Kako videti lozinku WiFi mreže sa telefona

Danas, Wi-Fi (bežični internet) je postao sastavni deo naših života, gde god da se nalazimo – u restoranima, kafićima, tržnim centrima, pa čak i javnim prevozima. Naše svakodnevne aktivnosti, kao što su gledanje filmova, slušanje muzike, pregledanje društvenih mreža ili pak bilo koja druga aktivnost koja zahteva internet konekciju, odvijaju se putem Wi-Fi mreže.

Ali, šta se dešava kada zaboravimo lozinku naše Wi-Fi mreže? Ili kada smo gosti kod prijatelja koji ne zna svoju Wi-Fi lozinku napamet? U takvim situacijama, pronalaženje Wi-Fi lozinke može biti izuzetno važno. A kako to uraditi? U ovom blogu ćemo objasniti kako možete videti lozinku Wi-Fi mreže sa svog telefona, bilo da koristite Android ili iPhone uređaj.

Uvodne informacije

Priča o Wi-Fi lozinkama ne bi smela da bude misterija. Wi-Fi mreže su zaštićene lozinkama kako bi se sprečio neautorizovan pristup. Kada se uređaj poveže sa Wi-Fi mrežom, sistem memorira tu mrežu i sledeći put kada se nađete u blizini, automatski će se povezati bez potrebe da ponovno unosite lozinku. Ono što je važno znati je da, iako sistemi pamte mreže sa kojima su se povezali, sami korisnici obično ne mogu lako videti ili pristupiti zapamćenim lozinkama.

Kako videti WiFi lozinku sa telefona: Android

Na Android uređajima, mogućnost da vidite Wi-Fi lozinku zavisi od verzije softvera koju koristite. Većina novijih Android uređaja ne omogućava direktan pristup lozinkama za Wi-Fi. To je zato što Android, iz sigurnosnih razloga, enkriptuje Wi-Fi lozinke koje su sačuvane na uređaju.

Međutim, korisnici sa rootovanom verzijom Androida, mogu pristupiti ovoj informaciji koristeći aplikacije poput WiFi Password Viewer. Ova aplikacija vam omogućava da vidite lozinke svih Wi-Fi mreža sa kojima se vaš telefon povezao. Ipak, važno je naglasiti da proces rootovanja telefona sa sobom nosi određene rizike, poput gubitka garancije ili čak oštećenja telefona, pa se preporučuje oprez.

Kako videti WiFi lozinku sa telefona: iPhone

Što se tiče iPhone uređaja, Apple je dosta rigorozan po pitanju pristupa ovim informacijama. iOS, iz sigurnosnih razloga, ne omogućava korisnicima da vide lozinke Wi-Fi mreže na svojim uređajima bez jailbreak-a.

Jedini način da vidite Wi-Fi lozinku na iPhone uređaju je da koristite iCloud Keychain sa Mac računarom. Ova funkcija omogućava sinhronizaciju svih vaših zapamćenih lozinki između vašeg iPhone uređaja i Mac računara. Nakon što se sinhronizacija izvrši, možete pristupiti ključevima iCloud Keychain na Mac računaru i videti zapamćene Wi-Fi lozinke.

Kako videti lozinku za WiFi sa rutera

Ako ne možete da vidite Wi-Fi lozinku sa telefona, uvek postoji stari dobri način – potražiti je na ruteru. Većina modernih rutera na poleđini ili donjoj strani ima nalepnicu na kojoj je ispisana lozinka za Wi-Fi. Međutim, ako je lozinka promenjena posle prvobitnog podešavanja rutera, ovaj metod neće biti od pomoći.

Kako naći zaboravljenu WiFi lozinku na telefonu

Ako ste zaboravili WiFi lozinku, a nemate pristup rutera ili nije posredi mreža sa kojom se vaš telefon već povezivao, i dalje imate nekoliko opcija. Prva opcija je da resetujete ruter na fabričke postavke, posle čega će se obično vaša prvobitna lozinka (ona sa poleđine rutera) ponovo aktivirati.

Druga opcija je da koristite računar na kojem je već pristupano mreži. Na Windows računarima, na primer, možete pristupiti “Network and Sharing Center” , izabrati vašu Wi-Fi mrežu, a zatim otvoriti “Wireless Properties” . Odatle, idite na karticu “Security” i čekirajte “Show characters” opciju. To bi trebalo da otkrije vašu lozinku.

Podsećamo, bez obzira koji koraci se preduzeli da vidite lozinku WiFi mreže sa telefona, uvek treba imati na umu pitanje sigurnosti. Imajte na umu da pristupanje informacijama kao što su lozinke za WiFi mrežu može izložiti vaš uređaj nebezbednosti, stoga budite oprezni i obazrivi kada delite pristup osetljivim informacijama poput lozinki za WiFi.

Da biste bolje razumeli kako WiFi radi i kako da se bolje nosite sa takvim situacijama, preporučujemo vam da pročitate naš blog post na Kako funkcioniše WiFi Direct.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu