Kako pretraživati Google

Pretraživanje interneta može izgledati kao jednostavan posao, ali da li zaista koristite sve mogućnosti za pretragu koje Google nudi?

Većina nas ima osnovno znanje o pretrazi na Google-u i koristi jednostavne fraze ili ključne reči za pretraživanje informacija. Međutim, postoje taktike i tehnike koje možete koristiti kako biste efikasnije i efektivnije pretraživali informacije na internetu. Evo šta morate znati o pretrazi na Google-u.

Osnove pretrage na Google-u

Upit za pretragu na Google-u može biti bilo koja kombinacija ključnih reči, fraza, brojeva ili znakova. Pojednostavljeno, može se reći da “svi putevi vode do Google-a”. Ipak, postoji nekoliko načina kako možete poboljšati svoje sposobnosti pretrage kako biste pronašli ono što zaista tražite.

Prva stvar koju treba zapamtiti je da redosled reči u vašem upitu može promeniti rezultate pretrage. Na primer, pretraživanje “pita od jabuka” će verovatno pokazati drugačije rezultate od pretrage “jabuka pita”. Google pokušava da razumije nameru vašeg upita i daje rezultate koji su najrelevantniji za to.

Pretraga na Google-u putem pretraživača

Google pretraživač je ono što najčešće koristimo kada pretražujemo internet. Ali znate li kako da najbolje iskoristite njegove funkcije? Evo nekoliko saveta:

– Koristite navodnike za pretragu tačne fraze. Na primer, pretraga “Tajna ljubavna pisma” će vam prikazati stranice na kojima se ta tačna fraza pojavljuje.

– Upotrebite minus (-) da bi isključili reč iz pretrage. Ako na primer pretražujete “Tesla -car”, pronaći će stranice na kojima je reč “Tesla”, ali na kojima se ne pominje “car” (auto).

– Upotrebite tilda (~) da bi uključili sinonime. Na primer, ako pretražujete “healthy ~food”, Google će vam prikazati rezultate za “healthy food” (zdrava hrana), ali i za “healthy meals”, “healthy recipes”, itd.

Usvajanje pretrage na Google-u

Kako ste već mogli pretpostaviti, pretraga na Google-u je visoko prilagodljiva aktivnost koja zahteva izvesno usvajanje znanja. Ali, ne brinite! Google je napravio fantastične interaktivne tutorijale i kurseve koji vam mogu pomoći da savladate veštine pretrage. Ovi resursi su besplatni i dostupni na različitim jezicima, tako da možete učiti u svom ritmu.

Pretraživanje na Google-u na drugim jezicima

Ako želite da pretražujete informacije na drugom jeziku, Google vam to omogućava. Samo idite u “Settings” (Podešavanja) > “Search Settings” (Podešavanja pretrage) > “Languages” (Jezici), i izaberite jezik na kojem želite da pretražujete. Ovo je izuzetno korisna funkcija, posebno ako ste student stranog jezika ili se spremate za putovanje u inostranstvu.

Kako pretraživati slike na Google-u bez autorskih prava

Pretraživanje slika na Google-u može biti zamršena aktivnost, posebno kada je u pitanju poštovanje autorskih prava. Ali, postoji jednostavan način da pronađete slike koje možete koristiti bez ograničenja ili sa minimalnim ograničenjima. Kada pretražujete slike, kliknite na “Tools” (Alatke) > “Usage Rights” (Prava korišćenja), a zatim izaberite opciju koja vam odgovara.

Nažalost, ova funkcija nije savršena i ne garantuje da su sve slike koje se pojavljuju potpuno slobodne za korišćenje. Uvek je najbolje da proverite izvor slike i pravila koja se odnose na nju pre nego što je iskoristite u bilo koju svrhu.

Pretraga na Google-u je nešto što mnogi od nas koriste svakodnevno. Međutim, uz pravilnu upotrebu i pristup, Google pretraživač može postati još moćniji alat za dobijanje informacija. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da maksimalno iskoristite svoje Google pretraživačko iskustvo. Srećno pretraživanje!

Za više informacija i podrobniju analizu Google pretrage pogledajte naš članak kako funkcionišu Google slike.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu