanje vašeg mobilnog telefona sa automobilom. Upravljanje uređajima se obično vrši preko samog automobila, u zavisnosti od toga koliko je napredno vozilo, dok se obaveštenja, muzika i drugi podaci razmenjuju u realnom vremenu. Na primer, ako imate plejlistu na svom telefonu i želite da je slušate u automobilu, to možete učiniti preko radija u vozilu, koji će puštati pesme iz vaše memorije. Ako dobijete poziv na svom telefonu, ali ne možete da odgovorite jer su vam ruke zauzete, možete koristiti zvučnike u automobilu putem Bluetooth funkcije da čujete šta vam druga osoba govori. To su samo neke funkcije, ali ideja je da se vaš automobil poveže sa mobilnim telefonom kako biste olakšali upravljanje. Funkcija Bluetooth upaljača za cigarete radi na sličan način, jer se nakon povezivanja sa utičnicom za upaljač od 12 V, može povezati sa automobilom (ukoliko poseduje Bluetooth funkciju) i koristiti kao priključak za USB stickove ili spoljne memorijske uređaje putem klasičnog USB kabla za reprodukciju fajlova. 

Kako funkcioniše Bluetooth zvučnik

Ako ste upravo kupili novi Bluetooth zvučnik i ne znate kako da ga podešavate, ne brinite se! Da biste saznali kako funkcioniše Bluetooth zvučnik, trebate samo da ga uključite, stavite u režim uparivanja (obično pritiskom na određeni taster ili kombinaciju tastera na uređaju nekoliko sekundi dok ne vidite trepćuće LED svetlo) i zatim ga izaberete iz Bluetooth menija svog pametnog telefona, tableta, računara ili drugog uređaja s kojim se želite povezati. Kada se veza uspostavi, sve što emituje povezani uređaj biće preusmereno na Bluetooth zvučnik. Postoje i Bluetooth zvučnici koji se mogu povezati jedni s drugima kako bi kreirali stereo ili multi-room sisteme, kao i Bluetooth zvučnici s pametnim funkcijama. Najpoznatiji primeri su Amazon Echo, Google Home i Apple HomePod, koji vam omogućavaju interakciju s glasovnim asistentima za dobijanje informacija, podešavanje tajmera i još mnogo toga. 

Kako radi Bluetooth štampač

Želim da vam prenesem informacije o Bluetooth štampačima. Ovo se odnosi na Wi-Fi štampače koji, u nekim slučajevima, mogu biti opremljeni i Bluetooth tehnologijom. Ovo olakšava instalaciju i komunikaciju sa drugim uređajima poput pametnih telefona, tableta i računara (koji takođe moraju imati podršku za Bluetooth, ali većina ih ima; ako vaš fiksni računar nema Bluetooth podršku, lako je nabaviti USB Bluetooth adapter). Komunikacija sa štampačem putem Bluetooth-a nema posebne prednosti u odnosu na klasičnu Wi-Fi mrežu ili Wi-Fi Direct, ali može biti zanimljiva opcija u određenim situacijama. Kada razmišljate o kupovini štampača, savetujem vam da uzmete u obzir ovu mogućnost, ali da je ne precenjujete.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu