Top ponude optičkog interneta

Internet je postao vitalni deo naših svakodnevnih života. Nađemo li se u situaciji da smo bez internet konekcije, osećamo se gotovo izgubljeno. Zato je u jugoistočnoj Evropi sve više domaćinstava koje koristi optički internet, odnosno internet na bazi optičkog kabla. I ne samo to, broj korisnika ovog tipa interneta raste svakodnevno. Ako razmišljate o prelasku na optički internet, potrebno je da budete upoznati sa nekoliko važnih informacija o ovom tipu interneta, kao i sa trenutno najboljim ponudama na tržištu.

Pokrivenost optičkim internetom

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju kada je u pitanju optički internet jeste pokrivenost. Iako je ovaj tip interneta sve dostupniji, pokrivenost optičkim internetom je još uvek relativno niska u ruralnim delovima Srbije. Međutim, u urbanim područjima situacija je sasvim drugačija. Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i mnogi drugi veliki gradovi pokriveni su optičkim internetom kod većine operatera.

Najveće spone u razvoju i pokrivenosti optičkim internetom su visoki troškovi infrastrukture i postavljanja optičke mreže. Međutim, mnoge telekomunikacijske kompanije ulažu značajna sredstva u razvoj ove vrste interneta, pa je očekivati da će u budućnosti pokrivenost biti još veća.

Najbolje ponude za kućni optički internet

Ako živite u gradskim područjima gde je dostupan optički internet, verovatno se pitate koje su najbolje ponude na tržištu. Udaljenost između operatera i vaše kuće može značajno uticati na brzinu i kvalitet interneta, tako da je preporučljivo prvo proveriti koja kompanija nudi usluge u vašem području.

Većina operatera nudi različite pakete, ovisno o brzini interneta koju želite, a cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina dinara mesečno. Pri odabiru paketa, vredi se upitati – potrebna li vam je zaista tolika brzina? Iako može biti primamljivo izabrati paket sa najvećom brzinom, važno je da prvo procenite svoje potrebe. Ako uglavnom koristite internet za pretraživanje, slanje e-pošte i gledanje videa, paket sa prosečnom brzinom je više nego dovoljan za vas.

Uz brzinu interneta, razmotrite i količinu podataka koja vam je potrebna. Ako gledate puno streaming video sadržaja, skinite mnogo datoteka ili često igrate online igrice, možda ćete trebati paket sa neograničenim podacima.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir prilikom odabira ponude za kućni optički internet je podrška i usluga korisničkog servisa. Proverite da li operater ima dostupan servis za pomoć korisnicima koji rade non-stop, kao i kakve su njihove procedure za rešavanje problema.

Da biste saznali koja je ponuda za vas najbolja, najbolje je da se posavetujete sa stručnjacima iz ove oblasti. Neki od najpoznatijih operatera koji nude optički internet u Srbiji su Telekom Srbija, SBB, Orion, Eunet i mnogi drugi. Svi oni imaju svoje veb stranice gde možete ući u kontakt sa njima i saznati više o njihovim ponudama.

Satelitski naspram optičkog interneta

Mnogi ljudi trenutno koriste satelitski internet. Ako živite u delovima zemlje gde nije dostupan optički internet, možda ćete biti prisiljeni da se odlučite za satelitski internet. Iako satelitski internet ima nekoliko prednosti, kao što su veća pokrivenost i jednostavnost instalacije, postoje i neke mane. Na primer, satelitski internet obično ima slabiju brzinu i kvalitet signal nego optički internet.

Ako želite saznati više o satelitskom internetu i kako funkcionise, pogledajte naš detaljni članak na temu satelitskog interneta.

Optički internet može biti odličan izbor za one koji traže bržu i stabilniju internet konekciju. Iako njegova dostupnost može biti ograničena, raste broj domaćinstava koji ga koriste. Sa pravim informacijama i malo istraživanja, možete odabrati najbolji paket za sebe i svoje potrebe.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu